Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Τούρτα Σοκολατίνα

Περιγραφή

Αν πραγματικά αγαπάτε τη σοκολάτα, αυτή είναι μια τούρτα που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα. Δεν έχω ξαναφάει κάτι τόσο σοκολατένιο και τόσο νόστιμο.
Τούρτα Σοκολατίνα

Συστατικά

Για το παντεσπάνι:
  • 1 1/2 κ.γ. κονιάκ ή ρούμι
  • 3/4 κ.γ. στιγμιαίος καφές
  • 2/3 φλ. φαρίνα
  • 3 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 3 μεγάλα αβγά χωρισμένα
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. κρεμόριο ή 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Για την κρέμα και την επικάλυψη:
  • 4 φλ. κρέμα γάλακτος (όχι με λίγα λιπαρά) περίπου 700 γρ.
  • 1/4 φλ. φρέσκο βούτυρο
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 600 γρ. κουβερτούρα (όσο γίνεται καλύτερη)
  • 1/3 φλ. κονιάκ ή ρούμι
  • 2 κ.γ. άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι:
  • 1/2 φλ. νερό
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
Στα γρήγορα
Κύριο συστατικό

Οδηγίες

Κρέμα:

  1. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα
  2. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίζει να βράζει η κρέμα.
  3. Προσθέτουμε τα 550 γρ. από τα 600 της κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως και να ομογενοποιηθεί. Η φωτιά μας πρέπει να είναι χαμηλή.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  5. Ξεχωρίζουμε ένα φλυτζάνι από την κρέμα και το κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε ένα μπολ, την αφήνουμε να κρυώσει, την σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  6. Στο μεταξύ, βάζουμε τηνκρέμα που κρατήσαμε ξανά στο κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 50 γρ. κουβερτούρας. ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και την βάζουμε σε άλλο δοχείο. Αυτή η κρέμα θα χρησιμεύσει ως επικάλυψη.
  7. Βάζουμε και αυτή την κρέμα στο ψυγείο και τις αφήνουμε για 6 ώρες έως μία μέρα.

Παντεσπάνι:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25Χ25 ή δύο στρογγυλά ταψάκια με διάμετρο περίπου 25 εκ. και τα στρώνουμε με λαδόκολα. Βουτυρώνουμε και τη λαδόκολα.
  3. Λιώνουμε τον στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και το αφήνουμε στην άκρη
  4. Κοσκινίζουμε τη φαρίνα με το κακάο και τη σόδα και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη
  5. Χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο (ή το χυμό λεμονιού) και το αλάτι σε μαρέγκα και σταδιακά προσθέτουμε το 1/4 του φλ. από τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να σφίξει η μαρέγκα, αλλά προσοχή μη το παρακάνουμε. Αφήνουμε την μαρέγκα στην άκρη
  6. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη για 3' περίπου μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το κονιάκ με τον καφέ
  7. Ανακατεύοντας απαλά, προσθέτουμε στους κρόκους το 1/3 της μαρέγκας, κατόπιν τη μισή φαρίνα, το άλλο 1/3 της μαρέγκας, την υπόλοιπη φαρίνα και τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα. Πρέπει να έχουμε ένα κάπως ομοιογενές μείγμα.
  8. Στρώνουμε το μείγμα στα ταψάκια (το μείγμα είναι κάπως σφιχτό) και τα βάζουμε στο φούρνο. Εάν έχουμε ένα ταψί, το αφήνουμε για 18' περίπου, ενώ αν έχουμε δύο για 12'.
  9. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ακουμπάμε τα ταψιά σε σχάρα για να κρυώσουν.

Σιρόπι:
  1. Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό, προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να βράσει για λίγο.

Τούρτα:
(Αφού έχει κρυώσει καλά η κρέμα)
  1. Βγάζουμε από το ψυγείο την πολλή κρέμα και την χτυπάμε για να γίνει σφιχτή σαν σαντιγύ
  2. Αν έχουμε φτιάξει ένα παντεσπάνι, το κόβουμε με προσοχή δύο οριζόντια, ώστε να γίνουν 2. Βρέχουμε τα παντεσπάνια (από την πορώδη μεριά τους) με το σιρόπι.
  3. Βάζουμε το ένα παντεσπάνι με τη βρεγμένη πλευρά προς τα πάνω.
  4. Βάζουμε τα 3/4 περίπου της κρέμας πάνω στο παντεσπάνι, την απλώνουμε και βάζουμε από πάνω το άλλο παντεσπάνι, με τη βρεγμένη πλευρά προς τα κάτω.
  5. Παίρνουμε τη σκούρα κρέμα και τη ζεσταίνουμε λίγο, να μπορεί να απλωθεί. Την απλώνουμε πάνω στο παντεσπάνι μας.
  6. Το υπόλοιπο 1/4 της κρέμας το χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τα πλαϊνά.
  7. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε για τουλάχιστον 5 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: