Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

1. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ

Χρησιμοποίησε πάντα προφυλακτικό (ή άλλες μεθόδους φραγμού) για ασφαλέστερο σεξ.

Όταν τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται σωστά, προστατεύουν εσένα και τον/την σύντροφο σου από ΣΜΝ και εγκυμοσύνη.

Χρησιμοποίησε τοπροφυλακτικό την πρώτη φορά, αλλά και κάθε φορά που κάνεις sex. Γιατί; Το προφυλακτικό προστατεύει παρέχοντας ένα φυσικό φράγμα ή ασπίδα ανάμεσα στους συντρόφους. Βάλε το προφυλακτικό πριν τη σεξουαλική επαφή.

Το ανδρικό προφυλακτικό καλύπτει το πέος. Το γυναικείο πριφυλακτικό είναι μία επένδυση στο εσωτερικό του κόλπου. Και τα δύο είναι αποτελεσματικά αλλά μην τα χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα.

Χρησιμοποίησε προφυλακτικό για στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό σεξ, ή όταν χρησιμοποιείς ερωτικά βοηθήματα (sex toys). Για στοματικό sex χρησιμοποίησε προφυλακτικό, προφυλακτικό κομμένο κατά μήκος ή ειδικό ελαστικό επάνω στην περιοχή επαφής.

Θα αισθανθείς πιο άνετα να χρησιμοποιήσεις το προφυλακτικό, αν εξασκηθείς στη χρήση του μόνος/μόνη σου πριν το χρειαστείς.

Επέμεινε στο ασφαλές σεξ, ακόμα κι αν ο/η σύντροφός σου λέει ότι είναι "ασφαλής". Πες "ΌΧΙ" σε όποιον δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ασφαλές sex.


2. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ

Μπορείς ν'αγοράσεις ανδρικά προφυλακτικά σε πολλά μαγαζιά και supermarkets. Ανδρικά προφυλακικά είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία χωρις συνταγή γιατρού. Βρίσκονται σε κουτιά που περιέχουν περισσότερα από ένα.

Μπορείς ν'αγοράσεις προφυλακτικά από ειδικά μηχανήματα σε πολλά εστιατόρια και μπαρ.

Αποθήκευσε τα ανδρικά προφυλακτικά μακρυά από φως, σε δροσερό και στεγνό μέρος.

Χρησιμοποίησε πάντα καινούριο προφυλακτικό κάθε φορά που κάνεις sex.


3. ΕΛΕΓΞΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ

Ο πιο κοινός τύπος προφυλακτικού είναι αυτός από latex, αλλά και τα συνθετικά από πολυουρεθάνη προσφέρουν επίσης προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του HIV.

Απέφυγε λιπαντικά προϊόντα (όπως βαζελίνη, κολπικές κρέμες), όταν χρησιμοποιείς προφυλακτικά από latex επειδή τα προϊόντα αυτά αλλοιώνουν το προφυλακτικό, το οποίο δεν παρέχει αρκετή προστασία και ίσως σπάσει.

Προφυλακτικά φυσικών μεμβρανών (sheepskin) δεν συνιστώνται για προστασία έναντι συγκεκριμένων ιογενών νόσων όπως η ηπατίτιδα και το HIV.

Το nonoxynol-9 είναι ένα χημικό που προκαλεί ερεθισμούς και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης HIV. Αν είναι δυνατό χρησιμοποίησε προφυλακτικά χωρίς nonoxynol-9.

Έλεγξε την ημερομηνία λήξης που βρίσκεται επάνω στο κουτί του προφυλακτικού. Αν δεν μπορείς να τη βρεις ή αν έχει λήξει, μην το χρησιμοποιήσεις. Τα ππροφυλακτικά που χρησιμοποιούνται μετά την ημερομηνία λήξης δεν προσφέρουν προστασία.

Δοκίμασε διάφορες μάρκες και τύπους προφυλακτικών μέχρι να βρεις ποιό σου ταιριάζει καλύτερα. Αρωματισμένα προφυλακτικά διατίθενται στα μαγαζιά, για στοματικό sex.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ:
"Ο/Η σύντροφος μου αρνείται να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Τι μπορώ να κάνω;"

ΞΕΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ:
Η χρήση του προφυλακτικού είναι το πρώτο βήμα στην προστασία από ΣΜΝ και για τους δυό σας. Έχεις το δικαίωμα να κάνεις επιλογές σημαντικές για την υγεία σου.


4. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ:

Τα προφυλακτικά είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν, ειδικά όταν και οι δύο καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε. Κάποιοι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό και αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Όλο και περισσότεροι νέοι λένε ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό 'τις περισσότερες φορές.

Μερικές κοινές δικαιολογίες για να μην χρησιμοποιούν κάποιοι προφυλακτικό και μερικές απαντήσεις είναι οι παρακάτω:

Δικαιολογία: «Δεν αισθάνομαι καλά ή δεν εφαρμοζει κατάλληλα.»
Απάντηση: «Ας δοκιμάσουμε κάποιο άλλο είδος. Αν έχεις αλλεργία στο latex, υπάρχουν προφυλακτικά από πολυουρεθάνη.»

Δικαιολογία: «Ντρέπομαι να τα αγοράσω.»
Απάντηση: «Θα τα αγοράσω εγώ.»

Δικαιολογία: «Δεν έχω μαζί μου.»
Απάντηση: «Θα φέρω εγώ την επόμενη φορά, αλλά προς το παρόν όχι σεξ.»

Δικαιολογία: «Δεν νιώθω άνετα όταν χρησιμοποιώ προφυλακτικό.»
Απάντηση: «Το καταλαβαίνω, αλλά είναι πολύ σημαντικό και για τους δυο μας. Υπάρχουν οδηγίες επάνω στο κουτί. Ας το δοκιμάσουμε μερικές φορές και ίσως γίνει μέρος του παιχνιδιού.»

Δικαιολογία: «Χαλάνε τη διάθεση. Διακόπτουν τα πράγματα.»
Απάντηση: «Θα ευχαριστηθούμε περισσότερο, γιατί θα ανησυχούμε λιγότερο για κάποια εγκυμοσύνη ή αρρώστιες.»

Δικαιολογία: «Μάλλον νομίζεις ότι έχω κάποια αρρώστια.»
Απάντηση: «Έχω ακούσει ότι κάποιες λοιμώξεις δεν έχουν συμπτώματα. Μπορούμε να ρωτήσουμε έναν γιατρό. Προς το παρόν ας είμαστε ασφαλείς χρησιμοποιώντας το προφυλακτικό.»


5. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ

Φόρεσε το προφυλακτικό όταν το πέος βρίσκεται σε στύση, πριν την σεξουαλική επαφή, για να προστατευθείς από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. 1. Άνοιξε τη συσκευασία με προσοχή, έτσι ώστε να μην προκαλέσεις ζημιά στο προφυλακτικό.
2. Ειδικό λιπαντικό, που έχει ως βάση το νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στο προφυλακτικό ή πάνω στο πέος, για ν'αποφύγεις ερεθισμούς ή σκίσιμο του προφυλακτικού.
3. Πίεσε τον αέρα έξω από την κλειστή άκρη του προφυλακτικού, αφήνοντας αρκετό χώρο για να το σπέρμα(περίπου 1cm).
4. Κράτησε το προφυλακτικό από το κλειστό του άκρο και ξετύλιξε το όσο γίνεται περισσότερο προς την βάση του πέους.
5. Μετά τη σεξουαλική επαφή, ενώ το πέος βρίσκεται ακόμα σε στύση, αποτραβήξου προσεκτικά κρατώντας το προφυλακτικό σταθερά στη βάση του πέους για να μην διασκορπιστεί το σπέρμα.
6. Μετά τη χρήση, κάνε ένα κόμπο στο ανοιχτό άκρο του προφυλακτικού και πέταξε το στα σκουπίδια (όχι στην τουαλέτα). Μην το χρησιμοποιείσεις ξανά.
Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό, το σεξ γίνεται ασφαλέστερο τόσο για σένα όσο και για τον/την σύντροφο σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: