Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα
ImageΕγγραφές νέων μελών στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση της ΕΑΣ
Μεγαλώνει η Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Σταφίδας της ΕΑΣ Μεσσηνίας, καθώς ξεκινούν εγγραφές νέων μελών στο πρόγραμμα που είναι τριετές και φέτος διανύει το δεύτερο χρόνο του. Οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΕΑΣ στις εγκαταστάσεις της Θουρίας με το Δ.Σ. της Ομάδας. «Η συμμετοχή στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση είναι εθελοντική, όσοι μετέχουν ακολουθούν τους σχετικούς καλλιεργητικούς κανόνες, ενώ παίρνουν και γεωργικά εφόδια, όπως πανιά, ψαλίδια, θειωτήρες, κ.λπ.» μας λέει ο πρόεδρος της Ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Σταύρος Δημόπουλος.


Όσο για το ποσό που καταβάλλουν οι παραγωγοί του συγκεκριμένου προγράμματος, στα 10 στρέμματα είναι 100 ευρώ (με το ΦΠΑ φτάνει στα 120), ενώ από τα 10 στρέμματα και πάνω είναι 3 ευρώ επιπλέον το στρέμμα. «Οι εγγραφές νέων θα γίνονται τουλάχιστον μέχρι τις 20 Αυγούστου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στα υποκαταστήματα της ΕΑΣ. Δεν θα πληρώσουν τίποτα τώρα, τα χρήματα θα κρατηθούν από τη συγκέντρωση της σταφίδας μετά τη συγκομιδή. Ελπίζουμε να εγγραφούν αρκετοί παραγωγοί» προσθέτει ο κ. Δημόπουλος, ενώ συμπληρώνει ότι οι σταφιδοπαραγωγοί που βρίσκονται στην ομάδα από πέρυσι είναι περίπου 100.
Χαρακτηρίζει, δε, θετική την κίνηση για κατοχύρωση ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) στη μαύρη κορινθιακή σταφίδα (την κατάρτιση του σχετικού φακέλου ανέθεσε πρόσφατα η ΕΑΣ σε μελετητική εταιρεία), σημειώνοντας ότι το προϊόν θα αποκτήσει ταυτότητα. 
Διάθεση σταφιδόπανων
«Ευελπιστούμε να φτάσουμε τα 200 άτομα στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση» σημειώνει ο υπεύθυνος γεωπόνος του προγράμματος από την ΕΑΣ Κώστας Λύρης, ενώ προσθέτει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους στα κατά τόπους γραφεία των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών του νομού.
Από Δευτέρα ξεκινά και η διάθεση σε σταφιδόπανα και σταφιδοδίχτυα στους δικαιούχους που είναι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση, παλιούς, αλλά και νέους που θα εγγραφούν, ενώ το φθινόπωρο θα υπάρξουν και άλλα εφόδια.
Ο κ. Λύρης επισημαίνει, τέλος, ότι με τον καιρό όλο και περισσότεροι παραγωγοί αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και είναι θετικοί στο να μπουν στην Ομάδα.
Της Μαρίας Νίκα 


Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα

www.tharrosnews.gr/index.php?... - Προσωρινά αποθηκευμένη
Μεγαλώνει η Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Σταφίδας της ΕΑΣ Μεσσηνίας, ... ενώ παίρνουν και γεωργικά εφόδια, όπως πανιά, ψαλίδια, θειωτήρες, κ.λπ. ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: