Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012


Προιοντικά Νέα

09/08/2012

Όσπρια: παραμένει χαμηλά η εγχώρια παραγωγή

“Χωρίς τα όσπρια η ανθρωπότητα δεν θα είχε φτάσει ούτε μέχρι το μεσαίωνα” είχε υποστηρίξει ο Ουμπέρτο Έκο και όχι άδικα, αφού επί σειρά δεκαετιών, τα φασόλια και η φακή ήταν το “κρέας των φτωχών”. Και παρά το γεγονός ότι με το πέρασμα των χρόνων, τα όσπρια- συνώνυμο της υγιεινής διατροφής- άρχισαν να γίνονται αγαπημένη συνήθεια ευκατάστατων οικογενειών, τα ελληνικά νοικοκυριά συνέχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους στο κρέας- αν και η συνήθεια αυτή φαίνεται ν’ αλλάζει, εν μέσω κρίσης. Παρ’ αυτά όμως, η χώρα μας παραμένει στην παραγωγή οσπρίων, καθώς υπολείπεται σημαντικά της εγχώριας κατανάλωσης, οι ανάγκες της οποίας κατά συνέπεια καλύπτονται στην πλειονότητά τους από εισαγωγές. Η εγχώρια παραγωγή οσπρίων εκτιμάται σε 10.000 τόνους, με την κατανάλωση να φτάνει τις 45.000 τόνους.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προοπτικές για την ανάπτυξη της καλλιέργειάς τους, πολλώ δε μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρόβλημα της ελλειμματικότητας σε φυτικές πρωτεΐνες αποτελεί χαρακτηριστικό της ΕΕ συνολικά. Μάλιστα, η ΕΕ φαίνεται να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση πολιτικών που θα στοχεύουν στον περιορισμό -μεσομακροπρόθεσμα- της έλλειψης οσπρίων και την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών.

Όπως αναφέρει σε μελέτη του ο δρ Δημήτρης Βλαχοστέργιος από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας, το 90-95% της φακής που καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά προέρχεται από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, το 65-70% των ρεβιθιών προέρχεται από το Μεξικό και την Τουρκία, ενώ το 55-60% των φασολιών εισάγεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αλβανία και την Αργεντινή. Κι όλα αυτά βεβαίως σε μια αγορά που έχει να παρουσιάσει όσπρια, όπως η φακή Εγκλουβής, τα φασόλια Πρεσπών, τα ρεβίθια Λισβορίου ή τη φάβα Σαντορίνης.

Τι πήγε διαχρονικά στραβά κι ατόνησε η καλλιέργεια οσπρίων; Κατ' αρχάς, αυτή η παραδοσιακή καλλιέργεια άρχισε να εγκαταλείπεται σταδιακά στις δεκαετίες του 1960-1970, όταν οι αγρότες στράφηκαν στο σιτάρι και το βαμβάκι. Στη συνέχεια το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές παραγωγού, η έλλειψη οικονομικής ενίσχυσης της καλλιέργειάς τους και οι χαμηλές τιμές των εισαγόμενων οσπρίων, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της υπάρχουσας κατάστασης, η οποία έρχεται να επιβαρυνθεί κι από το φαινόμενο των "ελληνοποιήσεων" των οσπρίων. Έτσι, συχνά, ποσότητες ελληνικών οσπρίων μένουν αδιάθετες στις αποθήκες των παραγωγών, αφού μέρος των εισαγομένων έχει "βαπτισθεί" ελληνικό. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να απορροφώνται όσο θα έπρεπε προγράμματα και δράσεις, που αφορούν τόσο τους παραγωγούς για εκσυγχρονισμό των γεωργικών επιχειρήσεων, όσο και τις επιχειρήσεις τυποποίησης και εμπορίας οσπρίων.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια από τους παραγωγούς για τη βελτίωση της ποιότητας των οσπρίων και την προώθησή τους στην αγορά. Προς κατάκτηση, δε, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, σε αρκετές περιπτώσεις αναγράφεται το όνομα του παραγωγού, η περιοχή παραγωγής κ.α.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν να ανταποκρίνονται. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, επτά στους δέκα εμφανίζονται να προτιμούν ελληνικά προϊόντα, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τους παραγωγούς που προσπαθούν να διατηρούν υψηλό επίπεδο παραγωγής.

Πηγή: www.paseges.gr

Super Angry Birds με αναλογικό καταπέλτη


Οι …μαστροχαλαστές από το Copenhagen Institute of Interaction Design δημιούργησαν έναν USB καταπέλτη για τα Angry Birds, το οποίο εξομοιώνει στην πραγματικότητα το καταπέλτη του παιχνιδιού.
Πώς μπορείτε να κάνετε το επιτυχημένο παιχνίδι Angry Birds ακόμα πιο διασκεδαστικό; Εύκολα! Απλά προσθέστε μερικά εξαρτήματα. Αυτό είναι ίσως το σκεπτικό για τον καταπέλτη Super Angry Birds, μια λαμπρή ιδέα που υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Κοπεγχάγης Institute of Design που φέρνει κυριολεκτικά το παιχνίδι για το Rovio στο φυσικό κόσμο …
Το Super Angry Birds είναι μία απλή ιδέα, που εκτελούνται μέσω απίστευτα πολύπλοκου προγραμματισμού. Οι μαθητές Hideaki Matsui και Andrew Spitz έχουν καταφέρει να απογειώσουν την εφαρμογή με  φυσικό χειρισμό που αποτελείται από μια παρωδία σφεντόνας και πυροκροτητή.
Τα συνδεδεμένα με USB πρόσθετα φέρουν φυσική ανατροφοδότηση σε ένα παιχνίδι που χρησιμοποιούνται κυρίως τα δάχτυλα. Ένας  μηχανοκίνητος σύρτης  είναι συνδεδεμένο με έναν αλγόριθμο φυσικής που αποδίδει αξία τόσο την τροχιά όσο και την δύναμη με την οποία το τραβήξτε προς τα πίσω. Το αποτέλεσμα στο βίντεο που ακολουθεί:

6 "κρίσιμες" απορίες για τα προφυλακτικά!
Yγεία-εναλλακτικά
   6 κρίσιμες απορίες  για τα προφυλακτικά
Μπορεί να σπάσει; Είναι ασφαλή τα χρωματιστά; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια…


Να προτιμήσω τα λεπτά προφυλακτικά; Πώς να επιλέξω προφυλακτικό; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να σπάσει; Μπορεί να έχω αλλεργία στο προφυλακτικό; Ενημερωθείτε σωστά και προφυλαχθείτε

Πώς να το επιλέξω;
Εκτό από τη μάρκα, αλλά και το είδος που σας ταιριάζει πρέπει να προσέξετε το προφυλακτικά να πληροί κάποιους κανόνες ασφάλειας. Αναζητήστε στην συσκευασία την ένδειξη CE που σημαίνει πως το προϊόν ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια. Μην αγοράζετε προφυλακτικά που εκτίθενται στον ήλιο π.χ. στα περίπτερα.
Υπάρχει πιθανότητα να σπάσει;
Ναι, αν και σχετικά μικρή, το ενδεχόμενο αυτό αφορά μόλις το 2% . Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας λανθασμένης  χρήσης του και σπανιότερα λόγω ελαττωμάτων που αφορούν το υλικό κατασκευής του. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο βάλτε το προσέχοντας να μην του προκαλέσετε ζημιά π.χ. με τα νύχια. Μην το αποθηκεύετε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος π.χ. στο αυτοκίνητο ή σε υψηλές θερμοκρασίες. Διαβάζετε την ημερομηνία λήξεως και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λιπαντικά παρά μόνο με βάση το νερό.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το φορέσω;
Για να το φορέσετε σωστά ξετυλίξτε το από την κατάλληλη πλευρά και κρατήστε την κορυφή του, ώστε να αφαιρεθεί ο αέρας και να αποφύγετε πιθανό σπάσιμο του προφυλακτικού. Ανοίξτε το με τα χέρια και όχι με το στόμα γιατι πιθανόν να του προκαλέσετε κάποια ζημιά που δε θα καταλάβετε.
Μπορεί να είμαι αλλεργικός στο προφυλακτικό;
Πράγματι υπάρχει ένα μικρό  ποσοστό ανθρώπων που έχει αλλεργία στο λάτεξ, από το οποίο φτιάχνονται τα προφυλακτικά. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικά από κάποια άλλη ουσία όπως είναι η σιλικόνη ή το βινύλιο.
Είναι ασφαλή τα χρωματιστά ή με γεύσεις;
Στην αγορά θα βρείτε διάφορα προφυλακτικά με γεύσεις, διαφορετικά χρώματα ή που φωσφορίζουν. Η απορία που γεννάται στους περισσότερους όμως είναι αν αυτά τα προφυλακτικά πληρούν τους προϋποθέσεις ασφαλείας.  Η απάντηση είναι «ναι» καθώς όλες οι ουσίες που περιέχονται στα προφυλακτικά-θεωρητικά τουλάχιστον- είναι ελεγμένες εφόσον έχουν εγκριθεί να κυκλοφορούν. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξετε στην περίπτωση που έχετε κάποια αλλεργία σε κάποια από αυτές τις ουσίες που περιέχουν.

Είναι λιγότερο ασφαλή τα λεπτά προφυλακτικά;
Όχι, λένε οι ειδικοί. Όλα τα προφυλακτικά τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας, προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά. Τα λεπτά, αλλά και όλα τα προφυλακτικά επομένως έχουν ελεγχθεί σε πολλά και διαφορετικά στάδια της παραγωγής μέχρι να τοποθετηθούν στα ράφια, ως προς την αντοχή και την ελαστικότητά που διαθέτουν.Απολαύστε λοιπόν ελεύθερα τα οφέλη των λεπτών προφυλακτικών.
→4 συχνά ατυχήματα στο κρεβάτι! Τι να κάνετε…

Τρέλανε κόσμο η Λιλιάνα! (photos)

Τρέλανε κόσμο η Λιλιάνα! (photos)


)     

 
Τρέλανε κόσμο η Λιλιάνα! (photos)

Μπορεί το γυναικείο ισπανικό δίδυμο να αποκλείστηκε στους «16» από το Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου, ωστόσο η Λιλιάνα Φερνάντεθ πρόλαβε να... τρελάνει αρκετό κόσμο!
Η 25χρονη Ισπανίδα έγινε περισσότερο γνωστή για τα σωματικά της προσόντα, παρά για τις αθλητικές της ικανότητες, καθώς όπως θα παρατηρήσετε από τις παρακάτω φωτογραφίες έχει φοβερά... πιασίματα!

Δείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα και θα καταλάβετε σε τι αναφερόμαστε:

Πηγη: onsports.gr








tis thelo oles

Like + Share + Tagg.

Like======> Collection of cool girls

Share=====> Collection of cool girls
Ήθελα + μερίδιο + Tagg.

Όπως === ===> συλλογή δροσερό κορίτσια

Μερίδιο == ===> συλλογή δροσερό κορίτσια (Μεταφράστηκε από: Bing)

xronia polla

Regard's- Girl Power'x ♥ ♥ !!!
** Tag και να κάνετε κοινή χρήση ** Regard's-κορίτσι Power'x ♥ ♥!!! (Μεταφράστηκε από: Bing)