Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης του AIDS

Ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης του AIDS

| Εκτύπωση | 02/12/2010 | Της Ντίας Χαιλή

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια καμπή, όπου είναι ορατός ο κίνδυνος επέκτασης της επιδημίας του AIDS, με την αύξηση στη χρήση ναρκωτικών, με τις μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού από και προς την Κύπρο, καθώς και μέσω της διαχωριστικής γραμμής κατοχής, και με τη διάδοση επικίνδυνων σεξουαλικών πρακτικών, τονίζει ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης σε μήνυμά του, με την ευκαιρία της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.

«Με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κάθε ατόμου ξεχωριστά, που νοσεί από τον ιό του AIDS και όλων μαζί σαν σύνολο, η εμφάνιση νέων περιστατικών μπορεί να προληφθεί και τα άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί να μη βιώνουν την προκατάληψη και το στιγματισμό», αναφέρει στο μήνυμά του.

Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, για την Παγκόσμια Μέρα AIDS, τον οποίο διάβασε σε διάσκεψη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Διονύσιος Μαυρονικόλας, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι φαινόμενα φοβίας, προκατάληψης και διακρίσεων, αν και πιο περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν, αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια για σωστή ενημέρωση και προστασία του κοινού.

Πρόσθεσε ότι τα ίδια άτομα που έχουν επηρεαστεί παραμένουν στο περιθώριο, χωρίς ενεργό ρόλο στις κοινές προσπάθειες για αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι ανησυχίες αυτές και η αποφασιστικότητα για μια δυναμική αντιμετώπιση της κατάστασης βρίσκονται στη βάση ετοιμασίας από το Υπουργείο Υγείας του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση του AIDS στην Κύπρο, το οποίο καλύπτει τη χρονική περίοδο 2010-2014. Πρόσθεσε ότι κυρίαρχο στοιχείο του Σχεδίου είναι η ενίσχυση όλων των βασικών στρατηγικών για πρόληψη, θεραπευτική αγωγή, στήριξη, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του Εθνικού Προγράμματος AIDS.

Ψυχολογική και θεραπευτική στήριξη

Είπε, επίσης, ότι η θεραπευτική στήριξη των ατόμων με HIV/ AIDS, καθώς και η ψυχολογική στήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους, αποτελεί πολιτική ύψιστης προτεραιότητας για το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε, μέσα στα πλαίσια την πολιτικής αυτής παρέχονται από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης της ασθένειας στην Κύπρο δωρεάν συμβουλευτική υπηρεσία, εργαστηριακή διερεύνηση και κλινική φροντίδα.

Πρόσθεσε ότι σήμερα, για την ικανοποίηση των αναγκών σε αντιρετροϊκές θεραπείες, δαπανώνται κάθε χρόνο πέραν των 2,5 εκ. ευρώ, ενώ τεράστια ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση ευκαιριακών λοιμώξεων και καρκίνου, και την παροχή ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης σε άτομα με HIV και AIDS.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Υγείας στη διάσκεψη Τύπου, στην Κύπρο κατά την περίοδο 1986 μέχρι το τέλος του 2009 διαγνώστηκαν 640 περιστατικά, εκ των οποίων 376 είναι κάτοικοι Κύπρου και 264 μη κάτοικοι Κύπρου.

Η μέση ετήσια συχνότητα είναι 27 νέα περιστατικά.

Η Κύπρος παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό HIV Λοίμωξης, το οποίο υπολογίζεται στο 0,1% ανάμεσα στον ενήλικα πληθυσμό μεταξύ των ηλικιών 20 και 64.

Με βάση τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις χώρες χαμηλής συχνότητας για το HIV/AIDS.

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, η χαμηλή συχνότητα της επιδημίας στην Κύπρο δεν δικαιολογεί εφησυχασμό, επειδή όπως για όλες τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες δεν υπάρχουν στοιχεία για την πραγματική συχνότητα, άρα το Υπουργείο θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, για να προλάβει την ασθένεια.

Επικίνδυνος τρόπος ζωής

Στη διάσκεψη παρουσιάστηκε, επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας, για τις Γνώσεις και Αντιλήψεις των Αλλοδαπών που διαμένουν στην Κύπρο για θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς HIV/AIDS.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, την οποία παρουσίασε ο Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, υπάρχει μεγάλη έλλειψη γνώσεων μεταξύ των μεταναστών και των φοιτητών από τρίτες χώρες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, σχετικά με το HIV/AIDS και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, γεγονός που τους εκθέτει σε επικίνδυνο τρόπο ζωής. Εντοπίστηκαν, επίσης, συμπεριφορές, τάσεις και έλλειψη γνώσεων που διαταράσσουν τον υγιή τρόπο ζωής των ατόμων αυτών.

Ο κ. Φελλάς εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η έρευνα και να ερευνηθούν σε βάθος αυτά τα αποτελέσματα, ώστε να χαραχθεί στρατηγική γύρω από την υγεία και τη σεξουαλική υγεία των ατόμων αυτών, που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Εξέλιπαν πολλές διακρίσεις

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα στην Κύπρο, η δρ Άννα Μουσκά, του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι πλέον πολλά άτομα εργάζονται και ζουν με το πρόβλημά τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες διακρίσεις.

«Σίγουρα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο της πλήρους αποδοχής, όπως καμιά κοινωνία δεν έχει φτάσει. Εκ των πραγμάτων, μπορούν να υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις και ρατσισμού και προβλημάτων στη δουλειά, όμως είμαστε σίγουρα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ήμασταν τα προηγούμενα χρόνια, τόσο από πλευράς εργοδότησης όσο και από πλευράς αποδοχής από την οικογένεια», ανέφερε.

Φοβούνται και κρύβονται οι ασθενείς

Ο διευθυντής της Γρηγορείου Κλινικής Γιάννης Δημητριάδης ανέφερε ότι σίγουρα τα πράγματα βελτιώθηκαν μερικώς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ακόμα προσπαθούν να κρύβονται. Πρόσθεσε ότι δυσκολεύονται πολύ να εκφραστούν στο χώρο εργασίας, ενώ πολλοί δεν έχουν ενημερώσει ούτε την οικογένειά τους. Ανέφερε ότι το στίγμα παραμένει και ότι η κοινωνία δεν είναι ακόμα ώριμη να τους δεχθεί.

«Στη Γρηγόρειο Κλινική προσπαθούν να έρχονται διακριτικά, παρόλο που βλέπουμε σε αυτή και αναπνευστικά προβλήματα, δεν είναι ένα γκέτο».

«Παρ’ όλα αυτά, με διακριτικότητα παίρνουν τα φάρμακά τους. Πολλούς τους φέρνουμε εμείς τα φάρμακα. Έρχονται σε ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση άλλων ασθενών. Πάνε το βράδυ η ώρα 11 να πάρουν τα φάρμακά τους. Αυτό είναι ενδεικτικό ότι ακόμα φοβούνται», ανέφερε.

Στη διάσκεψη επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και δωρεάν παροχή του HIV τεστ σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, και σημειώθηκε η διστακτικότητα πολλών ατόμων που υποψιάζονται ότι έχουν τη νόσο να προχωρήσουν στην εξέταση.

Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας, έτσι ώστε να προστατεύονται τα οροθετικά άτομα στο χώρο εργασίας τους, από τη στιγμή που γίνεται γνωστό ότι είναι φορείς.

Φως στο δικαίωμα

Ο ρόλος των κυβερνήσεων, των οργανωμένων ομάδων και του κάθε πολίτη ξεχωριστά, είναι καθοριστικός για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με HIV, αναφέρεται σε μήνυμα του Παγκύπριου Συνδέσμου Επισκεπτριών/τών Υγείας.

Όπως αναφέρεται, το σύνθημα της φετινής χρονιάς είναι φως στα δικαιώματα.

Οι φετινές δραστηριότητες για το AIDS στοχεύουν στο να επισύρουν την παγκόσμια προσοχή στα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV και των πληθυσμών που είναι επιρρεπείς για HIV. Αλλος στόχος είναι να κινητοποιηθούν όλοι, ώστε να υποστηρίξουν την προστασία των δικαιωμάτων, για να επιτευχθεί παγκόσμια πρόσβαση στην πρόληψη του HIV, στη θεραπεία, στη φροντίδα, στην υποστήριξη και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού του στιγματισμού και της δυσμενούς διάκρισης.

Όπως αναφέρεται, το σύνθημα της φετινής χρονιάς είναι πολύ ευαίσθητο και συνάμα πολύ δυνατό, γιατί προτρέπει όλους μας αφενός μεν να φροντίζουμε με πολλή καλοσύνη τους ασθενείς με AIDS, παρέχοντάς τους σωστή θεραπεία και όχι κοινωνικό αποκλεισμό, και αφετέρου να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για αγωγή υγείας, έτσι που η πρόληψη να γίνει πραγματικότητα.

Εγώ δεν κάνω λάθος…

Σύμφωνα με το Newsletter του Sigmalive, χημικός κόντεψε να στείλει στο ψυχιατρείο νεαρό, όταν παρέδωσε αποτελέσματα αιματολογικής εξέτασης με θετική ένδειξη στον ιό HIV.

Ευτυχώς ο νεαρός έκανε αλλού εξετάσεις. Τόσο το εξειδικευμένο τμήμα του Μακάρειου όσο και τα άλλα δύο χημεία που επισκέφθηκε βρήκαν εντελώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Όταν ο νεαρός του ζήτησε εξηγήσεις για την αναστάτωση που του προκάλεσε με τη λανθασμένη ανάλυση που έκανε ο χημικός το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι «Εγώ δεν κάνω λάθος ποτέ».

Μήπως είναι η ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την ποιότητα των εργαστηρίων, αλλά και τις ικανότητες του προσωπικού στα διάφορα χημεία;

Ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης του AIDS


SigmaLive - Πριν από 11 ώρες
Σε χαιρετισμό του, εξάλλου, για την Παγκόσμια Μέρα AIDS, τον οποίο διάβασε σε διάσκεψη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Διονύσιος ...
Χαιρετίζει την πρόοδο στη μάχη κατά του AIDS ο Oμπάμα- Η Καθημερινή
Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ...- Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
και τα 11 νέα άρθρα »