Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΤΣΙΠ: Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

2012-05-11 10:17
Μια μικρή κάψουλα που περιέχει μικροτσίπ πρέπει να εμφυτευθεί υποχρεωτικά σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, ώστε να είναι δυνατή η αναγνώρισή τους σε περίπτωση που χαθούν.
Οι κτηνίατροι τοποθετούν το τσιπ σε όλους τους σκύλους που εξετάζουν, εφαρμόζοντας το νόμο 3170/2003 και τις αποφάσεις που εξέδωσε τον Νοέμβριο το υπουργείο Γεωργίας, αναφέρει την Τρίτη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Κώστας Χανδράς.
Η ηλεκτρονική ταυτότητα φέρει έναν μοναδικό 16ψήφιο αναγνωριστικό αριθμό. Ο κτηνίατρος συλλέγει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και τα χαρακτηριστικά του ζώου (ηλικία, όνομα, φύλο, ράτσα, χρώμα κλπ) και τα καταχωρεί σε μια τριπλότυπη φόρμα μαζί με τον αριθμό του τσιπ.
Ο ιδιοκτήτης και ο κτηνίατρος κρατούν από ένα αντίγραφο, ενώ το τρίτο αποστέλεται στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και καταχωρείται σε βάση δεδομένων.
Το κόστος που θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη εκτιμάται στα 40 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει την αξία του τσιπ -έξι εταιρείες διαθέτουν στην Ελλάδα ηλεκτρονικές ταυτότητες για ζώα με τιμή χονδρικής από 12 έως 18 ευρώ.
Η κάψουλα έχει μήκος 11 χιλιοστά, πάχος ένα και βάρος 0,67 γραμμάρια. Δεν εκπέμπει ακτινοβολία και δεν περιλαμβάνει μπαταρία.
Η συσκευή εισάγεται κάτω από το δέρμα του ζώου στην αριστερή πλευρά του τραχήλου με τη βοήθεια μιας ειδικής σύριγγας, χωρίς να απαιτείται αναισθητικό. Το τσιπ περιβάλλεται από μια κάψουλα κατασκευασμένη από βιοενεργό γυαλί, επιστρωμένη με αντιολισθητικό υλικό που εμποδίζει τη μετακίνησή της προκαλώντας εγκύστωση στους ιστούς.
Η ανάγνωση του αναγνωριστικού αριθμού μπορεί να γίνει μόνο από κτηνίατρο, με τη χρήση μιας συσκευής που κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Η συσκευή ανάγνωσης εκπέμπει ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας και ισχύος, αβλαβή για το ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: