Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλο οι ίδιοι μένουν!
«Διαφώνησα με την τακτική του νομάρχη, να έχουμε εκλεγεί 19 και να ορίζει τα ίδια άτομα». Πόσο σωστή είναι, άραγε, η δήλωση αυτή του νομαρχιακού συμβούλου Γιώργου Στραβόλαιμου, την προηγούμενη εβδομάδα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του νομάρχη Δημήτρη Δράκου για τον ορισμό των νέων αντινομαρχών;
Σας διαβεβαιώνουμε απόλυτα σωστή, κι αυτό θα το διαπιστώσετε από όσα θα διαβάσετε παρακάτω για το τι έχει συμβεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας από το 1995, πρώτη χρονιά ύπαρξης του θεσμού, έως σήμερα.
Από τότε μέχρι τώρα, όποιος ορίσθηκε, μόνο επειδή… έφυγε από το θεσμό δεν είναι σήμερα αντινομάρχης ή πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου. Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες θέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τα ίδια πρόσωπα απλά αλλάζουν θέσεις.
1995-1998
1995: Πρώτη χρονιά της Ν.Α. και αιρετός νομάρχης είναι ο αείμνηστος Παναγιώτης Φωτέας, που υποδεικνύει για πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου τον Παναγιώτη Νίκα (το σημερινό δήμαρχο Καλαμάτας, ο οποίος έμεινε εκτός θέσης στη Νομαρχία μόνο όταν έφυγε και επέλεξε να μετακινηθεί στο Δήμο). Στη θέση των βοηθών νομαρχών (αντίστοιχοι των σημερινών αντινομαρχών) οι: α΄ βοηθός Διοίκησης- Ανάπτυξης Παναγιώτης Κάρκαλης (αποχώρησε από θέση όταν επέστρεψε στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση), β΄ βοηθός Παραγωγής Δημήτρης Δράκος (μαζί με τον Δημήτρη Καφαντάρη είναι οι… «αιωνόβιοι» της Νομαρχίας, χωρίς να την έχουν αποχωριστεί ούτε μια ημέρα), γ΄ Κοινωνικών Υποθέσεων Διονύσης Πετράκος, δ΄ Υποδομών Σπύρος Αδαμόπουλος, ε΄ Παιδείας – Πολιτισμού Κώστας Δέδες (αποχώρησε από θέση αντινομάρχη ή διευθυντή γραφείου νομάρχη όταν επέλεξε να πάει στο Δήμο Μελιγαλά).
1997: Η δεύτερη διετία ξεκινά με τον Διονύση Πετράκο στη θέση του προέδρου του Ν.Σ. Στη θέση του στην Κοινωνικών Υποθέσεων θα πάει ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος θα συνεχίσει να κρατά θέσεις στη Νομαρχία, μέχρι που επέλεξε να «κατέβει» για βουλευτής. Στην Υποδομών ορίζεται ο Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος μόνο δύο φορές από τότε δεν έχει αντινομαρχία: όταν κατέβηκε υποψήφιος στο Δήμο Αρφαρών και όταν ορίσθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα της Νομαρχίας. Ωστόσο, και το 1998, μετά τις εκλογές στο Δήμο Αρφαρών, επέστρεψε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, όπου και παρέμεινε έως το 2002. Ως γνωστόν, σήμερα είναι και πάλι αντινομάρχης Υποδομών. Μαζί με τον κ. Νίκα είναι από τους μακροβιότερους σε θητεία αντινομάρχες στη Μεσσηνία. Στην Παραγωγή παραμένει αμετακίνητος ο Δημήτρης Δράκος και στη θέση της Διοίκησης – Ανάπτυξης ως α΄ βοηθός ο Παναγιώτης Νίκας. Σταθερός στη θέση Παιδεία – Πολιτισμός ο Κώστας Δέδες.
1998: Ο νόμος αλλάζει και οι 5 βοηθοί γίνονται μόλις δύο, με μία νομαρχιακή επιτροπή και όλες τις άλλες άτυπες. Ο Παναγιώτης Φωτέας ορίζει α΄ βοηθό και αναπληρωτή του τον Δημήτρη Δράκο και β΄ βοηθό τον Παναγιώτη Νίκα. Το Μάρτιο του ίδιου έτους, ο Παναγιώτης Φωτέας χάνει τη μάχη με τη ζωή και με εσωτερικές εκλογές τη θέση του νομάρχη καταλαμβάνει ο Δημήτρης Δράκος. Τη θέση διεκδικούσε και ο Διονύσης Πετράκος, ο οποίος στις επόμενες νομαρχιακές εκλογές, τον Οκτώβριο του 1998, δε θέτει πλέον υποψηφιότητα στο πλευρό του Δημήτρη Δράκου και μεταπηδά στο Δήμο Κορώνης.
1999 - 2003
1999: Ο Δημήτρης Δράκος έχει εκλεγεί νομάρχης και εκλέγεται στη θέση αυτή μέχρι σήμερα. Τον Ιανουάριο του 1999 υποδεικνύει στη θέση του προέδρου του Ν.Σ. τον Δημήτρη Σαμπαζιώτη. Α΄ βοηθό νομάρχη και αναπληρωτή του ορίζει τον Παναγιώτη Νίκα και β΄ βοηθό νομάρχη τον Δημήτρη Παπατσώρη, ο οποίος έχει εκλεγεί με την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.
2001: Καμία αλλαγή στο σχήμα και οι Σαμπαζιώτης, Νίκας, Παπατσώρης μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
2003: Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου υποδεικνύει ο νομάρχης τον Παναγιώτη Νίκα και ορίζει α΄ βοηθό νομάρχη τον Παύλο Πτωχό και β΄ βοηθό τον Σωτήρη Παναγιωτόπουλο. Δυστυχώς, λίγο καιρό αργότερα ο Παύλος Πτωχός πεθαίνει και το Μάιο στη θέση του ορίζεται ο Στάθης Αναστασόπουλος. Είναι τότε που οι δύο σύμβουλοι της «Πολιτικής Άνοιξης» Δημήτρης Παπατσώρης και Άγγελος Κωτσιόπουλος, έρχονται σε μεγάλη ρήξη με το νομάρχη, επειδή δεν τους έδωσε αντινομαρχία, τον χαρακτηρίζουν επικίνδυνο για το νομό και ανεξαρτητοποιούνται.
2005-2009
2005: Πρόεδρος του Ν.Σ. ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και με την αλλαγή του νόμου οι αντινομάρχες γίνονται 4: Προγραμματισμού Παναγιώτης Νίκας, Παραγωγής Σωτήρης Πανόπουλος (στην επόμενη διετία ζητά να μην ορισθεί για προσωπικούς λόγους), Οικονομικών Άγγελος Κωτσιόπουλος και Κοινωνικών Δημήτρης Καφαντάρης. Γενικός γραμματέας Στάθης Αναστασόπουλος.
2007: Πρόεδρος Ν.Σ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος και αντινομάρχες: Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος, Παραγωγής Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, Οικονομικών Άγγελος Κωτσιόπουλος και Κοινωνικών Θανάσης Σαμέλης. Η «απουσία» του Δημ. Καφαντάρη από αντινομαρχία έχει αναπληρωθεί από την προεδρία στον τομέα του τουρισμού.
2009: Η συνταγή ίδια: Πρόεδρος Ν.Σ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος και αντινομάρχες: Υποδομών Στάθης Αναστασόπουλος, Παραγωγής Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, Οικονομικών Άγγελος Κωτσιόπουλος και Κοινωνικών επανέρχεται ο Δημήτρης Καφαντάρης. Γενικός γραμματέας Θανάσης Σαμέλης.
Κι όμως, από το 1994 (πρώτη χρονιά εκλογών) έως σήμερα η πλειοψηφία εκλέγει 19 νομαρχιακούς συμβούλους, από τους οποίους μόνο σε 4, το πολύ 5 δίνεται κάθε φορά η δυνατότητα να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν!
πιγη μου απο την εφιμεριδα θαροσ τησ μεσσηνιασ
Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας - Αντινομάρχες 1995-2008
1995: Πρώτη χρονιά της Ν.Α. και αιρετός νομάρχης είναι ο αείμνηστος Παναγιώτης ... Ωστόσο, και το 1998, μετά τις εκλογές στο Δήμο Αρφαρών, επέστρεψε στη ...www.tharrosnews.gr/index.php?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου