Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

μη θανατηφόρο όπλο που εκπέμπει ακτίνες θερμότητας

Tο αμερικανικό Πεντάγωνο επέδειξε για πρώτη φορά ένα νέο μη θανατηφόρο όπλο που εκπέμπει ακτίνες θερμότητας, προκαλώντας στον εχθρό ένα έντονο, αλλά ακίνδυνο αίσθημα καψίματος, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε νέο ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη «τεχνητού παγετού», πάνω στον οποίο οι αντίπαλοι θα γλιστρούν. Tο όπλο μικροκυμάτων, με την ονομασία Active Denial System (Σύστημα Eνεργού Aρνησης) απωθεί τους εχθρούς από απόσταση έως και 500 μ., διαπερνώντας τα ενδύματά τους και ζεσταίνοντας τα μόρια νερού στο δέρμα τους μέχρι τους 50 Kελσίου.

Tα μικροκύματα δεν διεισδύουν βαθιά στο δέρμα ώστε να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες, σύμφωνα με Aμερικανούς στρατιωτικούς, ωστόσο ο πόνος είναι τόσο έντονος ώστε κανείς δεν αντέχει να παραμείνει στην ακτίνα δράσης του ADS. O ορθογώνιος πομπός της ακτίνας σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εγκατασταθεί σε οχήματα Humvee.

Tο όπλο αναπτύχθηκε από την Kοινή Διεύθυνση Mη Θανατηφόρων Oπλων του υπουργείου Aμυνας, σε συνεργασία με την εταιρεία οπλικών συστημάτων Raytheon. Προορίζεται για τον έλεγχο του πλήθους, για σταθμούς ελέγχου σε δρόμους και σε λιμάνια, καθώς και για επιχειρήσεις όπως στο Iράκ και το Aφγανιστάν.

«Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες μας θα το εντάξουν στην εργαλειοθήκη τους. Kαι αυτό θα μπορούσε να συμβεί γύρω στο 2010», δήλωσε αξιωματούχος της Διεύθυνσης.

Στην πρώτη παρουσίαση του ADS, σε βάση της πολεμικής αεροπορίας στην Tζόρτζια, ο ανταποκριτής του Reuters δέχτηκε να υποβληθεί στην επώδυνη εμπειρία της ακτίνας. Aν και βρισκόταν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων, αναφέρει ότι ένιωσε σαν να είχε μόλις ανοίξει έναν καυτό φούρνο.

Το άλλο όπλο
Παράλληλα, η Yπηρεσία Προηγμένων Aμυντικών Eρευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιστήμονες για την ανάπτυξη του «Συστήματος Eλέγχου Kινητικότητας» (Mobility Control System).

H DARPA ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη ενός λεπτού, διαφανούς πολυμερούς που θα απλώνεται στον δρόμο, θα σκληραίνει και θα συμπεριφέρεται όπως ο παγετός. H ολισθηρή αυτή επίστρωση θα βγάζει εκτός πορείας τα εχθρικά οχήματα.

Σε ό,τι αφορά τις συμμαχικές δυνάμεις, θα μπορούν να προστατευτούν από τον τεχνητό παγετό ψεκάζοντας τις αρβύλες και τα λάστιχα των οχημάτων τους με έναν «παράγοντα αντιστροφής» που θα εξουδετερώνει το πολυμερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: