Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Πέντε κορυφαίοι μύθοι για την ασφάλεια των Η/Υ

1. Δεν έχω σημαντικά πράγματα στον Η/Υ μου, άρα δεν ανησυχώ για την ασφάλεια του.

Σήμερα viruses, worms, threats (όπως Love Bug, Nimda, and Blaster) διαδίδονται μέσω του Internet σε εκατομμύρια PCs σε λίγες ώρες, δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, τι έχει αποθηκευμένο και πόσο σημαντικό είναι. Ο σκοπός τους είναι να ξαπλώσουν την καταστροφή. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή ο Η/Υ σας θα κτυπηθεί. Ακόμα και αν δεν είναι στόχος άμεσης επίθεσης / καταστροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί (zombie) για επιθέσεις (denial-of-service) ή για την αποστολή spam ή για την διάδοση πορνογραφικού υλικού (pornography) σε άλλους Η/Υ χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Συνεπώς ως υπεύθυνοι πολίτες έχετε την υποχρέωση να προστατεύετε τον Η/Υ ώστε οι άλλοι να είναι ασφαλείς



2. Μπορώ να προστατεύσω το Η/Υ μου αν τον αποσυνδέω από τον Internet ή αν τον σβήνω όταν δεν τον χρειάζομαι.

Λάθος. Ακόμα και αν δεν έχετε καθόλου σύνδεση στο Internet είστε στόχος! Μπορείτε να κατεβάσετε ένα ιό τη στιγμή που είστε συνδεδεμένοι αλλά να ενεργοποιηθεί μέρες αργότερα όταν θα πάτε διαβάσετε το e-mail σας, εκτός σύνδεσης. Ακόμα και αν συνδέστε στο Internet πολύ σπάνια μπορείτε να "κολλήστε" ιό από κάποιο αρχείο δισκέτας, USB flash memory, CD κλπ.



3. Μπορώ να προστατευτώ από τους ιούς αν δεν ανοίγω ύποπτα e-mails / επισυναπτόμενα.


Λάθος και πάλι. Ο επόμενος ιός που θα λάβετε θα προέρχεται από τον καλύτερο σας φίλο ή τον συνάδελφο ή το προϊστάμενο σας ο οποίος είχε την διεύθυνση σας στο βιβλίο του και ο Η/Υ του χρησιμοποιήθηκε για την διάδοση του ιού. Άλλοι ιοί εισέρχονται μέσω του Web browser (όπως ο Nimda και άλλοι hybrid worms). Είναι επίσης δυνατό να ενεργοποιηθεί ο ιός απλά διαβάζοντας ή επισκοπώντας το e-mail σας. Συμπέρασμα, πρέπει να έχετε κάποιο λογισμικό antivirus στον Η/Υ σας.




4. Έχω Macintosh (ή Linux-based system), όχι Windows, οπότε δεν ανησυχώ.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες επιθέσεις έχουν στόχο τους Η/Υ με Microsoft Windows, αλλά υπήρξαν επιθέσεις και εναντίον Mac OS και Linux. Ορισμένοι προβλέπουν ότι οι επιθέσεις στους Mac θα ενταθούν, παρόλα τα καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας που διαθέτουν.


5. Το σύστημα που πήρα ήρθε με προ-εγκατεστημένο πακέτο antivirus, άρα είμαι προστατευμένος.

Όχι ακριβώς. Πρώτον, αν δεν έχτε ενεργοποιήσει το πρόγραμμα για αυτόματη ανίχνευση της εισερχόμενης κίνησης δεν είστε προστατευμένοι από τις επιθέσεις e-mail και Web browser. Δεύτερον, το λογισμικό σας είναι τόσο καλό όσο η πιο πρόσφατη ενημέρωση του (νέοι ιοί εμφανίζονται κάθε μέρα). Ενεργοποιήστε τη λειτουργία αυτόματης ενημέρωσης ώστε να είστε συγχρονισμένοι με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις. Τρίτον, το λογισμό αυτό δεν μπορεί να σας προστατεύσει από όλες τις περιπτώσεις. Συνήθως χρειάζεται ένας συνδυασμός από λύσεις, τουλάχιστον: antivirus και firewall, πλάνο συνεχούς ενημέρωσης του λειτουργικού συστήματος με τις αναβαθμίσεις - διορθώσεις (updates & patches), antispyware, antispam.

Δεν υπάρχουν σχόλια: