Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Το πρώτο εμβόλιο



emvolio_386
Mεταξύ 2ου και 3ου μήνα ξεκινούν τα πρώτα εμβόλια. Το πρώτο είναι το Τριπλό (διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη) και γίνεται με ένεση. Ακολουθούν το DTP, τα εμβόλια Μηνιγγιτιδόκοκκου, Πνευμονιόκοκκου, Αιμοφίλου της γρίπης τύπου b και Ηπατίτιδας Β. Να θυμάσαι λοιπόν ότι τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού γίνονται περίπου 6 εμβόλια και οι επαναληπτικές τους δόσεις. Πρέπει να είσαι πιστή στο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών και σε καμία περίπτωση να μην αμελείς τον εμβολιασμό από φόβο μήπως το μωρό σου πονέσει λόγω της ένεσης ή επειδή φοβάσαι τις παρενέργειες.

Τι πρέπει να ξέρεις: Το εμβόλιο είναι εξασθενημένος ιός ή μικρόβιο που εισέρχεται μέσω της ένεσης στον οργανισμό του μωρού προκειμένου να τον ερεθίσει ώστε να αναπτύξει αντισώματα.
Τι να κάνεις:
• Να έχεις μαζί το γεύμα του μωρού για να το ταΐσεις σε περίπτωση που η παραμονή στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου είναι μεγάλη.
• Να φροντίσεις το μωρό σου να είναι υγιές την ημέρα του εμβολιασμού, πράγμα που θα επιβεβαιώσει και η εξέταση από τον παιδίατρο.
• Να αναφέρεις οποιοδήποτε σύμπτωμα που πιθανόν έχεις παρατηρήσει τις προηγούμενες μέρες και το οποίο μπορεί να συνδέεται με ασθένεια.
• Να μην είσαι αγχωμένη την ώρα της ένεσης. Μη σφίγγεις το μωρό υπερβολικά γιατί του μεταδίδεις φόβο. Αν πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά ήρεμη, δώσε το μωρό σε κάποιον πιο ψύχραιμο, π.χ. στον μπαμπά.
• Πολλές φορές βοηθάει να αποσπάσεις την προσοχή του παιδιού την επίμαχη στιγμή με κάποιο ερέθισμα, π.χ. ένα ηχητικό παιχνίδι.
• Μη μεγαλοποιείς την κατάσταση κάνοντας το μωρό να πιστεύει ότι πέρασε μια πραγματικά επώδυνη εμπειρία. Πάρε το αγκαλίτσα, δώσ’ του ένα φιλάκι και καθησύχασέ το χωρίς να δείχνεις αναστατωμένη.
• Καλό είναι να υπάρχει μια ευχάριστη σύνδεση μετά το τσίμπημα. Μπορείς π.χ. να εμφανίσεις το αγαπημένο του παιχνιδάκι ή την πιπίλα του ή, αν είναι μεγαλύτερο, μια γευστική λιχουδιά.
Ζήτησε από τον παιδίατρο να σου πει ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου και ενημέρωσέ τον τις επόμενες μέρες αν διαπιστώσεις συμπτώματα όπως πυρετό, εξάνθημα, ανησυχία, υπνηλία ή άλλο σύμπτωμα ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: