Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Αρνί σούβλας




Υλικά
1 αρνάκι τυλιγμένο με τη μπόλια του
αλάτι, πιπέρι
επιπλέον
σύρμα για το δέσιμο και σπάγκο για το ράψιμο

Εκτέλεση
Περνάτε τη σούβλα στο αρνί ξεκινώντας από την περιοχή του ορθού, μέσα από την κοιλιά και την θωρακική κοιλότητα, το λαιμό και τέλος το κεφάλι, όπου πρέπει να τρυπήσει το κόκαλο του κρανίου. Με το σύρμα το αρνί πρέπει να στερεωθεί σε δύο σημεία στη σπονδυλική του στήλη και σε άλλο ένα στο λαιμό, πάνω στη σούβλα. Τα πίσω πόδια περνιούνται πίσω από τη σούβλα και στερεώνονται κι αυτά με σύρμα. Αλατοπιπερώνετε καλά το εσωτερικό της κοιλιάς και του θώρακα και ράβετε την κοιλιά με βαμβακερό σπάγκο. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και εξωτερικά (δεν έχει φόβο να στεγνώσει, εξαιτίας της μπόλιας, την οποία φροντίζετε να στερεώσετε καλά). Αφού ετοιμαστεί η θράκα, το αρνί μπαίνει αρχικά ψηλά και η σούβλα πρέπει να γυρίζει γρήγορα. Αφού το λίπος έχει αρχίσει να λιώνει και να λιπαίνει το αρνί, τότε μπορεί η σούβλα να κατέβει πιο κοντά και να γυρίζει πιο αργά. Ο χρόνος που χρειάζεται να ψηθεί, ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του αρνιού και τη δύναμη της φωτιάς. Σε γενικές γραμμές, ένα αρνί 6 κιλών χρειάζεται περίπου 2 με 2,5 ώρες για να ψηθεί. Αφού ψηθεί απομακρύνετε τη σούβλα από τη φωτιά, αφήνετε να μείνει λίγο (15 – 20 λεπτά), το τεμαχίζετε και το σερβίρετε σε πιατέλες.
Attached image(s)
Attached Image

Δεν υπάρχουν σχόλια: