Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΠΓΕ και νέες εγγραφές στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση
Image
Η πρόταση για μαύρη κορινθιακή σταφίδα Μεσσηνίας ΠΓΕ, οι ζημιές από τον περονόσπορο στα αμπέλια του νομού και άλλα θέματα σχετικά με το προϊόν και την καλλιέργειά του συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Δ.Σ. της Ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Σταφίδας της ΕΑΣ Μεσσηνίας.
Στη συνάντηση που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Θουρίας, πήραν μέρος ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σταύρος Δημόπουλος, ο αντιπρόεδρος Πάνος Παγάνης και τα μέλη Γιώργος Τσόπελας, Γιώργος Νικολόπουλος, Χαράλαμπος Πανταζής, Αντώνης Κατσάς και Δημήτρης Αντωνόπουλος.

Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας ενημέρωση για το τι έχει γίνει με την περσινή παραγωγή, θέτοντας τα ερωτήματά τους, ενώ συζήτησαν και για το πρόγραμμα του 2011.
Επίσης, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια απόκτησης του σήματος “Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη” για τη σταφίδα, καθώς και στον τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος, αλλά και στη διάθεση που υπάρχει για καινούργιες εγγραφές παραγωγών στην Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που σήμερα μετρά περίπου 100 άτομα. Αρκετοί είναι οι νέοι παραγωγοί που θέλουν να εγγραφούν, ενώ ήδη, όπως αναφέρθηκε, έχουν γίνει προεγγραφές σε όλα τα υποκαταστήματα της ΕΑΣ στο νομό.
Τα μέλη της Ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ακολουθούν συγκεκριμένες καλλιεργητικές μεθόδους με σεβασμό στους ίδιους, στον καταναλωτή και το περιβάλλον, ενώ, όπως σημειώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, παράγουν πιστοποιημένο προϊόν και έχουν ευεργετήματα όσον αφορά στα γεωργικά εφόδια (δίχτυα, πανιά, ψαλίδια κ.λπ.). Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι θετικό κάποιος να ενταχθεί στην ομάδα, έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις, οι οποίες στο μέλλον θα δίνονται σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Οπότε είναι καλό οι παραγωγοί να ανήκουν σε ομάδες και να βγάζουν προϊόν με ονομασία προέλευσης, όπως επισήμαναν χθες τα μέλη της Ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Όσον αφορά στο θέμα του περονόσπορου, έγινε λόγος για σοβαρές ζημιές που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό σε αμπέλια λόγω της βροχής και ταυτόχρονα της υψηλής θερμοκρασίας. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τους Γαργαλιάνους, αλλά επεκτάθηκε στην Πυλία (Σουληνάρι κ.ά.), σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης και γενικά όπου υπάρχουν σταφιδάμπελα στο νομό.
Η συζήτηση έφτασε μέχρι το εμπορικό κομμάτι και τις τιμές, ωστόσο είναι νωρίς ακόμη για να γίνουν εκτιμήσεις για φέτος, επειδή δεν μπορούν σήμερα να προβλεφθούν οι ποσότητες που θα συγκεντρωθούν. Ειπώθηκε δε, ότι στη Νεμέα υπήρξαν πολύ σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα η παραγωγή εκεί να καταστραφεί ολοσχερώς. Πρόβλεψη για τη Μεσσηνία θα μπορέσει να γίνει μετά τις αρχές του Αυγούστου.
Ένα άλλο σημείο που θίχτηκε σχετικά με τον περονόσπορο, είναι ότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, αφού, προκειμένου να σώσουν την καλλιέργειά τους, δίνουν όλο και περισσότερα χρήματα για φυτοφάρμακα. Πάντως, όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, η ασθένεια του περονόσπορου επηρεάζει την ποσότητα και όχι την ποιότητα της παραγωγής της σταφίδας.
Της Μαρίας Νίκα

ΠΓΕ και νέες εγγραφές στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση

www.tharrosnews.gr/index.php?... - Προσωρινά αποθηκευμένη
2 Ιουλ. 2011 – Η πρόταση για μαύρη κορινθιακή σταφίδα Μεσσηνίας ΠΓΕ, οι ζημιές από ... Ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Σταφίδας της ΕΑΣ Μεσσηνίας. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: