Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Λειτουργεί το Γραφείο Νομιμοποίησης Στάβλων
ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΘΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Λειτουργεί το Γραφείο Νομιμοποίησης Στάβλων
Του Κώστα Κοντοθανάση
Άρχισε τη λειτουργία του το Γραφείο Νομιμοποίησης Κτηνοτροφικών Κτισμάτων, κατόπιν συμπράξεως της Νομαρχίας Μεσσηνίας, της ΤΕΔΚ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με φορέα υλοποίησης την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας. Το Γραφείο με υπεύθυνη τη Χρυσούλα Μαυροειδή στεγάζεται στον 6ο όροφο της Νομαρχίας (γραφεία 615 και 616), απ’ όπου οι κτηνοτρόφοι θα παίρνουν πληροφορίες και θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, για να προχωρήσει η διαδικασία και να εξασφαλίσουν τις κοινοτικές ενισχύσεις και την ηλεκτροδότηση, έχοντας πλέον νόμιμες σταβλικές εγκαταστάσεις. Πληροφορίες δίνονται μέσω των αριθμών 27210 44568 και 44569.
«Πρωτοποριακή ιδέα εφαρμογής και ολοκλήρωσης αυτού του πολύ σημαντικού έργου, που έχει να κάνει και με την εξυπηρέτηση των ίδιων των κτηνοτρόφων, αλλά και που θα νομιμοποιήσει και θα διευκολύνει την περαιτέρω λήψη των επιδοτήσεων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», χαρακτήρισε αυτό το «γραφείο μιας στάσης» ο νομάρχης Δ. Δράκος με δηλώσεις του χθες. Μάλιστα, το επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Αναπτυξιακής Χρίστο Ριζά, ζητώντας από τα στελέχη του Γραφείου να κινητοποιήσουν τους κτηνοτρόφους με επισκέψεις τους ανά το νομό. Πληροφορίες μπορούν οι κτηνοτρόφοι να παίρνουν για τη διαδικασία και από τους δήμους και την Αναπτυξιακή.
Οι σχετικές ενημερώσεις ήδη έχουν ξεκινήσει και τα στελέχη του Γραφείου θα πάνε επιτόπου στους δήμους στο διάστημα του καλοκαιριού, για να γνωστοποιήσουν στους κτηνοτρόφους τη διαδικασία. Η δημιουργία του Γραφείου έχει στόχο την απλούστευση του ζητήματος: οι κτηνοτρόφοι θα υποβάλουν στο Γραφείο τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα στελέχη του θα αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας μέσω όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών του δημοσίου. Οι κτηνοτρόφοι θα δώσουν χρήματα μόνο για τη σύνταξη των δικαιολογητικών τους (τοπογραφικά κ.λπ.). Δε θα πληρώσουν κάτι άλλο.
Φάκελοι για τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων δεν έχουν ακόμη υποβληθεί. Απαλλάσσονται της διαδικασίας εκείνοι οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα ζώα θεωρούνται οικόσιτα, όπως αυτό ορίζεται σε απόφαση του νομάρχη (5458/6-12-2005). Ποιοι υποχρεούνται να προβούν σε νομιμοποίηση των μονάδων τους; Όσοι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι διατηρούν μονάδα σε κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούσαν πριν την 20-3-2003, παράγουν δε και εμπορεύονται κτηνοτροφικά προϊόντα. Ανάλογα με το είδος και τον αριθμό των εκτρεφομένων ζώων, πρέπει η μονάδα να βρίσκεται σε ορισμένη απόσταση από συγκεκριμένες υποδομές (χώρους), που αναφέρονται λεπτομερώς σε σχετικό έγγραφο.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:
-        Τοπογραφικό διάγραμμα σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87 με απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ ή ορθοφωτοχάρτη πρόσφατης λήψης της ευρύτερης περιοχής κλίμακας 1:5.000, όπου θα σημειώνονται όρια οικισμών, εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι.
-        Φωτογραφίες της μονάδας και των κτισμάτων
-        Διαστάσεις και θέση κτισμάτων σε ΕΓΣΑ 87
-        Αμοιβή του μηχανικού που συνέταξε το τοπογραφικό διάγραμμα
-        Τεχνική έκθεση
-        Στατική επάρκεια και βεβαίωση Πυροσβεστικής στις περιπτώσεις που οι εγκαταστάσεις της μονάδας είναι μόνιμες κατασκευές με χρήση οπλισμένου σκυροδέματος ή άνοιγμα ζευκτών πάνω από 6 μέτρα ή ύψος του χαμηλότερου σημείου της στέγης πάνω από 3 μέτρα.
-        Κατόψεις και τομές.
Όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν εις τριπλούν και σε ψηφιακή μορφή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: