Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

maria 234

Άγνωστα αντικείμενα πλησιάζουν την Γη


Τρία γιγάντια αντικείμενα αγνώστου ταυτότητας πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα την Γη, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί του διεθνούς ερευνητικού Ινστιτούτου SETI.
Το γεγονός που προβληματίζει είναι πως ακριβώς την ίδια είδηση είχε δημοσιεύσει πριν από περίπου έναν χρόνο ρωσική εφημερίδα τονίζοντας ότι εκείνη τη χρονική στιγμή τα αντικείμενα βρίσκονταν κοντά στον Πλούτωνα. Ήδη διάφορα δημοσιεύματα συνδυάζουν τα τρία αυτά αντικείμενα με την προφητεία των Μάγιας για το τέλος του πολιτισμού τον Δεκέμβριο του 2012. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του του Στίβεν Χόκινγκ, πως πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν εξωγήινοι αλλά η ανθρωπότητα δεν πρέπει να επιχειρήσει να έρθει σε επαφή μαζί τους.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή: gatzoli.gr

Πέντε πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα: Είμαστε μόνοι σε αυτό τον κόσμο ή υπάρχει ζωή και αλλού στο σύμπαν; Για να ρίξουν φως σε αυτό, οι αστρονόμοι ψάχνουν για...
μακρυνούς κατοικήσιμους κόσμους ατενίζοντας τ'αστέρια.
Μια ομάδα έχει δημοσιεύσει στοιχεία που ενημερώνουν για ένα πλανήτη που θα μπορούσε να είναι πολύ κοντά σε ομοιότητα με την Γη. Σύμφωνα με ένα project που βασίζεται στο παρατηρητήριο Arecibo των ΗΠΑ, υπάρχουν δυνητικά, πέντε πλανήτες που θα μπορούσαν να κατοικηθούν, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Λοιπόν, τι γνωρίζουμε γι 'αυτούς τους πέντε πλανήτες σαν τη Γη, και πόσο πιθανό είναι κάποια στιγμή να μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή;

Το "διδυμάκι" της Γης


Gliese 581g

Καλλιτέχνης απόδοση του Gliese 581g
  • Ομοιότητα στη Γη (ESI): 0,92
  • Ελάχιστη μάζα: 2,2 φορές αυτή της Γης
  • Απόσταση: 20,3 έτη φωτός
Η ανακάλυψη του Gliese 581g  ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβη του 2010 από μια αμερικανική ομάδα αστρονόμων. Όμως, μόλις έγινε η ανακοίνωση, αμφιβολίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η ομάδα του παρατηρητηρίου της Γενεύης, η οποίο είχε ανακαλύψει άλλους τέσσερις πλανήτες γύρω από το άστρο Gliese 581 απέτυχε να τον ανιχνεύσει με δικές τους μετρήσεις. Αλλά η ομάδα που πρωτο-ανακάλυψε τον 581g έχει ήδη δημοσιεύσει μια ανάλυση χρησιμοποιώντας επιπλέον δεδομένα για να αποδείξουν την ύπαρξή του.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι ο Δείκτης Ομοιότητας στη Γη (ESI) , που επινοήθηκε από μια ομάδα συμπεριλαμβανομένου του Dirk Schulze-Makuch από το κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και του Άβελ Mendez από το παρατηρητήριο Arecibo, δείχνει ότι ο Gliese 581g είναι ο πλέον πιο κοντινός, σε ομοιότητα πλανήτης στη Γη που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα. Ο δείκτης ESI μετρά τα χαρακτηριστικά των εξωπλανητών σε μια κλίμακα από το μηδέν εώς το ένα, με το ένα να είναι όμοιος, σχεδον ταυτόσημος με τη Γη. Κατά συνέπεια, η online λίστα με τους ποιο Κατοικήσιμους εξωπλανήτες αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στον κατάλογό τους με τους πιο ελπιδοφόρους κόσμους που μπορεί να υποστηρίξει ζωή.

Όπως και στους άλλους κόσμους στον κατάλογο, o Gliese 581g κινείται σε τροχιά γύρω απο ένα «γλυκό σημείο» γύρω από το άστρο του - η κατοικήσιμη ζώνη, ή αλλιώς Χρυσή Ζώνη - που δεν είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα για να επιτρέψει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Είναι λίγο πάνω από δύο φορές η μάζα της Γης και παρόλο που ο πλανήτης είναι πιο κοντά στο άστρο του από ό, τι είναι η Γη στο δικό της (τον ήλιο), δέχεται την ίδια φωτεινή ροή (ένα μέτρο της φαινόμενης λαμπρότητας του άστρου) όπως και στον  πλανήτη μας επειδή ο Gliese 581 είναι ένας κόκκινος νάνο-αστέρας και ως εκ τούτου η ένταση αυτής της ροής είναι ασθενέστερη από τον Ήλιο μας. Ο Steven Vogt, από το Πανεπιστήμιο της Santa Cruz, των ΗΠΑ, ένας από τους πρώτους που τον ανακάλυψαν είπε οτι ο Gliese 581g περιστρέφεται ακριβώς γύρω από "την κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του κατά 0,13 ΑΕ, ενώ η ύπαρξη υγρού νερού σε πλανητικές επιφάνειες είναι μια πιθανότητα». Παρ 'όλα αυτά, η ύπαρξη του πλανήτη παραμένει αμφιλεγόμενη.

Νέο γειτονάκι

Gliese 667Cc

Καλλιτέχνης απόδοση του Gliese 667Cc PHL @ UPR Arecibo
  • Ομοιότητα στη Γη (ESI): 0,85
  • Ελάχιστη μάζα: 4,5 φορές αυτή της Γης
  • Απόσταση: 22 έτη φωτός
Ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο 2012 από μια ομάδα του Ινστιτούτου Carnegie των ΗΠΑ και και του πανεπιστημίου Goettingen της Γερμανίας. Ο Gliese 667Cc ανήκει σε μια κατηγορία πλανητών γνωστή ως Υπεργαίες - και ταξινομείται ανάμεσα στους βραχόδεις πλανήτες όπως η Γη και ο Άρης και στους  αέριους γίγαντες όπως ο Δίας και ο Κρόνος.
Περίπου 4,5 φορές η μάζα της Γης, ο Gliese 667Cc χρειάζεται 28 ημέρες για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο του, το οποίο βρίσκεται μόλις 22 έτη φωτός μακριά.

Ο εξωπλανήτης απορροφά περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας από το άστρο του όπως η Γη από τον Ήλιο, πράγμα που σημαίνει οτι οι επιφανειακές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με αυτές της Γης. Αυτό θα επιτρέψει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή, στην επιφάνεια του πλανήτη - ένα από τα προαπαιτούμενα για την ύπαρξη ζωής.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι λένε ότι αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί χωρίς περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Παρ 'όλα αυτά, ο συν-εξερευνητής Guillem Anglada-Escude είπε για τον 667Cc: «Αυτός ο πλανήτης είναι ο νέος καλύτερος υποψήφιος για να υποστηρίξει την ύπαρξη υγρού νερού και, ίσως, μορφή ζωής όπως την ξέρουμε."

Το μεγάλο θηρίο

Κέπλερ 22β

Καλλιτέχνης απόδοση του Κέπλερ 22β
  • Ομοιότητα στη Γη (ESI): 0,81
  • Ελάχιστη μάζα: 40 φορές αυτή της Γης
  • Απόσταση: 620 έτη φωτός
Από τότε που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009, το τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA εντόπισε περισσότερους από 2.300 υποψήφιους εξωπλανήτες . Από αυτούς, ο Κέπλερ 22β είναι ο μόνος επιβεβαίωμένος κόσμος που βρίσκεται  στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από το μητρικό του άστρο, που είναι ίδιας τάξης - G-τύπου - όπως ο Ήλιος μας (αν και ελαφρώς πιο δροσερός και μικρότερος).
Με ακτίνα 2,4 φορές αυτή της Γης, ο Κέπλερ 22β είναι ο πιο πυκνοός σε μάζα εκ των πέντε πλανητών. Αλλά η τροχιά του, που χρειάζεται 290 ημέρες να κάνει τον γύρω του άστρου του, μοιάζει πολύ με τον αυτήν του δικού μας πλανήτη.

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα αν η σύνθεσή του είναι κατεξοχήν αεριούχα, βραχώδεις ή υγρή. Αλλά για μερικούς, το μέγεθος του καταδεικνύει μια σύνθεση πιο κοντά στον Ποσειδώνα με τα πολλά αέρια παρά στη Γη. Κατά την ανακάλυψή του εξωπλανήτη ο κυνηγός Geoff Marcy, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι: «Θα πόνταρω το τηλεσκόπιο μου ότι δεν υπάρχει σκληρή, βραχώδης επιφάνεια για να περπατήσει κανείς".
Αλλά αυτό δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό στην προοπτική φιλοξενίας βιολογικών οργανισμών: η ειδική επιστήμονας της αποστολής Νάταλι Batalha είπε ότι αν ο Κέπλερ 22β ήταν ως επί το πλείστον ωκεανός με ένα μικρό βραχώδη πυρήνα, "δεν είναι απίθανο να μπορεί να υπάρχει ζωή σε έναν τέτοιο ωκαιανό ".

Χαμάμ

HD85512b ΕΟΤ
  • Ομοιότητα στη Γη (ESI): 0,77
  • Ελάχιστη μάζα: 3,6 φορές αυτή της Γης
  • Απόσταση: 35 έτη φωτός

HD85512b

Ένας άλλος Υπεργήινος πλανήτης, με μάζα 3,6 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας, ο  HD85512b πραγματοποιεί τροχιά στο εσωτερικο όριο της κατοικήσιμης ζώνης του. Αυτό σημαίνει ότι μοιάζει περισσότερο στην Αφροδίτη από ότι στη Γη στο ποσό της ενέργειας που απορροφά από το άστρο του. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής.
Το πόσο φιλόξενος για ζωή είναι ο πλανήτης μπορεί να εξαρτάται από το πόσα σύννεφα καλύπτουν τον ουρανό του , αφού τα σύννεφα αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτοί που τον ανακάλυψαν υπολογίζουν ότι ο HD85512b θα πρέπει να έχει περισσότερο από το 50% σε νεφοκάλυψη (στην ίδια κατηγορία με τη Γη), ετσι ωστε να μπορούσε να αντισταθμίσει την θερμότητα του πλανήτη απο το αστέρι της. Έτσι αρκετό νερό θα παρέμενε υγρό στην επιφάνεια.
Ωστόσο, οι μορφές ζωής στον HD85512b θα πρέπει να προσαρμοστούν σε πολύ υγρές συνθήκες, "Θα είναι πραγματικά αποπνικτικά, απλά σκεφτείτε την πιο αποπνυκτική και υγρή μέρα που μπορείτε να φανταστείτε," όπως δήλωσε η Λίζα Kaltenegger, από το Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία ,  "Ας πούμε οτι δεν είναι κατοικήσιμη για σένα και για μένα."

Νερόκοσμος;

Gliese 581d

Gliese 581d
  • Ομοιότητα στη Γη (ESI): 0,72
  • Ελάχιστη μάζα: 5,6 φορές αυτή της Γης
  • Απόσταση: 20,3 έτη φωτός
Ανακαλύφθηκε το 2007 από μια ομάδα στο Αστεροσκοπείο της Γενεύης χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο HARPS, εξειδικευμένο στο να βρίσκει πλανήτες, το οποίο βρίσκεται στη Χιλή. Σύμφωνα με αυτό, το Gliese 581d, είναι πιθανόν πάρα πολύ μεγάλος για να αποτελείται εξ ολοκλήρου από βραχώδες υλικό. Αντίθετα, υπάρχει μια σοβαρή υποψία οτι όλος ο πλανήτης καλύπτεται απο ωκεανό,  σύμφωνα με έναν από τους εξερευνητές του, τον Στεφάν Udry.

Ένα σύστημα πέντε πλανητών, είναι ο άμεσος γείτονας του Gliese 581g. Ωστόσο, ο Gliese 581d πραγματοποιεί τροχιά σε μεγαλύτερη απόσταση από το μητρικό του άστρο, στην κρύα περιοχή και στα όρια της κατοικήσιμης ζώνης. Ως αποτέλεσμα, η ένταση του ήλιου στον Gliese 581d έχει περίπου το 35% την έντασης στον Άρη.

Όμως, σύμφωνα με κάποια σενάρια και προσομοιώσεις σε υπολογιστή στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη,  δειχνουν οτι, τα αέρια του θερμοκηπίου μπορούν να επιτρέψουν να δημιουργηθούν θερμοκρασίες στην επιφάνεια του πάνω από τους 0C, επιτρέποντας στο νερό να παραμένει ρευστό. Πράγματι, λέει ο Δρ Udry, ο πλανήτης «θα μπορούσε ακόμη και να καλύπτεται από ένα μεγάλο και βαθύ ωκεανό».
Δεδομένου ότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20,3 έτη φωτός μακριά - στον αστερισμό του Ζυγού - οι αστρονόμοι θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλύσουν ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα στο μέλλον, με άμεσες φασματοσκοπικές παρατηρήσεις της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

ta kalitera