Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Πασχαλινά αβγά με φυσική μπογιά maria axarist



Φέτος, τη Μεγάλη Πέμπτη, κάντε κάτι διαφορετικό, που όμως ήταν πολύ διαδεδομένο τα παλιότερα χρόνια. Για τη βαφή των αυγών σας χρησιμοποιήστε ... φυσικούς τρόπους

Πώς θα φτιάξετε τα χρώματα
Οι συνταγές των χρωμάτων που σας προτείνουμε είναι γιο 8-10 αυγά, εκτός από τη συνταγή του μπλε (κόκκινο λάχανο), που είναι για 4 αυγά.

Κόκκινο

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε και μέσα στο διάλυμα τοποθετούμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν βγάλουμε τα αυγά νωρίς, θα έχουν ροζ χρώμα, λίγο αργότερο κόκκινο και, τέλος, πολύ βαθύ κόκκινο.

Πράσινο

Βραστέ 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι.

Κίτρινο

Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι.

Γαλάζιο - Μπλε

Βραστέ τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.

ροζ
Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε διάλυμα παντζαριού, σε θερμοκρασία δωματίου (ψυχρός τρόπος), για μισή ώρα περίπου.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, βράζουμε τα αυγά για μισή ώρα περίπου σε έτοιμο διάλυμα κρεμμυδιού που έχουμε φτιάξει ρίχνοντας τις ξερές φλούδες 4-5 κρεμμυδιών, 2 κουταλιές ξίδι, το ανάλογο νερό και τα αυγά σε θερμο¬κρασία
δωματίου.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΒ
Τα φύλλα του κόκκινου λάχανου δίνουν ένα μοβ-μπλε χρώ¬μα. Για να βάψουμε 4 αυγά, χρειαζόμαστε 1/4 από ένα μέτριο κόκκινο λάχανο, κομ¬μένο σε φαρδιές λωρίδες, το ανάλογο νερό και μια κουταλιά ξίδι. Τα μοβ αυγά απαιτούν περισσότερο χρόνο αναμονής (6 ώρες) για να πιάσει η μπογιά, αλλά αξί¬ζουν τον κόπο, επειδή είναι πολύ διακοσμητικά και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15', τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο διάλυμα για 6 περίπου ώρες. Αυτά τα αυγά αποφεύ¬γουμε να τα καταναλώσουμε, επειδή έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου και μέσα στη βαφή.

Και φυσικά ένα γλυκό και όμορφο Πάσχα σε όλους
Με αγάπη Γιώργος


Αντραςgiorgosber-27 έχει επισυνάψει αυτή την εικόνα:

Ξέχασα να πω ότι υπάρχουν δυο τρόποι για να βάψουμε τα αυγά
: με ζεστό χρώμα ή με κρύο. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ξίδι, επειδή σταθεροποιεί και κάνει βαθύτερο το χρώμα.

Ο ζεστός
Αυτός ο τρόπος δίνει εντονότερα χρώματα. Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα σε τόσο διάλυμα χρώματος ώστε να καλύπτονται τελείως και όταν αρχίσουν να παίρνουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-30 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες για το κάθε χρώμα. Μπορούμε να βράσουμε τα αυγά βράζοντας παράλληλα και το υλικό μας, π,χ. τα παντζάρια ή τα κρεμμύδια. Έτσι όμως τα αυγά θα έχουν κηλίδες και πιτσιλιές. Για ομοιογενές χρώμα, βράζουμε πρώτα τα υλικά που θα μας δώσουν το χρώμα, σουρώνουμε, και στο καθαρό αυτό διάλυμα προσθέτουμε το ξίδι και τελικά τα αυγά.

Κρύος
Ο τρόπος αυτός δίνει πιο ανοιχτά χρώματα. Μουλιάζουμε το αυγά, που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, στο σουρωμένο διάλυμα, που και αυτό βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και πρέπει να καλύπτει τελείως τα αυγά, Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνουν τα αυγά στο διάλυμα ποικίλλει ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για τη βαφή, αλλά και την πυκνότητα ή την απόχρωση του χρώματος που επιθυμείτε.

Και μερικά μυστικά για καλύτερη επιτυχία

• Τα καταλληλότερα αυγά για βάψιμο με φυσικές μπογιές είναι τα άσπρα. Τα χρώματα δείχνουν εντονότερα επάνω τους.
• Επειδή έχετε να κάνετε με φυτικές βαφές, μη νομίζετε πως δεν λερώ¬νουν! Ιδίως τα παντζάρια βάφουν το ίδιο ή και περισσότερο από οποιαδή¬ποτε βαφή αυγών θα βρείτε στην αγο¬ρά. Φορέστε πλαστικά γάντια λοιπόν και καλύψτε το τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας.
• Πριν κάνετε οτιδήποτε με τα αυγά, πλύνετε τα καλά, για να απομακρύνετε λιπαρές ουσίες στο τσόφλι, που θα εμποδίσουν το χρώμα να σταθεροποι¬ηθεί.
• Για να μη σπάσουν τα αυγά σας πάνω στη διαδικασία της βαφής, μόλις πάρουν βράση, πρέπει να χαμηλώσετε οπωσδήποτε τη φωτιά.
• Μπορείτε να πειραματιστείτε αναμειγνύοντας τα χρώματα σε ένα μικρό μπολ και βάζοντας ένα αυγό, ώστε να δείτε τι απόχρωση θα πάρει. Τα φυσικά χρώματα είναι γεμάτα εκπλήξεις.
• Όταν τελειώσετε με το βάψιμο, βάλτε λάδι σε ένα απορροφητικό χαρτί και γυαλίστε τα αυγά.
Με αγάπη Γιώργος