Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

χα χα χα

























ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΔΙΑΝΟΜΕΙΣ













































Οι λιπασματοδιανομείς της εταιρίας OMB διακρίνονται για την ποιότητα τους και η καταξίωση τους στις πρώτες θέσεις σε πωλήσεις λιπασματοδιανομέων παγκοσμίως το επιβεβαιώνει. Η προσκόλληση στην έρευνα και τη ποιότητα αποτελεί πυρήνα της εταιρίας πράγμα που επιβεβαιώνεται με συνεχείς βελτιώσεις & νέες προσθήκες στη γκάμα των προϊόντων τους . -- συνέχεια --

















ΦΡΕΖΕΣ/ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ/ΦΡΕΖΟΣΚΑΛΙΣΤΗΡΙΑ




























Χρησιμοποιείται ευρύτατα όχι μόνο σαν μηχάνημα προετοιμασίας της σποροκλίνης, αλλά και για καλλιεργητική φροντίδα (σκάψιμο) των φυτειών μετά την σπορά.Είναι πολύ χρήσιμο επίσης για την ανάμιξη της κοπριάς ή των χημικών λιπασμάτων με το έδαφος. -- συνέχεια --





















ΧΟΡΤΟΚΟΠΤΙΚΑ/ΧΟΡΤΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ































Κατασκευάζονται είτε αναρτώμενα στον ελκυστήρα,είτε ελκυόμενα είτε
αυτοκινούμενα Τα χορτοκοπτικά με μαχαίρια που παλινδρομούν έχουν ένα όριο πλάτους εργασίας και ένα όριο ταχύτητας των μαχαιριών εξαιτίας της ανισορροπίας που δημιουργείται από τις παλινδρομήσεις.
-- συνέχεια --










ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ


















































Τα φυτικά υπολείμματα των καλλιεργειών,αυτά δηλαδή που απομένουν στον αγρό μετά τη συγκομιδή τους είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους αγρότες, προκειμένου να προετοιμάσουν το χωράφι τους για να δεχθεί την επόμενη καλλιέργεια. Μερικές μάλιστα καλλιέργειες,όπως είναι το βαμβάκι και ο αραβόσιτος απαιτούν μεγάλο κόπο για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων αυτών.Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών κατασκευάστηκαν οι καταστροφείς. -- συνέχεια --























ΜΥΛΟΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ





































H μακροχρόνια ενασχόληση της εταιρείας OMAS με την ανάπτυξη και κατασκευή μύλων ζωοτροφών την έχουν καθιερώσει ως μια απο τις κορυφαίες εταιρείες στον συγκεκριμένο χώρο.Οι μύλοι ζωοτροφών OMAS διακρίνονται για την ποιοτική κατασκευή και αντοχή στον χρόνο. -- συνέχεια --








ΑΥΛΑΚΩΤΗΡΕΣ
















































Η εταιρία DONDI έχει παράδοση στη κατασκευή μηχανημάτων για την άροση του εδάφους και έχει αναπτύξει μάλιστα μοντέλα μετάδοσης κίνησης. Στη γκάμα της υπάρχουν από αυλακωτήρες έως υπεδαφικά νύχια. -- συνέχεια --





























ΜΟΤΟΤΣΑΠΕΣ/ΜΟΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ







































Μοτοτσάπες βενζίνης ή diesel απο 5 εώς 8,5 ΗΡ με ταχύτητες από 1 εμπρός και 1 όπισθεν έως 3 εμπρός και 3 όπισθεν,και ρυθμιζόμενη φρέζα από 40 έως 100 εκατοστά.Μοτοκαλλιεργητές βενζίνης ή diesel από 8,5 έως 11,3 HΡ με ταχύτητες από 1 εμπρός και 1 όπισθεν έως 4 εμπρός και 3 όπισθεν και ρυθμιζόμενη φρέζα από 40 έως 80 εκατοστά με δυνατότητα προσαρμογής χορτοκοπτικής μπάρας με λόγχες 110 εκατοστών και με δυνατότητα μετατροπής σε ψεκαστικό,άροτρο,αυλακωτήρα και αντλία νερού. -- συνέχεια --























ΑΕΡΟΨΑΛΙΔΙΑ




































Μεγάλη ποικιλία σε αεροψαλίδια κατάλληλα για κλάδεμα λεπτών και χονδρών κλαδιών με δυνατότητα εφαρμογής ρυθμιζόμενων ή σταθερών προεκτάσεων που φτάνουν έως και τα 3 μέτρα μήκους για όλα τα μοντέλα μας. -- συνέχεια --
























ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ












































Στην κατηγορία αυτή μπορείτε να βρείτε χρήσιμα μηχανήματα/εργαλεία όπως: καροτσάκια για μεταφορά προϊόντων, πλυστικά κρύου & ζεστού νερού, καροτσάκια για λίπανση, ψεκαστικά καροτσάκια κ.α. -- συνέχεια --

































Απόντα τα ρομπότ στην πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας




Η ιαπωνική ρομποτική βιομηχανία είναι ίσως η πιο εξελιγμένη στον κόσμο, με ρομπότ να σερβίρουν ποτά, να διδάσκουν στα σχολεία, να τρέχουν μαραθωνίους, να παίζουν μουσικά όργανα, να εκτελούν ακόμα και γάμους!

Παρόλα αυτά, οι λιγοστοί ηρωικοί επιστήμονες και τεχνικοί μάχονται μόνοι τους όλες αυτές τις μέρες στους κατεστραμμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, χωρίς τη βοήθεια των ρομπότ, τα οποία σε αυτή την ακραία και δυνητικά θανατηφόρα για τους ανθρώπους περίπτωση, κατά κοινή ομολογία, θα ήσαν πιο χρήσιμα από ποτέ.

Αν και η πυρηνική βιομηχανία διεθνώς διαθέτει ρομπότ (ευρωπαίοι μηχανικοί κατασκεύασαν ένα που μπορεί να αναρριχηθεί σε τοίχους διαμέσου ραδιενεργών πεδίων), η εταιρία ηλεκτρισμού του Τόκιο, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, δεν φαίνεται να έχει -ακόμα τουλάχιστον- αξιοποιήσει κάποιο από αυτά. Αντίθετα, προτιμά να αναθέτει σε λίγους -πιθανώς μελλοθάνατους- εργαζόμενους το βαρύ καθήκον να αντιμετωπίσουν με τα χέρια τους την πυρηνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ένας αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για μετρήσεις ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα, όμως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια αρχή για την πυρηνική ασφάλεια της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σύμφωνα με αναλυτές, παρά τον έντονο εκσυγχρονισμό της, ένα παράλληλο αναχρονιστικό πνεύμα φαίνεται να διατρέχει την ιαπωνική κοινωνία, η οποία, σε διάφορες περιπτώσεις και όχι μόνο στις κρίσιμες στιγμές, προτιμά να βασίζεται στα "σίγουρα" χέρια και τα μυαλά των ανθρώπων, παρά σε μηχανήματα.

Ρομπότ είχαν χρησιμοποιηθεί και στις δύο μεγαλύτερες προηγούμενες πυρηνικές καταστροφές, στο Τσέρνομπιλ και στο Θρι Μάιλ Άϊλαντ, ενώ και στη Φουκουσίμα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα αναλάβουν καθήκοντα κάποια στιγμή στο μέλλον, όσο πιο ραδιενεργή γίνεται η γύρω περιοχή.

Η τραγική περίπτωση της Φουκουσίμα αναδεικνύει την ανάγκη για το σχεδιασμό και την κατασκευή ακόμη πιο εξειδικευμένων ρομπότ που θα μπορούν να εργάζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν και μετά από ένα ατύχημα, κάνοντας εργασίες συντήρησης, ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες, ανοιγοκλείνοντας βαλβίδες κ.α. Μέχρι σήμερα, οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί και οι σκοπιμότητες εξοικονόμησης κόστους έχουν περιορίσει τη χρήση ρομπότ στους ανά τον κόσμο πυρηνικούς αντιδραστήρες. Τώρα πια, όμως, ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει, όσο και αν ενστικτωδώς οι άνθρωποι διστάζουν να εμπλέξουν ρομπότ σε τόσο ευαίσθητες διαδικασίες.

«Γίγαντας» στη ρομποτική … «νάνος» στη ΦουκουσίμαΕίναι γνωστό ότι στην Ιαπωνία η ρομπτική βιομηχανία είναι ίσως η πιο εξελιγμένη στον κόσμο, με ρομπότ










Είναι γνωστό ότι στην Ιαπωνία η ρομπτική βιομηχανία είναι ίσως η πιο εξελιγμένη στον κόσμο, με ρομπότ να κάνουν τα πάντα! Όμως στους κατεστραμμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, παλεύουν μόνοι τους οι επιστήμονες και οι τεχνικοί, δίχως την βοήθεια των ρομποτ, τα οποία σίγουρα θα ήταν όχι μόνο χρήσιμα, αλλά ίσως να έδιναν και τη λύση.

Αν και η πυρηνική βιομηχανία διεθνώς διαθέτει ρομπότ (ευρωπαίοι μηχανικοί κατασκεύασαν ένα που μπορεί να αναρριχηθεί σε τοίχους διαμέσου ραδιενεργών πεδίων), η εταιρία ηλεκτρισμού του Τόκιο, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, δεν φαίνεται να αξιοποιήσει κάποιο από αυτά. Αντίθετα, προτιμά να αναθέτει σε λίγους εργαζόμενους το βαρύ καθήκον να αντιμετωπίσουν με τα χέρια τους την πυρηνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για μετρήσεις ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα, όμως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια αρχή για την πυρηνική ασφάλεια της χώρας.

Ρομπότ είχαν χρησιμοποιηθεί και στις δύο μεγαλύτερες προηγούμενες πυρηνικές καταστροφές, στο Τσέρνομπιλ και στο Θρι Μάιλ Άϊλαντ, ενώ και στη Φουκουσίμα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα αναλάβουν καθήκοντα κάποια στιγμή στο μέλλον, όσο πιο ραδιενεργή γίνεται η γύρω περιοχή.

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από μια πυρηνική καταστροφή

japanΣε πυρηνικό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα, αφού εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας λειτουργούν στην γειτονιά μας και μια σειρά άλλα σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε σεισμογενές έδαφος… ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ, Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΟ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» Δρ. ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε.Ω.» και το elora ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕΙ: «Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

Η «ΜΑΧΗ» κυρίως με τη ραδιενέργεια και την πυρηνική καταστροφή συνεχίζεται στην πολύπαθη Ιαπωνία μετά το μεγάλο φρικαλέο σεισμό των 9 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής, το αποτρόπαιο καταστροφικό τσουνάμι που προκάλεσε και τους μικρότερους αλλά πάντοτε ισχυρούς σεισμούς που επακολούθησαν, με αποτέλεσμα όλων αυτών την απροσδόκητη μεγάλη φρίκη από τις βλάβες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής Φουκουσίμα και την έκκληση επικίνδυνης ραδιενέργειας.

Και ενώ τα ανωτέρω τραγικά συμβάντα προκάλεσαν χιλιάδες θύματα στην άτυχη χώρα που τραυματίστηκε βαρύτατα και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, δέος και αγωνία το δράμα της, ένας ειδικός, ο επιστημονικός συνεργάτης στον «Δημόκριτο» Δρ. Νίκος Κατσαρός, μιλάει αποκλειστικά στην «Ε.Ω», απαντώντας συνοπτικά σε μια σειρά ερωτήσεις του συνεργάτη μας Κώστα Παπαπαναγιώτου.

Τα όσα μας είπε ο Δρ. Κατσαρός έχουν ως ακολούθως:
katsaros2«Ο σεισμός των 9 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Ιαπωνία και το καταστροφικό τσουνάμι που προκάλεσε, έπληξαν ολέθρια τη χώρα αυτή και ήταν το μεγαλύτερο δυστύχημα των τελευταίων εκατό ετών, ενώ μαζί με τον σεισμό και το επακολουθήσαν τσουνάμι στην Ινδονησία ήταν τα συγκλονιστικά γεγονότα που καλύφθηκαν με κάθε λεπτομέρεια από τα παγκόσμια ΜΜΕ και οι εικόνες που μεταδόθηκαν από αυτά συγκλόνισαν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Και ενώ οι Ιαπωνικές Αρχές έδωσαν με κάθε λεπτομέρεια πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των εν λόγω πρωτοφανούς καταστροφικότητας γεγονότων, ήταν φειδωλές και δεν έλεγαν την αλήθεια όσον αφορά την επικινδυνότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων, των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων της περιοχής Φουκουσίμα (που απέχει 250 χιλιόμετρα από το Τόκιο) από τους σεισμούς και τα απρόβλεπτα συμβάντα που επακολούθησαν.

Σήμερα, η Ιαπωνία, διαθέτει πενήντα πυρηνικούς αντιδραστήρες από τους οποίους και παράγει μεγάλο μέρος της απαιτούμενης για την χώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Ολοι αυτοί οι αντιδραστήρες έκλεισαν αμέσως μετά τον σεισμό, αλλά, πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι όταν λέμε «κλείνουμε» έναν πυρηνικό αντιδραστήρα αυτό δεν σημαίνει ότι τίθεται αμέσως εκτός λειτουργίας, γιατί το πυρηνικό καύσιμο εξακολουθεί να «καίγεται», δηλαδή να παράγει υψηλή πίεση και θερμοκρασία και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Γι’ αυτό και πρέπει να ψύχεται συνεχώς. Δυστυχώς, τα συστήματα ψύξης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες 1,2,3 και πιθανόν 4 της περιοχής Φουκουσίμα δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά. Και στον αντιδραστήρα 1 για να αποφευχθεί έκρηξη στην καρδιά του, η οποία θα απελευθέρωνε τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας μολύνοντας με αυτή την ατμόσφαιρα, οι αρμόδιοι προκάλεσαν οι ίδιοι μια μικρότερη έκρηξη με στόχο να ελαττώσουν την πίεση που είχε δημιουργηθεί.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ραδιενέργεια και να σχηματισθεί ραδιενεργό νέφος στην ατμόσφαιρα που μόλυνε την γύρω περιοχή, ενώ οι ιαπωνικές Αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν περίπου 200.000 άτομα σε ακτίνα πέραν των είκοσι χιλιομέτρων από το συγκρότημα των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων της περιοχής Φουκουσίμα και να συστήσουν στους κατοίκους από είκοσι έως τριάντα χιλιόμετρα να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Οι ελεγχόμενες εκρήξεις συνεχίστηκαν και στους αντιδραστήρες 2 και 3, με αποτέλεσμα το σχηματισθέν ραδιενεργό νέφος να κινηθεί και να ευρίσκεται – ευτυχώς – πάνω από την θάλασσα, ενώ ένα ασθενές τμήμα του βρίσκεται πάνω από το Τόκιο, που έχει πληθυσμό τριάντα πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Ολοι αυτοί εξυπακούεται ότι έχουν τρομοκρατηθεί και περνούν δύσκολες ώρες. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας με μεγάλη καθυστέρηση αναγκάστηκε να ζητήσει την βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, αλλά όπως φαίνεται εξακολουθεί να μην λέει όλη την αλήθεια για τα επίπεδα της ραδιενέργειας τόσο στους Ιάπωνες όσο και στην διεθνή κοινότητα. Ετσι συμβαίνει ό,τι συνέβη και σε μια ανάλογη περίπτωση, όταν μετά το επίσης ολέθριο δυστύχημα στο Τσερνομπίλ, με τα πάρα πολλά θύματα, οι ανακοινώσεις της τότε ΕΣΣΔ δεν ήταν ειλικρινείς…

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρχουν επιπτώσεις ανάλογες με αυτές του Τσερνομπίλ, όπου ο πυρηνικός αντιδραστήρας ήταν παλαιάς τεχνολογίας και βρισκόταν σε λειτουργία όταν έγινε πυρηνική έκρηξη, ενώ στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα δεν συνέβη το ίδιο.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση πυρηνικής έκρηξης (τήξη του αντιδραστήρα) οι επιπτώσεις θα είναι απελευθέρωση ραδιενέργειας και δημιουργία ραδιενεργού νέφους που θα επηρεάσει την Ιαπωνία και πιθανόν τις γειτονικές χώρες. Εάν δε προεκτάσεις του ραδιενεργού νέφους φθάσουν μέχρι την Ευρώπη προβλέπεται ότι δεν θα την επηρεάσουν.

Όμως το τραγικό αυτό δυστύχημα στη Φουκουσίμα ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το ζήτημα των πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται σε χώρες γειτονικές με την Ελλάδα και άλλων που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σ’ αυτές. Και αρχικά θ’ αναφερθούμε στους αντιδραστήρες του Κοζλοντούι στην Βουλγαρία, που είναι γερασμένοι, παλαιάς τεχνολογίας και δεν έχουν όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, ενώ βρίσκονται και λειτουργούν σε σεισμογενή περιοχή μιας χώρας που διαθέτει χαμηλή πυρηνική τεχνολογία.

12-13g

Με αφορμή τα τραγικά συμβάντα στην Ιαπωνία, που έχουν τρομοκρατήσει ολόκληρο τον κόσμο, θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας πρέπει να ζητήσει άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας οι αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι να λειτουργήσουν με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και με ασφαλή διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων.

Οσον αφορά τώρα τους τρεις σχεδιαζόμενους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία (στην Σινώπη, το Ακούγιου και έναντι της Χίου – κοντά στη Σμύρνη) η εκεί κατασκευή τους είναι φοβερά επικίνδυνη, όχι μόνο λόγω της σεισμικότητας των περιοχών αυτών και της χαμηλής πυρηνικής τεχνολογίας της Τουρκίας αλλά και του κινδύνου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα η αδίστακτη γειτονική χώρα με αυτόν τον τρόπο. Πυρηνικοί αντιδραστήρες σχεδιάζεται να λειτουργήσουν επίσης στο Δυρράχιο της Αλβανίας, στα Σκόπια, στο Μαυροβούνιο και στην Ρουμανία, πέραν των δύο αντιδραστήρων που λειτουργούν εκεί.

Και ξανατονίζω, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας οι εν λόγω αντιδραστήρες να λειτουργήσουν με όλους τους σύγχρονους κανόνες ασφάλειας και διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων. Τέλος, θα πρέπει να επανεξετασθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση το όλο θέμα της απαγόρευσης εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ όλοι πρέπει να διδαχτούμε από τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ιαπωνία, που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλον τον κόσμο».

  1. Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από μια πυρηνική καταστροφή

    16 Μαρ. 2011 ... Σε πυρηνικό κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα, αφού εργοστάσια πυρηνικής ... Σήμερα, η Ιαπωνία, διαθέτει πενήντα πυρηνικούς αντιδραστήρες από τους ...
    elora.gr/...--/2969-2011-03-16-15-29-16 - Προσωρινά αποθηκευμένη
  2. Stress tests στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ζητά η Ελλάδα

    18 Μαρ. 2011 ... Stress tests στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ζητά η Ελλάδα. Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει την πυρηνική ...
    www.voria.gr/index.php?module... - Προσωρινά αποθηκευμένη
  3. Πόσο κοντά στον πυρηνικό εφιάλτη είναι η Ελλάδα;

    19 Μαρ. 2011 ... «Η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα είναι ακόμη ... Αντωνόπουλος, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που ...


Πυρηνικός αντιδραστήρας

υρηνικός αντιδραστήρας ονομάζεται η διάταξη εκείνη εντός της οποίας παράγεται ενέργεια με ελεγχόμενη αντίδραση σχάσης. Ο Πυρηνικός αντιδραστήρας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν μια μεγάλη δεξαμενή όπου το πυρηνικό καύσιμο υφίσταται πυρηνική σχάση απελευθερώνοντας έτσι θερμότητα. Τα άτομα του εν λόγω καυσίμου υπό ορισμένες συνθήκες διασπώνται αυθόρμητα εκπέμποντας νετρόνια, τα οποία στη συνέχεια προκαλούν τη διάσπαση άλλων ατόμων, με τελικό αποτέλεσμα μια γεωμετρικά αυξανόμενη αλυσιδωτή αντίδραση.

Στην "καρδιά του αντιδραστήρα" φέρονται επιβραδυντικό υλικό και ρυθμιστικές ράβδοι (ή "ράβδοι ελέγχου" ή "ράβδοι ρύθμισης") που συγκρατούν την αλυσιδωτή αντίδραση σε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή ροή της θερμότητας. Ένα "ψυκτικό μέσο" (που μπορεί να είναι αέριο ή υγρό όπως το νερό) κυκλοφορεί μέσα στον αντιδραστήρα και θερμαίνεται. Στη συνέχεια αυτό οδηγείται σε ένα "εναλλάκτη θερμότητας" όπου προκαλεί βρασμό σε νερό που υπάρχει εκεί. Ο παραγόμενος ατμός στη συνέχεια θέτει σε κίνηση στροβίλους που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και κινητική ενέργεια (π.χ. πυρηνοκίνητα πλοία).

Ο Πυρηνικός αντιδραστήρας εκπέμπει έντονη ακτινοβολία που αξιοποιείται στη παραγωγή ραδιοϊσοτόπων. Η διαρροή της ακτινοβολίας αυτής εμποδίζεται από τα προστατευτικά στρώματα της "θωράκισης" του αντιδραστήρα. Όλοι όσοι εργάζονται σε τέτοιους χώρους υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με ειδικούς φορητούς ανιχνευτές ραδιενέργειας.

Πίνακας περιεχομένων

[Απόκρυψη]

[Επεξεργασία] Λειτουργία

Σφαιρίδια πυρηνικού καυσίμου και ράβδος καυσίμου.

Συνοπτικά, σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σχάσης η ενέργεια που απελευθερώνεται από τη σχάση του πυρηνικού καυσίμου, χρησιμοποιείται για την παραγωγή ατμού, με τον οποίο τίθεται σε λειτουργία ένας στρόβιλος που με τη σειρά του περιστρέφει μια γεννήτρια ηλεκτρισμού.

Στην πλειοψηφία τους, οι σύγχρονοι πυρηνικοί αντιδραστήρες χρησιμοποιούν ως καύσιμο εμπλουτισμένο ουράνιο ή μεικτό οξείδιο, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν φυσικό ουράνιο (U). Το εμπλουτισμένο ουράνιο, περιέχει το ισότοπο U235 σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι το φυσικό ουράνιο, ενώ το μεικτό οξείδιο εκτός από ουράνιο περιέχει και τα ισότοπα Pu239 και Pu240 του πλουτωνίου. Υπάρχουν και αντιδραστήρες σχάσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμα είτε το πλουτώνιο είτε το ισότοπο U233 του ουρανίου.

Το καύσιμο βρίσκεται σε ειδικούς φορείς (containers), σε μορφή ράβδων καυσίμου (fuel pins). Αυτές οι ράβδοι τοποθετούνται με καθορισμένη διάταξη μέσα στον επιβραδυντή (moderator), ο οποίος είναι γραφίτης ή νερό και σκοπός του είναι να επιβραδύνει τα νετρόνια που παράγονται από τις σχάσεις. Οι ρυθμιστικές ράβδοι, που χρησιμεύουν στη διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού σχάσης, εισέρχονται στον πυρήνα του επιβραδυντή και η θέση τους μεταβάλλεται έτσι ώστε να επιτευχθεί ο επιθυμητός ρυθμός σχάσης· όταν οι ράβδοι είναι βαθύτερα μέσα στον πυρήνα, επιβραδύνουν περισσότερα νετρόνια κι έτσι μειώνεται ο ρυθμός σχάσεων. Το αντίθετο συμβαίνει όταν οι ράβδοι αποσύρονται.

Ένα ψυκτικό υλικό κυκλοφορεί υπό πίεση μέσα στα λεγόμενα "κανάλια" του επιβραδυντή. Σκοπός της κυκλοφορίας του ψυκτικού είναι η απαγωγή της θερμικής ενέργειας και η μεταφορά της σε εναλλάκτη θερμότητας. Ο επιβραδυντής βρίσκεται στο εσωτερικό χαλύβδινου προστατευτικού περιβλήματος, κατασκευασμένο έτσι ώστε να αντέχει στις υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αντιδραστήρα. Γύρω από το χαλύβδινο περίβλημα, υπάρχει θωράκιση από σκυρόδεμα που εμποδίζει τη ραδιενέργεια να φτάσει στους χειριστές του αντιδραστήρα και το περιβάλλον, τόσο σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας όσο και σε περίπτωση ατυχήματος.

[Επεξεργασία] Βασικές διαδικασίες

Η διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό ενός πυρηνικού αντιδραστήρα κατά τη διάρκεια παραγωγής σταθερού ποσού ισχύος μπορεί να συνοψιστεί στα παρακάτω στάδια:

  1. Η σχάση κάθε πυρήνα U235 παράγει θραύσματα σχάσης μεταξύ των οποίων και νετρόνια. Τα θραύσματα της σχάσης μεταφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό της κινητικής ενέργειας που απελευθερώνεται από τον πυρήνα του ουρανίου. Αυτήν την κινητική ενέργεια την αποδίδουν σε άλλα άτομα με τα οποία συγκρούονται και έτσι οι ράβδοι των καυσίμων θερμαίνονται.
  2. Τα νετρόνια της σχάσης εξέρχονται των ράβδων καυσίμου με κινητική ενέργεια της τάξης των MeV. Εισέρχονται στον χώρο του επιβραδυντή και συγκρούονται με τα άτομά του, μεταφέροντας έτσι την κινητική τους ενέργεια σε αυτά. Έτσι τα άτομα του επιβραδυντή αποκτούν ενέργεια και τα νετρόνια επιβραδύνονται έως ότου η μέση κινητική ενέργειά τους είναι περίπου ίση με αυτήν των ατόμων του επιβραδυντή καθώς αυτά ταλαντώνονται στο κρυσταλλικό του πλέγμα. Αυτά τα νετρόνια λέγονται θερμικά νετρόνια επειδή δεν χάνουν (κατά μέσο όρο) άλλη ενέργεια, μοιράζοντάς την στα άτομα του επιβραδυντή.
  3. Τα νετρόνια που έχουν επιβραδυνθεί πλέον εισέρχονται ξανά στις ράβδους του καυσίμου και προκαλούν νέες σχάσεις πυρήνων U235 και έτσι επαναλαμβάνεται η διαδικασία.

[Επεξεργασία] Ιστορία

Εικόνα 38 από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ με αριθμό 2,708,656. Το δίπλωμα απονεμήθηκε στους Φέρμι και Σζιλάρντ για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες μόλις τις τελευταίες δεκαετίες κατάφεραν να κατασκευάσουν τεχνητούς πυρηνικούς αντιδραστήρες όπου γίνεται ελεγχόμενη σχάση, εντούτοις φυσικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες προϋπήρξαν περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο χρόνια πριν. Ανακαλύφθηκαν το 1972 από τον Γάλλο φυσικό Φράνσις Περέν στα ορυχεία ουρανίου του Όκλο, στην Γκαμπόν της Δυτικής Αφρικής. Σε περίπου δεκαπέντε τοποθεσίες, η αναλογία μεταξύ U235 και U238, αλλά και άλλων ραδιενεργών ισοτόπων σε σχέση με τις κανονικές τους συγκεντρώσεις στο φλοιό της γης, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι κάποτε στα συγκεκριμένα σημεία έλαβαν χώρα πυρηνικές αντιδράσεις σχάσης πολύ παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν στο εσωτερικό ενός σύγχρονου αντιδραστήρα. Οι αντιδραστήρες αυτοί "λειτούργησαν" για περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, "παράγοντας" περίπου 100 kW ενέργειας σε αυτό το διάστημα.

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας κατασκευάστηκε στα πλαίσια του σχεδίου Μανχάτταν, το 1942, υπό την καθοδήγηση του Ενρίκο Φέρμι στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε ήταν φυσικό ουράνιο, το οποίο περιέχει σε ποσοστό μικρότερο του 1% το ισότοπο του ουρανίου U-235 και κατά 99% αποτελείται από U-238 το οποίο δε σχάζεται εύκολα.

Ο Φέρμι είχε παρατηρήσει ότι η σχάση αυξανόταν όταν κάποιο μέσο επιβράδυνε τα νετρόνια, και έτσι στον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα που κατασκεύασε χρησιμοποιήθηκαν επιβραδυντές αποτελούμενοι από γραφίτη. Το ουράνιο που αποτελούσε το καύσιμο λαμβανόταν από οξείδιο του ουρανίου που τοποθετούνταν σε μεγάλες ποσότητες πάνω στους στύλους του γραφίτη. Ρυθμιστικές ράβδοι καδμίου που εισέρχονταν στον αντιδραστήρα χρησίμευαν στο να προλαμβάνεται η αλυσιδωτή αντίδραση όταν αυτή δεν ήταν επιθυμητή. Ο Φέρμι, πριν τη λειτουργία του αντιδραστήρα, έδωσε εντολή να αφαιρεθούν όλες οι ρυθμιστικές ράβδοι εκτός από μία η οποία ήταν ικανή να σταματήσει τη δημιουργία αλυσιδωτής αντίδρασης. Μετά αφαιρέθηκε και αυτή σταδιακά και σε κάθε στάδιο ελεγχόταν ο ρυθμός της σχάσης για να διαπιστωθεί αν ήταν ίδιος με αυτόν που είχε υπολογιστεί θεωρητικά. Όταν αφαιρέθηκε και το τελευταίο τμήμα της ρυθμιστικής ράβδου, η έκλυση της ενέργειας ανοδικά έφτασε σε ένα σταθερό επίπεδο και υπήρξε ο πρώτος τεχνητός έλεγχος πυρηνικής σχάσης.

[Επεξεργασία] Είδη πυρηνικών αντιδραστήρων

  • Οι Πυρηνικοί αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται Πυρηνικοί αντιδραστήρες ισχύος ή Πυρηνικοί σταθμοί ισχύος και διακρίνονται σε τέσσερις βασικούς τύπους στους οποίους όλοι χρησιμοποιούν νερό ως ψυκτικό μέσο και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος του νερού που χρησιμοποιούν ως επιβραδυντή. Αυτοί οι τύποι είναι:
  • Α. Αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος (LWR - Light-Water Reactors). Αυτοί διακρίνονται στους δύο επιμέρους τύπους:
  1. Αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος (PWR - Pressurized-Water Reactors) και
  2. Ζέοντος ύδατος (BWR - Boilling-Water Reactors).
  • Β. Αντιδραστήρες βαρέoς ύδατος (HWR - Heavy-Water Reactors) που με τη σειρά τους διακρίνονται σε:
  1. Πιεσμένου ύδατος (HPWR - και Heavy Pressurized-Water Reactors)
  2. Ζέοντος ύδατος (HBWR - Heavy Boilling-Water Reactors).

Οι τύποι Α1 και Α2 αποτελούν το 72% των εγκατεστημένων Πυρηνικών Σταθμών ισχύος. Επίσης τύπου Α1 (που είναι μικρότερου όγκου) είναι εκείνοι που φέρονται στα πυρηνοκίνητα πλοία.

Υπάρχουν επίσης οι αεριόψυκτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που χρησιμοποιούν ως επιβραδυντή γραφίτη και ως ψυκτικό μέσο διοξείδιο του άνθρακα. Δε χρησιμοποιούνται εκτεταμένα πλέον και γίνονται προσπάθειες ώστε να εγκαταλειφθεί η χρήση τους για λόγους ασφάλειας και ελαχιστοποίησης του κινδύνου επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Ένας άλλος τύπος πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν κατασκευαστεί είναι οι αναπαραγωγικοί αντιδραστήρες (breeder reactors). Αυτοί δε χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας, αλλά ο σκοπός της λειτουργίας τους είναι η παραγωγή σχάσιμων ισοτόπων για χρήση από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος. Σε αυτούς χρησιμοποιείται το Th232, για παραγωγή U233, και το U238, για παραγωγή Pu239 και αναπόφευκτα Pu240.

[Επεξεργασία] Βιβλιογραφία


Περίπου 488.000 αποτελέσματα (0,06 δευτερόλεπτα)

Αποτελέσματα αναζήτησης

  1. Πυρηνικός αντιδραστήρας - Βικιπαίδεια

    Πυρηνικός αντιδραστήρας ονομάζεται η διάταξη εκείνη εντός της οποίας παράγεται ενέργεια με ελεγχόμενη αντίδραση σχάσης. Ο Πυρηνικός αντιδραστήρας θα ...
    el.wikipedia.org/.../Πυρηνικός_αντιδραστήρας - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες
  2. Πυρηνική ενέργεια - Βικιπαίδεια

    Σε έναν τυπικό πυρηνικό αντιδραστήρα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ο ...
    el.wikipedia.org/.../Πυρηνική_ενέργεια - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ

Δραστηριότητες

  • Πυρηνική Τεχνολογία
  • Ακτινοπροστασία
  • Τεχνικές σκέδασης νετρονίων και ακτίνων-Χ στη μελέτη υλικών
  • Πυρηνικές αναλυτικές τεχνικές
  • Ακτινοβολήσεις υλικών
  • Διαχείριση ραδιενεργών καταλοίπων
  • Παραγωγή ραδιοϊσοτόπων
  • Εκπαίδευση

Εφαρμογές:

  • Βιο-ιατρικές, περιβαλλοντικές, πολιτισμική κληρονομιά και μελέτες υλικών
  • Μελέτες υλικών για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σύντηξης
  • Φραγμοί οξείδωσης και ενώσεις μετάλλου-κεραμικού για αεροδιαστημικές εφαρμογές
  • Μαγνητικά λεπτά υμένια και πολυστρωματικά υλικά
  • Νετρονικοί και θερμοϋδραυλικοί υπολογισμοί πυρηνικού αντιδραστήρα
  • Βελτιστοποίηση θωρακίσεων ιοντιζουσών ακτινοβολιών

Διαθέσιμη Υποδομή

  • Ερευνητικός πυρηνικός αντιδραστήρας θερμικής ισχύος 5 MW
  • Περιθλασίμετρο νετρονίων (περιβάλλον δείγματος: φούρνος και κρυοστάτης)
  • Ανακλασίμετρο νετρονίων
  • Διατάξεις ακτινοβόλησης σε πεδία νετρονίων και ακτίνων-γ
  • Διατάξεις φασματοσκοπίας-γ
  • Ανάλυση με νετρονική ενεργοποίηση δειγμάτων μεγάλου όγκου
  • Περιθλασίμετρο ακτίνων-Χ (περιβάλλον δείγματος: φούρνος και κρυοστάτης)
  • Ανακλασίμετρο ακτίνων-Χ (περιβάλλον δείγματος: φούρνος και κρυοστάτης)
  • Συσκευή σκέδασης ακτίνων-Χ σε μικρές γωνίες
  • Εργαστήριο ανάπτυξης ανιχνευτών νετρονίων
  • Εργαστήριο ακτινοπροστασίας
  • Εργαστήριο προετοιμασίας δειγμάτων
  • Εργαστήριο διαχείρισης καταλοίπων
  • Εργαστήριο δοσιμετρίας νετρονίων και ανάλυσης με νετρονική ενεργοποίηση
  • Μηχανουργείο

Παροχή Υπηρεσιών / Προϊόντα

  • Τεχνογνωσία στην Πυρηνική Τεχνολογία και Ακτινοπροστασία
  • Παραγωγή ραδιοϊσοτόπων
  • Ακτινοβολήσεις υλικών
  • Αποστειρώσεις ιστών
  • Στοιχειακές αναλύσεις
  • Μελέτες υλικών με τεχνικές σκέδασης νετρονίων και ακτίνων-Χ

Συνεργαζόμενοι Φορείς

  • Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα
  • Max Planck Institut fur
  • Plasma Physik
  • Reactor Institute Delft
  • McMaster Nuclear Reactor
  • FRM-II reactor, Munich
  • INASMET Tecnalia
  • CEIT & Tecnun (University of Navarra)
  • Polish Academy of Science
  • EADS Deutschland GmbH
  • Austrian Research Center GmbH-ARC
  • University of Montenegro
  • Mediterranen Research
  • Reactor Network

  1. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ - Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

    Ερευνητικός πυρηνικός αντιδραστήρας θερμικής ισχύος 5 MW; Περιθλασίμετρο νετρονίων (περιβάλλον δείγματος: φούρνος και κρυοστάτης); Ανακλασίμετρο νετρονίων ...
    www.demokritos.gr/Contents.aspx?... - Προσωρινά αποθηκευμένη
  2. Εργαστήρια Παροχής Υπηρεσιών - Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

    Η πολυκλαδικότητα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που συντονίζεται από τα οχτώ ...
    www.demokritos.gr/contents.aspx?catid... - Προσωρινά αποθηκευμένη
  3. [PDF]

    ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Μορφή αρχείου: PDF/Adobe Acrobat - Προβολή ως HTML
    Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ...
    www.demokritos.gr/library/downloads/Docs/documents/.../papazoglou.pdf
  4. Πυρηνικός αντιδραστήρας στον Δημόκριτο (Αγ. Παρασκευή Αττικής ...

    16 Μαρ. 2011 ... Για το Δημοκριτο δεν ξερω τιποτα αλλα δεν μπορω να καταλαβω σε τι οφελει την οποιαδηποτε κοινωνια ο οποιοσδηποτε πυρηνικος αντιδραστηρας ...
    athens.indymedia.org/front.php3?lang... - Προσωρινά αποθηκευμένη