Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Φάκελος Φόλες

Φάκελος Φόλες

... νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το 'ρθρο 8 του ποινικού κώδικα. Νόμος 3617 (1992) : Κανείς δε μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, ...
www.gpeppas.gr/.../fakelosfola.html - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες

Δηλητήριο - Αντίδοτα

dilitiriasi-skylou-antidotoΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΕΙ
Ιατρικές & Νομικές Ενέργειες Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση δηλητηρίασης ενός ζώου? Ξέρετε να ξεχωρίζετε τα δηλητήρια? Τι κάνουμε νομικά όταν δούμε δηλητηριασμένο ζώο? Διαβάστε ιατρικές και νομικές συμβουλές για να είστε πάντα ενήμεροι και έτοιμοι..

ΤΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα 2 πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι. Η στρυχνίνη δε περιλαμβάνεται διότι δε πωλείται (νόμιμα…) στην Ελλάδα.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΑΝ ΕΝΑ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη) : σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εν τούτοις για να δώσετε τη δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες. Α) Προκαλέστε εμετό : Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 – 60 cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή τι στιγμή τις βρίσκουμε λίγο δύσκολα στην Ελλάδα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, μη προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία εξ εισροφήσεως. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο. Β) Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει τη γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα. Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) : Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για 2 – 3 μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Η Βαρφαρίνη καταστρέφει το μηχανισμό πήξεως του αίματος και έτσι το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από τη μύτη, το στόμα, το πέος, το πρωκτό, όπως και εσωτερικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κονάκιον (Βιταμίνη Κ) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος, σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5 – 20 mg, ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Τριμμένα Γυαλιά : Η πιο θανατηφόρα μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο). Επειδή όμως συνήθως δε γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι κατά τη μεταφορά σε κτηνίατρο να έχετε το ζώο σκεπασμένο, ήσυχο και άνετο.

ΕΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ
Νόμος 1197 (1981) : <<όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα>>. Νόμος 3617 (1992) : <<Κανείς δε μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του>>. Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ’ αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων. Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και στο φιλοζωικό σωματείο της περιοχής και εάν μπορείτε να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού. Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι : Ένας μάρτυρας Όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα Τοξικολογική εξέταση – αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εάν ζείτε εκτός Αθηνών ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα. Μην προσπερνάτε όσα κουταβάκια ή γατάκια συναντάτε στο δρόμο, δε θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι’ αυτά. Μία φωτογραφία, ένα κειμενάκι που περιέχει μία μικρή περιγραφή του ζώου συν το τηλέφωνό σας και η αποστολή τους σε εφημερίδες και περιοδικά που δημοσιεύουν δωρεάν αγγελίες μπορεί να είναι αρκετά για να τους σώσουν τη ζωή ! Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε εσάς ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει? Όχι βέβαια η μητέρα τους..! Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μία βόλτα. Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δε θα επιβιώσει στο δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε δώστε το όνομα και τη διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙ ΖΩΑ
Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία. Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο). Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, ειδοποιήστε το Φιλοζωικό Σωματείο της περιοχής και πηγαίνετε μαζί με ένα μέλος του στην Αστυνομία, όπου θα πείτε ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για τη γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο. Το γεγονός ότι έχει καταγραφή η απειλή του το πιο πιθανό είναι να τον σταματήσει. Εάν όχι τότε στο πρώτο κρούσμα μπορείτε να αξιοποιήσετε την αναφορά σας αυτή στην Αστυνομία και να τον κάνετε να ‘’πληρώσει’’ για τις πράξεις του.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙΤΕ !
Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες και αυτό το φυλλάδιο. Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μία πλαστική σακούλα στο αυτοκίνητό σας ή στη τσάντα σας. Ρωτείστε το κτηνίατρο σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε τι ποσότητες. Μπορεί να σώσει τη ζωή του ζώου σας ! Διδάξτε στα παιδιά σας ότι η δηλητηρίαση είναι τρομερό έγκλημα ! Ας προσπαθήσουμε όλοι να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να δολοφονούν να τα ζώα !


Πηγές : ΣΠΑΖ – Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων CIDAG RSPCA

Δηλητήριο - Αντίδοτα

8 Απρ. 2011 ... ΤΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με ...
kynagon.gr/.../156-dhlhthrio-antidoto-poison-antidote - Προσωρινά αποθηκευμένη

Τα Ζώα μας... Αργά και Γρήγορα: Τι κάνουμε σε περίπτωση φόλας;;;

20 Ιαν. 2008 ... Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο). Επειδή όμως συνήθως δε γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι ...
gav-niaou.blogspot.com/.../blog-post_955.html - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες

Δηλητηρίασαν έξι αλεπούδες στη Μεσσηνία

μέτωπη με ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε μια παρέα φίλων που έκαναν βόλτα για να απολαύσουν την εξοχή στην περιοχή της Βέργας Μεσσηνίας. Στη μέση του δρόμου προς τον οικισμό Παληοχωριό, κείτονταν τα άψυχα σώματα έξη αλεπούδων!

Τα άτυχα ζώα βρίσκονταν το ένα πολύ κοντά στο άλλο, πράγμα που έδειχνε ότι βρήκαν τον θάνατο από την ίδια αιτία, ίσως τρώγοντας δηλητηριασμένα δολώματα που είχαν σκορπίσει επίτηδες στην περιοχή ανθρώπινα χέρια για να προκαλέσουν τον μαζικό θάνατό τους!

Οι περιπατητές φωτογράφησαν τα νεκρά αγρίμια και κάλεσαν το Δασαρχείο Καλαμάτας να τα παραλάβει και να τα στείλει για εξέταση, έτσι ώστε να διαπιστωθεί από ποια αιτία προήλθε ο θάνατός τους. Σημειώνεται ότι οι αλεπούδες είναι προστατευόμενο είδος και η θανάτωσή τους τιμωρείται αυστηρά.

Πρώτο ΘΕΜΑ online : Δηλητηρίασαν έξι αλεπούδες στη Μεσσηνία ...

Δηλητηρίασαν έξι αλεπούδες στη Μεσσηνία. 16/04/2010 15:50 ... ίσως τρώγοντας δηλητηριασμένα δολώματα που είχαν σκορπίσει επίτηδες στην περιοχή ανθρώπινα ...
www.protothema.gr › Περιβάλλον - Προσωρινά αποθηκευμένη

Πρώτες βοήθειες στα κυνηγόσκυλα | Κυνηγετικός Σύλλογος Κυπαρισσίας

Πρώτες βοήθειες στα κυνηγόσκυλα | Κυνηγετικός Σύλλογος Κυπαρισσίας

Κυνηγετικός Σύλλογος Κυπαρισσίας. Μετάβαση σε περιεχόμενο ... Όταν το σκυλί έχει υποστεί δηλητηρίαση σαλιώνει, παραπατάει σα μεθυσμένο, οι κόρες των ματιών του μικραίνουν, .... Γραφή 3.500 ετών από τη Μεσσηνία · Τι συμβαίνει στη Φολόη; ...
www.kskyparissias.com/?page_id=338 - Προσωρινά αποθηκευμένη

Για να μην έχουν πρόβλημα στην εκπαίδευση κυνηγετικών σκυλιών, δηλητηριάζουν αλεπούδες!


Για να μην έχουν πρόβλημα στην εκπαίδευση κυνηγετικών σκυλιών, δηλητηριάζουν αλεπούδες!

Δηλητηριάζουν τις αλεπούδες για να μην έχουν πρόβλημα με την εκπαίδευση των κυνηγετικών σκυλιών τους!
Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Καλλιστώ", η οποία εντόπισε 9 δηλητηριασμένες αλεπούδες στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Άνω Αγόριαννης και Εκκάρας, στο νομό Φθιώτιδας και σε περιοχή των Φαρσάλων.
Τα δολώματα τοποθετήθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου (28 Φεβρουαρίου) και η χρήση τους είναι πιθανό να συνδέεται, σύμφωνα με την "Καλλιστώ", με την εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων, αν και μέχρι να εντοπισθούν οι υπαίτιοι των συγκεκριμένων περιστατικών, δεν μπορούν να αποκλεισθούν και άλλα κίνητρα χρήσης τους.
«Τα δηλητηριασμένα δολώματα χρησιμοποιούνται προκειμένου να απαλλαγούν οι κυνηγοί από τα μη θηρεύσιμα είδη γιατί αν τα σκυλιά μυρίσουν για πρώτη φορά οσμή αλεπούς, για παράδειγμα, θα έχουν αυτή τη μυρωδιά ως πρότυπο και δεν θα μπορούν να ανιχνεύσουν θηρεύσιμα είδη όπως λαγοί και αγριογούρουνα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος στην "Καλλιστώ".
Σύμφωνα με τη σχετική δασική νομοθεσία, εκτός από τη χρήση δηλητηρίων η οποία είναι παράνομη, απαγορεύεται και η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων εκτός των καθορισμένων από τα τοπικά δασαρχεία περιοχών. Επίσης, η εκγύμναση των σκύλων επιτρέπεται μόνο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, το καλοκαίρι, καθώς όλες τις άλλες εποχές και ειδικά την άνοιξη, έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγή της άγριας πανίδας.
«Στα συγκεκριμένα δολώματα χρησιμοποιήθηκε κυανιούχο κάλιο, ένα ιδιαίτερα δραστικό δηλητήριο που επιφέρει ακαριαίο θάνατο, μεταδίδεται μέσω της τροφικής αλυσίδας και έχει απαγορευθεί από το 1993», αναφέρει ο κ. Μερτζάνης, προσθέτοντας πως η παράνομη αυτή πρακτική, δεν επηρεάζει μόνο την άγρια πανίδα αλλά έχει επιπτώσεις και στους κτηνοτρόφους, αφού θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων πέφτουν πολύ συχνά και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης κοπαδιών.
Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης κάνουν λόγο για ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου που απαιτούν την παρέμβαση της δασικής υπηρεσίας και της θηροφυλακής, τόσο για τον εντοπισμό των υπευθύνων όσο και για τον έλεγχο και περιορισμό αντίστοιχων περιστατικών.
Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα δηλητηριασμένα δολώματα
Πρωτοβουλία για την επίλυση του φαινομένου έχει πάρει και ο "Αρκτούρος" που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης υλοποιεί πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε Μεσογειακές πιλοτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις αρχές Οκτωβρίου 2010 σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα), με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με καινοτόμες δράσεις και μέτρα.
Οι καινοτόμες μέθοδοι συνίστανται στη δημιουργία και λειτουργία τριών εθελοντικών δικτύων ενάντια στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (το δίκτυο κτηνοτρόφων, το δίκτυο κυνηγών και Δασαρχείων που εποπτεύουν τις κυνηγετικές περιοχές, καθώς και το δίκτυο των δήμων) στις πιλοτικές περιοχές των τριών χωρών (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα). Τα δίκτυα αυτά θα συμμετάσχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της απειλής και συγχρόνως θα λειτουργούν ως μεσολαβητές μεταξύ των πολιτών και των αρμόδιων αρχών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικότερα αυτή την παράνομη πρακτική και προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα.