Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Αντιαρματικά βλήματα Kornet-E σε όχημα GAZ-2975 "Tigr" αξιολογεί η Κύπρος


Όχημα GAZ-2975 "Tigr", επί του οποίου η Εθνική Φρουρά εξετάζει την εγκατάσταση αντιαρματικών εκτοξευτών Kornet-E.

Σε προωθημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ρωσικής Rosoboronexport με την κυπριακή κυβέρνηση, για την προμήθεια 26 αντιαρματικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς Kornet-E κατασκευής KBP.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν και την προμήθεια αντίστοιχου αριθμού ρωσικής κατασκευής οχημάτων μεταφοράς και εκτόξευσης τύπου GAZ-2975 "Tigr" του εργοστασίου Arzamas, με έδρα το Νίζνι Νοβγκορόντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το "Tigr" κινείται από αμερικανικό συγκρότημα ισχύος και έχει αρχίσει να παράγεται μαζικά για τον Ρωσικό Στρατό -η πρώτη δημόσια εμφάνισή του έγινε στην παρέλαση του Μαΐου 2008- αλλά και για το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών, ως όχημα διοικήσεως, υποστήριξης, εσωτερικής ασφάλειας κ.λπ. Το όχημα προσφέρεται σε πεντάθυρη έκδοση και σε αρκετές διαφορετικές διαμορφώσεις, με δυνατότητα μεταφοράς τεσσάρων, 6 και 9 ατόμων.

Με βάρος μεταξύ 6.300 και 7.600 κιλών ανάλογα με τη διαμόρφωση, το "Tigr" κινείται από εξακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα Cummins B205 ή B235 απόδοσης ισχύος 205 ή 235 ίππων αντίστοιχα, συζευγμένο με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο Allison πέντε σχέσεων. Το όχημα ενσωματώνει επίπεδο προστασίας κλάσης V σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα, το οποίο αντιστοιχεί σε Level 2 του ΝΑΤΟ, προστατεύοντας το πλήρωμα από θραύσματα οβίδων πυροβολικού, βομβίδες και φορητά όπλα διαμετρήματος 7,62 mm από απόσταση 10 μέτρων. Μπορεί να λειτουργεί σε περιβάλλον με θερμοκρασία από -50°C έως +50°C και σχετική υγρασία 100%, η μέγιστη ταχύτητα επί οδών φθάνει τα 140 km/h, εκτός οδών τα 80 km/h και η αυτονομία του τα 900 km.

Δεν υπάρχουν σχόλια: