Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Ηλεκτρονικό έγκλημα


Η ανάπτυξη των υπολογιστών και η εξάρτηση κάθε δραστηριότητας από αυτούς, καθώς και η ευρεία χρήση του διαδικτύου, εκτός από τα αναμφισβήτητα τεράστια οφέλη που προσέφεραν, δημιούργησαν πολύ σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα. Η Δικτυοπειρατεία και η Τηλεπικοινωνιακή απάτη, όποτε αυτή συμβαίνει, αποτελεί αιτία σημαντικών οικονομικών, και όχι μόνο, απωλειών για επιχειρήσεις και οργανισμούς ενώ τα προσωπικά δεδομένα μεγάλων ομάδων δύνανται να εκτεθούν με συνέπειες τόσο νομικές όσο και οικονομικές.
Το έγκλημα και η τρομοκρατία έχουν βρει νέο πεδίο δράσης και από παραδοσιακό γίνεται ηλεκτρονικό. Η παρανομία μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών & Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων ξέφυγε πλέον από τα μεμονωμένα άτομα και πέρασε στο Οργανωμένο Έγκλημα και σε Οργανωμένες Τρομοκρατικές ομάδες.
Οι ομάδες αυτές μπορούν να δρουν από κάποια πολύ μακρινά σημεία του πλανήτη και αφού το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα να χτυπούν οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε σημείο της γης.
Οι συνέπειες από ένα Ηλεκτρονικό έγκλημα είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερες από τις συνέπειες ενός παραδοσιακού εγκλήματος, επειδή η αποκάλυψη τους γίνεται πολύ καθυστερημένα, αφού δίνουν μεγάλο χρόνο δράσης και οι δράστες πολύ δύσκολα εντοπίζονται.

Παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου
Κλοπή πιστωτικών καρτών
Απάτες με πιστωτικές κάρτες
Τρομοκρατία μέσω υπολογιστών
Παραβιάσεις και κλοπές προσωπικών δεδομένων
Πλαστοπροσωπίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: