Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Τα όπλα του μέλλοντος

Το Ισραήλ με τη χρήση της νανοτεχνολογίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ρομπότ όχι μεγαλύτερο από μια σφήγκα που θα έχει όμως τη δυνατότητα να καταδιώκει, να φωτογραφίζει και να εξοντώνει το στόχο του, γράφει σήμερα ισραηλινή εφημερίδα.

Το ιπτάμενο ρομπότ που ονομάζεται "βιονική σφήγκα" θα μπορεί να προσανατολίζεται και να περνά μέσα από στενούς δρόμους για να εντοπίζει μη ανιχνεύσιμους εχθρούς όπως είναι οι εκτοξευτήρες ρουκετών, σημειώνει η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

Είναι ένα από τα πολλά όπλα που έχουν δημιουργήσει οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση των εχθρών, σημειώνει η εφημερίδα. Άλλα σύγχρονα όπλα είναι τα "σούπερ γάντια" που παρέχουν τη δυνατότητα στο χρήστη τους να αναπτύξει δυνάμεις "βιονικού ανθρώπου" καθώς και μίνι αισθητήρες που θα ανιχνεύουν τους καμικάζι.

Η έρευνα έχει εντάξει τη νανοτεχνολογία στο υπουργείο Ασφαλείας του Ισραήλ και εφευρίσκει λύσεις σε προβλήματα που ο στρατός δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει, δηλώνει στην εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σιμόν Πέρες.

" Ο πόλεμος στο Λίβανο απέδειξε ότι χρειαζόμαστε μικρότερο οπλοστάσιο. Είναι πέρα από κάθε λογική να στέλνεις ένα αεροπλάνο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον ενός τρομοκράτη καμικάζι. Έτσι δημιουργήσαμε όπλα του μέλλοντος", πρόσθεσε ο Πέρες.
Τα πρωτότυπα των νέων όπλων αναμένεται να είναι έτοιμα σε τρία χρόνια.

Τα « έξυπνα» όπλα του μέλλοντος

Ξεχάστε όσα ως σήμερα γνωρίζατε για τα «παραδοσιακά» όπλα και τις συνήθεις σφαίρες. Αν οι «πολεμικοί» επιστήμονες καταφέρουν σύντομα το... ακατόρθωτο, στο μέλλον οι πόλεμοι θα γίνονται με χειροκίνητα λέιζερ και ηχητικές ακτίνες!..
Αν θεωρείτε ότι οι πολεμικές δυνατότητες των αμερικανών πιλότων, κατά τους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο φαντασίας, διαβάστε προσεκτικά ποια θα είναι τα «έξυπνα» όπλα του μέλλοντος που θα εξοντώνουν τον εχθρό με πολλούς και... πρωτότυπους τρόπους!

Ακουστικές σφαίρες


Το 1992 ερευνητές στο Χάντιγκτον της Καλιφόρνιας άρχισαν να κατασκευάζουν «ακουστικά» όπλα τα οποία μπορούσαν να σημαδεύσουν και να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους. Οι υψηλής συχνότητας δέσμες ακουστικής ενέργειας εκτοξεύονται από μια κεραία σε διάφορες ταχύτητες, η υψηλότερη από τις οποίες μπορεί να σκοτώσει...

Αυτοκινούμενα βλήματα

Με πρότυπο τις παραδοσιακές σφαίρες από καουτσούκ που κόστισαν σημαντικές απώλειες στη Βόρεια Ιρλανδία, κατασκευάστηκε ένα βλήμα που αποτελείται από διάφορες μικρές σφαίρες κλεισμένες σε ένα «σάκο». Ετσι όταν το βλήμα βρει τον στόχο του η ενέργεια «διασκορπίζεται» προκαλώντας έτσι λιγότερες σωματικές βλάβες.

Δέσμες κόκκινου και μπλε φωτός

Μέχρι πρότινος οι έρευνες των αμερικανών επιστημόνων προσανατολίζονταν στην εύρεση τρόπου για τον έλεγχο μεγάλου αριθμού στρατιωτών καθώς και αποπροσανατολισμού των εχθρών. Και να που τα κατάφεραν. Δέσμες κόκκινου και μπλε φωτός που αναβοσβήνουν σε μια συγκεκριμένη συχνότητα μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο, ναυτία και απώλεια προσανατολισμού. Μερικές συχνότητες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία ή ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

Υποηχητικές ακτίνες

Συμπιεσμένος αέρας που διοχετεύεται μέσα από ειδικούς σωλήνες δημιουργεί ηχητικά κύματα πολύ χαμηλής συχνότητας που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της όρασης και της ισορροπίας, ναυτία και έμετο. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν και μοιραία. Οι υποηχητικές ακτίνες έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να δημιουργήσουν μικρούς «σεισμούς» στο εχθρικό στρατόπεδο.

Ηλεκτρομαγνητικά μικροκύματα


Ενα «γιγαντιαίο» μικροκύμα μπορεί να επηρεάσει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα του εξοπλισμού των εχθρών. Μολονότι δεν κατασκευάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο όσων βρίσκονται κοντά.

Υγρά μέταλλα

Τα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και το γάλλιο, που παραμένουν υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, όταν αντιδράσουν με στερεά τα «μαλακώνουν» και τα κάνουν ελαστικά. Ετσι, όπου απλωθούν προκαλούν... καταστροφή.

Οπτικό «φλας»

Οπλο που εκπέμπει ακτίνες λέιζερ και κατασκευάστηκε στο Νέο Μεξικό. Διαθέτει δυνατότητες υψηλής εστίασης. Η σφαίρα - λέιζερ εκτοξεύεται από το όπλο εκπέμποντας ταυτοχρόνως μια εκτυφλωτική λάμψη. Προτεινόμενες χρήσεις: βασανιστήριο για εγκληματίες και παρακώλυση του εχθρού κατά την προσπάθεια ανεφοδιασμού.

Σπρέι με πιπέρι


Προκαλεί προσωρινή απώλεια όρασης, κάψιμο στο δέρμα, σπασμούς και δυσκολία στην αναπνοή.

«Ηλεκτρικό» όπλο

Εκτοξεύει ηλεκτρικούς σπινθήρες που προκαλούν παράλυση. Χρησιμοποιείται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κολλώδης αφρός

Η σύστασή του είναι κάτι ανάμεσα σε αφρό ξυρίσματος και τσίχλα. Εχει τη δυνατότητα να ακινητοποιεί τον εχθρό ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται. Διατίθεται και σε μικρό σπρέι που μεταφέρεται ακόμη και στην τσάντα.

Καυστικά οξέα

Συνδυασμός από οξέα που καταστρέφουν μέταλλα και είναι αποτελεσματικά ακόμη και σε στοιχεία όπως ο χρυσός και η πλατίνα. Κατασκευάστηκε με σκοπό να επιτίθεται στα οπλικά συστήματα του εχθρού.

Υπέρηχοι

Τρομερά υψηλής συχνότητας ήχοι που προκαλούν απώλεια προσανατολισμού και ναυτία. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν και τύφλωση.

ΖΜ-87 - φορητό λέιζερ

Οπλο που εκτοξεύει ακτίνες λέιζερ. Η κινεζική εταιρεία Norico κατασκεύασε το ΖΜ-87, το οποίο μπορεί να καταβάλει ή και να τυφλώσει ανθρώπινους στόχους σε απόσταση ως και 3 χιλιόμετρα. Ο Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε πρόσφατα εκστρατεία προκειμένου να απαγορευθεί η χρήση των «απάνθρωπων» όπλων λέιζερ.

Ηρεμιστικό σπρέι

Συγκεκριμένες ουσίες που διοχετεύονται μέσα σε σπρέι μπορούν εύκολα και γρήγορα να απορροφηθούν από το δέρμα. Λέγεται ότι τέτοια χρησιμοποιούσε ο σοβιετικός στρατός στο Αφγανιστάν. Οι αφγανοί στρατιώτες έπεφταν σε βαθύ ύπνο και όταν ξυπνούσαν βρίσκονταν υπό σοβιετική κατοχή.

«Εγκεφαλικά» όπλα

Μπορούν να επηρεάσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να προκαλέσουν ασθένειες ή και θάνατο στους αντίπαλους στρατιώτες. Κατασκευάστηκε το 1980 από τον John Alexander, αποστρατευμένο αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, ο οποίος ως σήμερα επιμένει ότι ουδεμία σχέση έχει με την κατασκευή του συγκεκριμένου όπλου.


Κυνηγητικά όπλα του μέλλοντος με ωραίο design


Με στόχο την απενοχοποίηση των κυνηγετικών όπλων από οτιδήποτε θυμίζει πολεμική χρήση, τα νέα όπλα είναι όμορφα (περί ορέξεως κολοκυθόπιτα), χρωματιστά και ελαφριά. Φέτος, στην έκθεση της Νυρεμβέργης, οι σχεδιαστές δεν περιορίστηκαν στα ψεύτικα νερά στα ξύλινα μέρη των όπλων, αλλά πήγαν ένα βήμα πιο μπροστά ομορφαίνοντας (;) ακόμη και τις βάσεις των όπλων. Είναι ένα βήμα με ερωτηματικά βέβαια, αφού η αισθητική διαφέρει σε κάθε άνθρωπο, οπότε το ζητούμενο είναι η χρηστικότητα των συγκεκριμένων προτάσεων.
Γι αυτό και το πρώτο που αφαιρέθηκε ήταν το βάρος, ενώ δεν πρέπει να είναι τυχαίο ότι όλες οι νέες προτάσεις αναφέρονταν σε καραμπίνες ή δίκαννα, σε διαμέτρημα 20.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι αυτό είναι το σύνθημα της FRANCHI για το νέο και ελαφρύτερο σουπερποζέ του κόσμου, το FALCONET PRO, που με τα ...2,45 κιλά του ζυγίζει όσο ένα 20άρι, αλλά... σε διαμέτρημα 12!! Ομορφη και η διαμόρφωση της βάσης με τα σφυρήλατα σχέδια που θυμίζουν κόσμημα.

Επίσης πάντα σε διαμέτρημα 20, μοντέλα δημοφιλούς καραμπίνας που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη γωνία που τα βλέπεις, όπως κάποια κινητά τηλέφωνα πριν από λίγα χρόνια. Γραφικά και σχέδια με λέιζερ ή ακόμα και επικάλυψη του κοντακιού και της πάπιας με... λευκό σμάλτο. Οπλα που ίσως δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ στην αγορά, δημιουργούν όμως την αίσθηση για το πώς θα είναι ίσως τα κυνηγετικά όπλα στο μέλλον...

Ακόμη και στα ραβδωτά, έναν ωραίο άγνωστο κόσμο για τους Ελληνες κυνηγούς, η σύγχρονη τάση δημιουργεί εύχρηστα και ασφαλή όπλα, όπως το MAUSER ΜΟ3 της φωτογραφίας, που εκτός από τα πορτοκαλί χρώματα στην πάπια και στη λαβή, διαθέτει πορτοκαλί τάπες ασφαλείας στο στόμιο της κάννης!!!

Ας μην ξεχνάμε ότι τα όπλα ακολουθούσαν πάντα την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, πόσω μάλλον σήμερα την εποχή της τεχνολογίας και του ντιζάιν...




σπρέι για όπλα

Νανοτεχνολογία, σπρέι για όπλα

Νανοτεχνολογία, σπρέι για όπλαΚαθένας που ασχολείται με τα όπλα για αθλητισμό, κάθε κυνηγός ή συλλέκτης όπλων χαίρεται το όπλο του για όσο διάστημα λάμπει αυτό ή δεν έχει πάθει διάβρωση. Αυτό συμβαίνει συχνά, όμως, όταν τα όπλα ή τα μαχαίρια έρχονται σε επαφή με το νερό. Όταν μάλιστα δεν καθαρίζονται ή δεν λαδώνονται το γρηγορότερο δυνατό, μπορεί να σκουριάσει το όπλο. Το όπλο αποκτά λεκέδες και η σκουριά δεν αργεί τότε να εμφανιστεί.

Τώρα, όμως, η νανοτεχνολογία βοηθά σε τέτοια προβλήματα.

Το σπρέι για όπλα της Percenta είναι ένα νανο-λιπαντικό με τεχνολογία τεφλόν / κεραμικής. Δημιουργεί ένα αόρατο στρώμα πάνω στο όπλο, προστατεύοντάς το έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη διάβρωση. Τα δομικά συστατικά από τεφλόν δημιουργούν μια σταθερή ένωση με την επιφάνεια του όπλου και ασκούν προστατευτική δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα δομικά συστατικά από κεραμικό υλικό φροντίζουν για μεγαλύτερη λάμψη. Ακόμα και παλαιότερα όπλα θα αποκτήσουν μετά από την πρώτη εφαρμογή του προϊόντος μας μεγάλη λάμψη.

Πλεονεκτήματα:

  • Η δράση του διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Είναι κατάλληλο για μαχαίρια και πυροβόλα όπλα
  • Δημιουργεί ένα διαφανές προστατευτικό στρώμα
  • Είναι οικονομικό στη χρήση του
  • Αντέχει στο αλμυρό νερό

Το σπρέι για όπλα της Percenta είναι κατάλληλο για πλήρη προστασία σε όπλα όλων των ειδών. Ακόμα και διακοσμήσεις από ελεφαντόδοντο, χρυσό ή ασήμι καθώς και ξύλινες κατασκευές με βερνίκι μπορούν να προστατευτούν.

Το σπρέι για όπλα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην κάννη και στο τμήμα πυροδότησης του όπλου.

Τομείς εφαρμογής:

Νανοτεχνολογία, σπρέι για όπλαΣκοπευτικοί αθλητικοί σύλλογοι:
Σε αθλητικούς σκοπευτικούς συλλόγους και συλλόγους άλλων σκοπευτών τα όπλα χρησιμοποιούνται καθημερινά. Σ΄ αυτή την περίπτωση το σπρέι για όπλα συνιστάται για την καθημερινή φροντίδα τους.

Ψαράδες με καλάμι:
Στους ψαράδες με καλάμι αυτά που έρχονται τακτικά σε επαφή με το νερό είναι τα μαχαίρια. Αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να δημιουργηθούν σ΄ αυτά γρήγορα σημάδια από σκουριά. Αυτό επισημαίνουν οι ψαράδες με καλάμι, ειδικά σε αλμυρά νερά.

Κυνηγοί / δασοφύλακες:
Οι κυνηγοί και οι δασοφύλακες παραμένουν συχνά για ώρες στο ύπαιθρο. Η βροχή είναι γι΄ αυτούς σε ορισμένες περιοχές ένα συνηθισμένο καιρικό φαινόμενο. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται σωστή προστασία του όπλου τους.

Συλλέκτες όπλων:
Υπάρχουν πολλά είδη ατόμων που συλλέγουν όπλα. Άλλοι συλλέγουν τουφέκια και πιστόλια, άλλοι συλλέγουν ακριβά συλλεκτικά μαχαίρια. Αυτά τα όπλα, ειδικά όταν πρόκειται για παλαιότερα είδη, απαιτούν ιδιαίτερα μεγάλη προστασία! Ακόμα και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις μια έντονη, αλλά φυσική λάμψη των όπλων είναι ευπρόσδεκτη.

Αστυνομία / τελωνείο:
Οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί αναγκάζονται συχνά να εργαστούν με ισχυρό αέρα και άσχημο καιρό. Ο τακτικός καθαρισμός των όπλων τους αποτελεί και γι΄ αυτούς καθήκον. Με το σπρέι για όπλα της Percenta μπορεί να εξοικονομηθεί σχετικά πολύς χρόνος και χρήμα.

Στρατός:
Κανένας άλλος δεν έρχεται τόσο συχνά σε επαφή με αλμυρό νερό, όπως ο στρατός. Μετά από τέτοιες ασκήσεις κάθε τυφέκιο και κάθε μαχαίρι καθαρίζεται για να αποφευχθεί η διάβρωση.

Paintball:
Σύλλογοι για paintball υπάρχουν σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη. Τα όπλα γίνονται όλο πιο μοντέρνα, ενώ προσπαθεί κανείς να κάνει όσο το δυνατό περισσότερες βολές στο λεπτό. Σ΄ ένα τεστ που έγινε, προέκυψε ότι από ένα αυτόματο όπλο (paintball) - στου οποίου την κάννη είχε χρησιμοποιηθεί σπρέι για όπλα της Percenta - μπορούσαν να φύγουν 25 % περισσότερες σφαίρες ανά λεπτό.

Βασική συσκευασία που διανέμεται: 100 ml

Υπάρχει δυνατότητα και για διανομή μεγαλύτερων συσκευασιών, ανάλογα με το ύψος της παραγγελίας.

Στί μεταφραστές τσέπης

Στρατιωτικοί μεταφραστές τσέπης

Για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες NSA και CIA συνεργάστηκαν με στόχο την κατασκευή ενός συστήματος, που θα επέτρεπε την άμεση αξιολόγηση και αξιοποίηση των συνομιλιών που κατάφερναν να υποκλέψουν από τους σοβιετικούς αντιπάλους τους. Η κατασκευή ενός αξιόπιστου μηχανικού μεταφραστή αποτελεί ακόμη και σήμερα μία πραγματική τεχνολογική πρόκληση, αφού παρά την πρόοδο των ερευνών στον συγκεκριμένο τομέα τα αποτελέσματα προκαλούν συχνά ειρωνικά σχόλια και άφθονο γέλιο.

Οι εμπορικές εφαρμογές που αναλαμβάνουν τη μετάφραση κειμένων από και προς τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά κείμενα παράγουν συνήθως κατανοητό αλλά εξαιρετικά μπερδεμένο αποτέλεσμα, που σε αρκετές περιπτώσεις χάνει εντελώς το νόημά του και αποδεικνύεται μη αξιοποιήσιμο. Στην περίπτωση μετάφρασης ομιλίας και όχι απλά γραπτού λόγου οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται, αφού η ακρίβεια με την οποία τα σχετικά συστήματα κατανοούν το αρχικό κείμενο δεν έχει φθάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, η τελειοποίηση των σχετικών εμπορικών εφαρμογών θα χρειασθεί ακόμη αρκετά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, πριν κυκλοφορήσουν στο εμπόρια υψηλής ακρίβειας μηχανικοί μεταφραστές.

Στρατιωτικές ανάγκες

Από την άλλη πλευρά, οι στρατιωτικές ανάγκες στο χώρο της μετάφρασης είναι αρκετά διαφορετικές και επιτρέπουν όχι μόνο την αισιοδοξία ότι τα σχετικά συστήματα θα παραχθούν στο άμεσο μέλλον, αλλά και ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν θα χαρακτηρίζονται από ένα μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας. Οι μηχανικοί μεταφραστές τσέπης που αναπτύσσονται σήμερα για τον αμερικανικό στρατό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών αποστολών για την παροχή οδηγιών προς τον ντόπιο πληθυσμό, ενώ η έναρξη χρήσης τους σχεδιάζεται ήδη για το Ιράκ όπου το γλωσσικό εμπόδιο λόγω των τοπικών διαλέκτων είναι προς το παρόν αξεπέραστο.

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στηρίζουν τις προσπάθειές τους πάνω στο εμπορικό προϊόν Phraselator, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν μονόδρομο αυτόματο μεταφραστή χειρός. Το μηχάνημα των 2.000 δολαρίων αναλαμβάνει τη μετάφραση 200.000 εντολών και ερωτήσεων από τα αγγλικά προς 30 συνολικά γλώσσες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα αραβικά, κινεζικά, ρώσικα, pashto και dari. Επειδή η επικοινωνία δεν είναι αμφίδρομη, οι απαντήσεις δεν μπορούν να μεταφραστούν και για το λόγο αυτό, οι ερωτήσεις είναι διατυπωμένες έτσι ώστε ένα απλό ναι ή όχι να αρκεί για την απάντησή τους.

Το Phraselator μπήκε σε παραγωγή μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ δεκάδες συστήματα από τα 500 που παράχθηκαν συνολικά στάλθηκαν ήδη στο Αφγανιστάν. Από την άλλη πλευρά, το Audio Voice Translation Guide System, γνωστό και ως TONGUES, που αναπτύσσεται από την Lockheed Martin και το Carnegie Mellon University, υπόσχεται να μειώσει τους περιορισμούς του Phraselator παρέχοντας αμφίδρομη επικοινωνία. Αρχικά το σύστημα δοκιμάζεται σε βαλκανικές ειρηνευτικές αποστολές, αναλαμβάνοντας τη μετάφραση μεταξύ αγγλικών και σερβοκρατικών.

νανοτεχνολογία

Στρατιωτική νανοτεχνολογία

Ο στρατιώτης του μέλλοντος θα μπορεί να θεραπεύει μόνος τα τραύματά του, να εξοστρακίζει σφαίρες και να γίνεται αόρατος. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ιδέες του ΜΙΤ, το οποίο συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό για την εξέλιξη του σχετικού προγράμματος.

Τα ελαφρά υλικά δεν επαρκούν

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του αμερικανικού πενταγώνου, ο ατομικός εξοπλισμός κάθε στρατιώτη αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία και τελική επικράτησή του στα πεδία των μαχών. Για το λόγο αυτό, η ποιότητα, η αρτιότητα και η αξιοπιστία που παρουσιάζει αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τον αμερικανικό στρατό, που σήμερα πρωτοπορεί στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και εισαγωγή σε υπηρεσία των πλέον προηγμένων ατομικών εξαρτύσεων. Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες στον συγκεκριμένο τομέα στράφηκαν προς την παραγωγή νέων υλικών που θα συνδυάζουν το μικρό βάρος με την ανθεκτικότητα, ενώ παράλληλα προτάθηκε, και σε πολλές περιπτώσεις ήδη υιοθετήθηκε, ο εξοπλισμός του μαχητή με τηλεπικοινωνιακές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μάχης. Παρά όμως την αδιαμφισβήτητη αξία των ηλεκτρονικών αυτών βοηθημάτων, τα πρώτα ολοκληρωμένα συμπεράσματα από τη χρήση των υλικών αυτών προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα.

Ο στρατιώτης του μέλλοντος

Όπως αποδείχθηκε, η εισαγωγή των νέων ελαφρών υλικών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού το συνολικό βάρος του εξοπλισμού που φέρει κάθε στρατιώτης αυξάνεται διαρκώς, φθάνοντας πλέον τα 64 περίπου κιλά. Για το λόγο αυτό, τον Δεκέμβριο του 2001 οι επιτελείς του αμερικανικού πενταγώνου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ριζικό ανασχεδιασμό των ατομικών εξαρτήσεων, με στόχο τη δραματική αύξηση των δυνατοτήτων τους σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του βάρους. Στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης συνέβαλε και η πρόβλεψη, ότι σύντομα οι στρατιωτικές στολές θα πρέπει εξοπλισθούν με ηλεκτρικές γεννήτριες που θα τροφοδοτούν με ρεύμα τις πολυάριθμες ηλεκτρονικές συσκευές που μεταφέρει στο μέλλον κάθε μαχητής. Η πρωτοβουλία του αμερικανικού πενταγώνου πήρε σάρκα και οστά πριν από μερικούς μόνο μήνες, όταν ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση του MIT με 50 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυση ενός νέου νανοτεχνολογικού ινστιτούτου.

Institute for Soldier Nanotechnologies

Η επιλογή του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) ήταν μάλλον αναμενόμενη, αφού η τεχνογνωσία του συγκεκριμένο πανεπιστημίου στο χώρο της νανοτεχνολογίας χαρακτηρίζεται ως κορυφαία. Η επιστήμη της νανοτεχνολογίας ασχολείται με το χειρισμό σωματιδίων με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 100 νανόμετρα, δηλαδή το ένα εκατοστό μίας ανθρώπινης τρίχας, και αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη μίας νέας γενιάς ατομικών εξαρτύσεων και εξοπλισμού. Με τη χρήση της, οι ερευνητές μπορούν να ενισχύσουν τις ιδιότητες που επιθυμούν, εισάγοντας για παράδειγμα μικροσκοπικά σωματίδια σε πολυμερή υλικά. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε ευρεία κλίμακα για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, αφού μεταξύ άλλων επέτρεψε την ενίσχυση των κρανών και παράλληλα τη μείωση του βάρους τους κατά 40 έως 60%, καθώς και την κατασκευή συνθετικών υφασμάτων που μπορούν να επιδιορθωθούν αυτόματα μετά από κάποιο σκίσιμο.

Ο στρατιώτης του μέλλοντος

Σε πρώτο στάδιο οι έρευνες θα επικεντρωθούν στην κατασκευή νέων στρατιωτικών επενδύσεων που θα προστατεύουν τους μαχητές από χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς, εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωσή τους σε περίπτωση χημικού ή βιολογικού πολέμου. Παράλληλα, οι νέες φόρμες θα είναι έως και 20% πιο ελαφρές σε σχέση με τις σημερινές, ενώ κατάλληλοι πόροι θα επιτρέπουν στο σώμα του στρατιώτη να "αναπνέει" ελεύθερα αυξάνοντας την αντοχή του. Παρόλο που οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται αρκετά σημαντικές, ωχριούν σε σχέση με το τελικό στάδιο της έρευνας που θα επικεντρωθεί σε τεχνολογίες αιχμής. Οι επιστήμονες του ΜΙΤ υποστηρίζουν ότι οι μηχανικοί μύες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στα εργαστήριά του πανεπιστημίου, θα εκμεταλλεύονται τις κινήσεις των στρατιωτών αποθηκεύοντας ενέργεια όπως οι γνωστοί πυκνωτές. Η ενέργεια αυτή θα μπορεί αργότερα να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών που θα εξοπλίζουν τη στολή, ενώ σε συνδυασμό με κατάλληλους μηχανισμούς προσαρμοσμένους στις αρβύλες, θα μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα ή να πολλαπλασιάσουν το άλμα ενός στρατιώτη!

Αμοιβή 1.000.000$

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Αμοιβή 1.000.000$

σε όποιον μπορέσει να βοηθήσει το Πεντάγωνο να κατασκευάσει τον στρατιώτη του μέλλοντος γιατί έχουν πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα που θα τροφοδοτεί όλα αυτά που πρέπει να κουβαλάει! Όσοι καλοί ηλεκτρολόγοι, τρέξτε ...

Εξωσκελετοί γι' αυτούς, που αφήνουν πίσω τους σκελετούς...


Ο εξωσκελετός που ανέπτυξε η «Σάρκος» μιμείται τις κινήσεις του ανθρώπου που τον φοράει. Το πιο δύσκολο μέρος θα είναι η προσαρμογή μιας πηγής ενέργειας
Για όσους κοιμούνται ήσυχοι, ελπίζοντας ότι η επιστήμη θα εξανθρωπίσει το καπιταλιστικό σύστημα, ότι η άνοδος των παραγωγικών δυνάμεων, εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου θα οδηγήσει αυτόματα και αναπόφευκτα σε μια κοινωνία χωρίς φτωχούς και πλούσιους, συχνά πυκνά καταφτάνουν ειδήσεις και πληροφορίες που τους δίνουν την ευκαιρία να ξυπνήσουν, να δουν την αλήθεια και την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης. Αυτό, βέβαια, αν δε θέλει κανείς να βρεθεί κάποια στιγμή, χωρίς να το καταλάβει, κάτω από τη «σιδερένια φτέρνα».

Δεν είναι ούτε η μόνη, ούτε η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που η επιστήμη χρησιμοποιείται για να ισχυροποιήσει τα σιδερόφραχτα όργανα επιβολής της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά δεν παύει να έχει ενδιαφέρον. Η Υπηρεσία Προχωρημένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας των ΗΠΑ, η γνωστή DARPA, έδωσε πέρσι τα πρώτα 50 εκατομμύρια δολάρια επιχορήγηση σε μια εταιρία και δύο ερευνητικά ιδρύματα, για να κατασκευάσουν εξωσκελετούς: μηχανικά αρθρωτά συστήματα που μπορεί να φορέσει ένας άνθρωπος για να αυξήσει τη φυσική του δύναμη και γενικότερα τις επιδόσεις του.

Ενας από τους παραλήπτες της επιχορήγησης, η εταιρία «Σάρκος» του Σολτ Λέικ Σίτι (εκεί που έγιναν και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες), έχει ήδη προχωρήσει στην κατασκευή ενός εξωσκελετού (χωρίς ακόμα τα πιστόνια που θα τον κινούν), ο οποίος όταν ολοκληρωθεί το 2005 θα επιτρέπει στο στρατιώτη που τον φοράει να κουβαλάει φορτίο 200 κιλών, και συγκεκριμένα μεγαλύτερα όπλα, θωράκιση, καλύτερες συσκευές επικοινωνίας και περισσότερα τρόφιμα. Ο εξωσκελετός και μαζί του και ο στρατιώτης που τον φοράει, θα μπορούν να είναι σε... πλήρη λειτουργία επί 4 ώρες συνεχώς. Αλλοι εξωσκελετοί θα είναι προσανατολισμένοι στο να επιτρέπουν τρέξιμο πιο γρήγορο από του Ολυμπιονίκη των 100 μέτρων, πήδημα πάνω από ψηλούς φράχτες κτλ. Και με λίγη τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Στ. Τζάκομπσεν, διευθυντή της «Σάρκος», η στολή θα μπορούσε να σώσει τον τραυματία στρατιώτη. «Θα μπορούσες να της στείλεις μια εντολή να πάει τον τραυματία σε ασφαλές μέρος», λέει χαρακτηριστικά. Αν και δεν ομολογείται, το πιθανότερο είναι ότι και αν πεθάνει ο στρατιώτης, η σχετική εντολή επιστροφής θα δίνεται για μη χαθεί το πανάκριβο σύστημα. Στην περίπτωση αυτή μάλλον θα είναι σκόπιμο ο εξωσκελετός να πετάξει το περιττό βάρος, για να φτάσει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στον προορισμό του. Πάντως, το λογοτεχνικό εύρημα του νεκρού στρατιώτη, που σηκώνεται και πάλι για να πολεμήσει θα έχει γίνει περίπου πραγματικότητα.

Αυτό το υδραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, επιτρέπει στον οποιοδήποτε νεοσύλλεκτο της αεροπορίας των ΗΠΑ να φορτώνει «με το ένα χέρι» βόμβες των 2 τόνων σε αεροσκάφος F-15, ύστερα από ολιγόλεπτη δοκιμαστική χρήση του συστήματος χωρίς καθόλου εκπαίδευση
Κατά τους εμπνευστές του, η ανάγκη για το πρόγραμμα δημιουργίας εξωσκελετού προκύπτει από την προοπτική ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα διεξαχθούν στις πόλεις. Οι στρατιώτες θα πρέπει να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, να περνάνε γρήγορα μέσα από στενά σοκάκια, να κάνουν άλματα ως τις σκεπές, τίποτα από τα οποία δε γίνεται μέσα σε τανκς και αεροπλάνα. Εδώ, όσοι κοιμούνται πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν πλευρό. Γιατί δεν έχει σημασία αν τα σχέδια αυτά είναι άμεσα εφικτά, ή απλώς κάποιες εταιρίες βρήκαν έναν ακόμα τρόπο να αποσπούν μέρος του πλούτου που απομυζά ο συλλογικός καπιταλιστής, το αμερικανικό κράτος, από τον αμερικανικό λαό και τους λαούς όλου του κόσμου. Κι αν δεν είναι σήμερα εφικτά θα είναι ως το τέλος της δεκαετίας ή μέσα στην επόμενη. Το ζήτημα είναι πού το πάνε οι ιμπεριαλιστές με την επιστήμη. Από τη μια να προσπαθούν με τα επιτεύγματά της να υποβαστάζουν τον σύγχρονο καπιταλισμό, τον οικονομικό γίγαντα με τα πήλινα πόδια και από την άλλη να ενισχύουν και να κάνουν πιο αποτελεσματικό το αυταρχικό πλέγμα επιβολής της εξουσίας των λίγων πάνω στους πολλούς.

Προς το παρόν, σοβαρότερο πρόβλημα στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών είναι εκείνο της παροχής αρκετής ενέργειας στους κινητήρες του εξωσκελετού. Αν οι μύες ενός νεαρού άντρα τοποθετούνταν παράλληλα, θα μπορούσαν σε πλήρη συστολή να σηκώσουν βάρος 20 τόνων, αλλά αντίστοιχοι μηχανικοί μύες που να μην απαιτούν τεράστια ποσά φορητής ενέργειας δεν υπάρχουν ακόμα. Υστερα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του ελέγχου του εξωσκελετού, χωρίς να κουράζεται ο άνθρωπος που τον φοράει. Στρατηγέ, οι μηχανές του πολέμου έχουν ένα ελάττωμα: χρειάζονται οδηγό, όπως θα έλεγε και ο Μπρεχτ. Προς το παρόν...

Έξυπνα θρανία στα σχολεία







Έξυπνα θρανία στα σχολεία Οι εξελίξεις στην αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας στην εκπαίδευση "τρέχουν" διεθνώς και η ύπαρξη κομπιούτερ στα σχολεία δεν θεωρείται πια πρωτοποριακή. Το επόμενο κύμα υψηλής τεχνολογίας στις σχολικές τάξεις θα αφορά τα θρανία, που θα μετατραπούν σε "έξυπνα" και θα θυμίζουν επιστημονική φαντασία.

Η πρώτη αληθινά διαδραστική και διαδικτυωμένη τάξη στον κόσμο δημιουργήθηκε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Durham. Στον πυρήνα της βρίσκεται μια νέα γενιά διαδραστικών θρανίων (interactive), τα οποία μοιάζουν και λειτουργούν με μια μεγαλύτερη εκδοχή του iPhone της Apple. Η όλη λύση της ολοκλήρωσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην τάξη ονομάζεται SynergyNet, για να τονίζει τη συνέργια και συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ μαθητών και καθηγητών, μαθητών μεταξύ τους, καθώς και με τον έξω κόσμο (μέσω του Ίντερνετ).
Χρησιμοποιώντας νέο ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό και οπτικά συστήματα που μπορούν να δουν το υπέρυθρο φως, τα "έξυπνα" θρανία αναγνωρίζουν πολλαπλά αγγίγματα των μαθητών στην ενσωματωμένη οθόνη-επιφάνειά τους. Τα θρανία επιπλέον είναι διασυνδεμένα μεταξύ τους, καθώς και με ένα κεντρικό "έξυπνο" πίνακα, προσφέροντας έτσι νέες δυνατότητες για εκπαίδευση, δημιουργικότητα και συνεργασία.
Αρκετοί μαθητές μπορούν να συνεργάζονται πάνω στο ίδιο θρανίο, καθώς αυτό επιτρέπει την πολλαπλή επαφή-εντολή από πολλούς χρήστες, είτε με τη χρήση του χεριού είτε μιας ηλεκτρονικής πένας. Επιπλέον, το "έξυπνο" θεωρείται ότι θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή στη σχολική εργασία των πιο παθητικών, αδρανών ή προβληματικών μαθητών.
Το όραμα της ερευνητικής ομάδας είναι σε δέκα χρόνια κάθε θρανίο στα βρετανικά σχολεία να είναι "έξυπνο". Αφού το λογισμικό δοκιμαστεί σε σπουδαστές όλων των ηλικιών (από δημοτικό μέχρι πανεπιστήμιο) την επόμενη τετραετία, θα είναι δωρεάν διαθέσιμο στα σχολεία ως προϊόν ελεύθερης πρόσβασης στον πηγαίο κώδικά του (open source code).