Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Γίγαντας» στη ρομποτική … «νάνος» στη ΦουκουσίμαΕίναι γνωστό ότι στην Ιαπωνία η ρομπτική βιομηχανία είναι ίσως η πιο εξελιγμένη στον κόσμο, με ρομπότ










Είναι γνωστό ότι στην Ιαπωνία η ρομπτική βιομηχανία είναι ίσως η πιο εξελιγμένη στον κόσμο, με ρομπότ να κάνουν τα πάντα! Όμως στους κατεστραμμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, παλεύουν μόνοι τους οι επιστήμονες και οι τεχνικοί, δίχως την βοήθεια των ρομποτ, τα οποία σίγουρα θα ήταν όχι μόνο χρήσιμα, αλλά ίσως να έδιναν και τη λύση.

Αν και η πυρηνική βιομηχανία διεθνώς διαθέτει ρομπότ (ευρωπαίοι μηχανικοί κατασκεύασαν ένα που μπορεί να αναρριχηθεί σε τοίχους διαμέσου ραδιενεργών πεδίων), η εταιρία ηλεκτρισμού του Τόκιο, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, δεν φαίνεται να αξιοποιήσει κάποιο από αυτά. Αντίθετα, προτιμά να αναθέτει σε λίγους εργαζόμενους το βαρύ καθήκον να αντιμετωπίσουν με τα χέρια τους την πυρηνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή αξιωματούχος της ιαπωνικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για μετρήσεις ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα, όμως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια αρχή για την πυρηνική ασφάλεια της χώρας.

Ρομπότ είχαν χρησιμοποιηθεί και στις δύο μεγαλύτερες προηγούμενες πυρηνικές καταστροφές, στο Τσέρνομπιλ και στο Θρι Μάιλ Άϊλαντ, ενώ και στη Φουκουσίμα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα αναλάβουν καθήκοντα κάποια στιγμή στο μέλλον, όσο πιο ραδιενεργή γίνεται η γύρω περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: