Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο: υλικό παιδικής πορνογραφίας και παρενόχληση μέσω Διαδικτύου


Παιδική πορνογραφία

Είναι ευρέως γνωστό ότι η παιδική πορνογραφία είναι παράνομη και υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις. Επιπλέον υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες χώρες για παράδειγμα, ακόμη και η εν γνώση κατοχή παιδικής πορνογραφίας είναι έγκλημα (όπως στην Ισπανία). Εκτός από το υλικό παιδικής πορνογραφίας, στο Διαδίκτυο σημειώνονται συχνά κρούσματα παιδοφιλίας. Το φαινόμενο του grooming (παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα chat rooms για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν) είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δώσετε έμφαση στα παρακάτω:

• Το παιδί πρέπει να κατανοήσει ότι σε χώρους όπως τα chat room δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για την ταυτότητα του άλλου. Επομένως πρέπει να αντιμετωπίζει τις διαδικτυακές γνωριμίες με αρκετή επιφυλακτικότητα, καθώς ακόμη και άτομα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του μπορεί να έχουν σκοπό να το βλάψουν.
• Υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης των συνομιλιών που πραγματοποιείτε στα chat room. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να μπορέσετε να κάνετε κάποια καταγγελία στην περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να παρενοχλήσει το παιδί.
• Δεν είναι ασφαλές να δίνετε τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας σε ένα chat room. Άλλωστε αν κάποιος επιτήδειος γνωρίζει το κινητό τηλέφωνο, τη διεύθυνση κατοικίας και το σχολείο, ακόμη και αν το παιδί αποφασίσει να αποφύγει τη διαδικτυακή επικοινωνία, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στον φυσικό κόσμο.
• Οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις διαδικτυακές γνωριμίες των παιδιών τους ώστε όταν παρατηρήσουν κάτι ύποπτο να μπορέσουν να τα συμβουλέψουν αποτελεσματικά.

Παρενόχληση

Άλλη μια πτυχή του επιβλαβούς περιεχομένου έχει να κάνει με την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο. Η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο προκύπτει όταν παιδιά ή έφηβοι παρενοχλούνται μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου ή μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών τεχνολογιών. Πρόκειται δε για μια εξελισσόμενη μόδα. Οι συμπεριφορές που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν: αποστολή κειμένων, e-mail ή άμεσων μηνυμάτων με κακό περιεχόμενο, τη δημοσίευση δυσάρεστων φωτογραφιών ή μηνυμάτων για άλλους σε ιστολόγια (blogs) ή άλλες ιστοσελίδες, τη χρήση του ονόματος ξένου χρήστη με σκοπό τη διάδοση φημών και ψεμάτων για κάποιον τρίτο (κλοπή ταυτότητας), νεκρές κλήσεις, προσβλητικά προφορικά μηνύματα.
Για να αποτρέψει αλλά και για να αντιμετωπίσει κανείς την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο πρέπει να παράσχει στα παιδιά του σωστή ενημέρωση πάνω στο θέμα και να καταστήσει σαφείς τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Φυσικά δεν χρειάζονται υπερβολές και απειλές. Με ψυχραιμία μπορεί κανείς να δείξει στα παιδιά ότι πρέπει να σέβονται ορισμένους κανόνες στο Διαδίκτυο για να μην θέσουν τον ίδιο τους τον εαυτό σε κίνδυνο. Όσο για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα περιστατικά ηλεκτρονικής παρενόχλησης, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές:

• Φυλάξτε τα αποδεικτικά στοιχεία. Αποθηκεύοντας τη συνομιλία ή ανιχνεύστε τα e-mails από τις κεφαλίδες για την προέλευση του αποστολέα.
• Προσπαθήστε να εντοπίσετε τον δράστη. Μπορεί να είναι από το οικείο περιβάλλον του παιδιού σας, μπορεί όμως να είναι και κάποιος άγνωστος. Επικοινωνήστε με τον πάροχό σας για να μπορέσετε να τον εντοπίσετε.
• Ανάλογα με τον δράστη επιλέγετε τον τρόπο που θα συμπεριφερθείτε στη συνέχεια. Αν το περιστατικό δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό μιλήστε με σχολικούς συμβούλους, ζητήστε από το δράστη να σταματήσει ή αγνοήστε τον. Αν το περιστατικό είναι πιο σοβαρό καλό θα ήταν να παραπονεθείτε στον πάροχο e-mail ή κινητής τηλεφωνίας του δράστη.
• Τέλος μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στην ανοιχτή γραμμή Safeline (www.safeline.gr) ή στην αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: