Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΕΦΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 6-8 ΜΗΝΩΝ



Είμαι σίγουρος ότι οι δικοί σας γονείς σας έδιναν στερεά τροφή από τους πρώτους μήνες και μερικοί από τις πρώτες βδομάδες. Μάλιστα θα ακούσετε πολλές γιαγιάδες να σας συστήνουν πως αν το μωρό δε φάει στερεά τροφή δεν πρόκειται να χορτάσει. Πράγματι, πριν μερικά χρόνια η είσοδος στερεάς τροφής στο διαιτολόγιο των παιδιών γινόταν πολύ νωρίς. Μελέτες όμως έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ορθό να εισάγουμε στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού πριν τον πέμπτο μήνα, γιατί πρώτα από όλα δεν είναι έτοιμο το γαστρεντερικό του σύστημα να τις δεχθεί, αλλά επίσης η γρήγορη χορήγηση στερεών τροφών μπορεί αργότερα να δημιουργήσει αλλεργίες.

Είναι το μωρό έτοιμο να πάρει στερεά τροφή;


Για να αρχίσετε στερεές τροφές βεβαιωθείτε ότι:
· Εξαφανίστηκε το αντανακλαστικό της γλώσσας. Η παρουσία του αντανακλαστικού αυτού διώχνει προς τα έξω οτιδήποτε στερεό προσπαθήσετε να βάλετε στο στόμα του μωρού.
· Βεβαιωθείτε ότι στηρίζει πολύ καλά το κεφαλάκι του.
· Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πράγματι ενδιαφέρεται για στερεά τροφή. Τα μωρά αυτά συνήθως σας κοιτάνε επίμονα όταν τρώτε και θέλουν να πάρουν το φαγητό από το στόμα σας. Αν αρχίσετε τη στερεά τροφή και το παιδί σας δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, μη στεναχωριέστε. Αφήστε το για λίγες μέρες και ξαναδοκιμάστε. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε. Δεν πρόκειται να πάθει οτιδήποτε το μωρό σας, επειδή θα αργήσετε να εισάγετε στερεά τροφή στο διαιτολόγιο του. Το γάλα αποτελεί μια πλήρη διατροφή για τις ανάγκες της ηλικίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: