Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Νομοθεσία

Το άρθρο 17 της, με αριθμό Υ1β/2000/1995 Υπουργικής Απόφασης «Περί όρων ιδρύσεως και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» προβλέπει κατά λέξη τα εξής για την διατήρηση κατοικίδιων ζώων και πτηνών στις μονοκατοικίες και πολυκατοικίες:

Επιτρέπεται η διατήρηση σε κάθε κατοικία μόνο ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών. Προκειμένου για πολυκατοικίες (αποτελούμενες από δύο διαμερίσματα και άνω) επιτρέπεται επίσης η διατήρηση ενός σκύλου και μίας γάτας ή δύο σκύλων ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα αυτών, ακόμα και εκεί που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι τα ζώα αυτά θα διατηρούνται στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης, και δεν θα παραμένουν μόνιμα στις βεράντες του διαμερίσματος. Απαγορεύεται ρητά η διατήρηση των κατοικίδιων ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, βεράντες, ακάλυπτους χώρους κλπ) όπως επίσης και σε αυλή ταράτσα, βεράντες, και λοιπούς ανοικτούς χώρους μονοκατοικιών. Επίσης απαγορεύεται απολύτως η παρουσία και διατήρηση κατοικίδιων ζώων, στα δημόσια κέντρα, και καταστήματα (εμπορικά κλπ) κατά τις ώρες λειτουργίας αυτών. Οι κάτοχοι των διατηρούμενων σύμφωνα με τα παραπάνω, κατοικίδιων ζώων οφείλουν να φροντίζουν για τον τακτικό εμβολιασμό τούτων και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση καθαριότητας στο περιβάλλον τους και την αποφυγή προκλήσεων θορύβων ή άλλων ενοχλήσεων σε βάρος των περίοικων ή των ενοίκων την πολυκατοικίας κατά περίπτωση. Επιτρέπεται η διατήρηση ωδικών και παραδείσιων πτηνών σε κατοικίες, ή διαμερίσματα πολυκατοικιών, ακόμα και εκεί όπου ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει την διατήρηση τέτοιων πτηνών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα κοινής ησυχίας ή άλλες ενοχλήσεις στους περίοικους ή τους ενοίκους της πολυκατοικίας, και ότι τα πτηνά αυτά δεν θα διατηρούνται στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.
Οι ιδιοκτήτες των ζώων ή πτηνών που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, τιμωρούνται για μεν τα προβλήματα κοινής ησυχίας και οχλήσεως των περίοικων από τους θορύβους που προκαλούνται καθ' οποιονδήποτε τρόπο από τα κατοικίδια ζώα ή πτηνά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 417 και 459 του Ποινικού κώδικα, για δε τις λοιπές παραβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 23 της παρούσας.
Πέρα από τις ανωτέρω κυρώσεις η Υγειονομική υπηρεσία μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνση των ζώων ή των πτηνών η οποία θα γίνεται σε συνεργασία με τον οικείο ΟΤΑ και κατόπιν εγγράφου παραγγελίας του αρμόδιου εισαγγελέα. Στις περιπτώσεις αυτές τα ζώα ή τα πτηνά θα παραδίδονται οπωσδήποτε σε φιλοζωϊκά σωματεία ή συλλόγους με ευθύνη του ιδιοκτήτη αυτών και σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις του υπουργείου Γεωργίας.
Α) Διατήρηση κατοικίδιων ζώων από συνιδιοκτήτη.
Εάν υπάρχει ρητή πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας που να προβλέπει την διατήρηση ορισμένου αριθμού ζώων στις οριζόντιες ιδιοκτησίες της ή να απαγορεύει τη διατήρηση ακόμη και ενός ζώου ή πτηνού η αντίστοιχη διάταξη (όρος) έχει ισχύ νόμου και κατισχύει της ποιο πάνω υγειονομικής διατάξεως η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως διάταξη δημόσιας τάξεως, πέρα από του ότι η διάταξη αυτή έχει καθαρά διοικητικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή στους όρους της σύμβασης (κανονισμού της πολυκατοικίας) με τους οποίους έχει γίνει διαφορετική ρύθμιση. Η ρύθμιση όμως από τον κανονισμό της πολυκατοικίας της διατηρήσεως κατοικίδιων ζώων ή πτηνών δεν αποκλείει το δικαίωμα των άλλων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας να στραφούν εναντίων του διατηρούντος ζώο μέσα στην οριζόντια ιδιοκτησία του, εάν δέχεται ενοχλήσεις από την διατήρηση του μέσα σε αυτή (όπως υλακές, δυσοσμία κλπ) με βάση όμως τις γενικές απαγορευτικές διατάξεις του κανονισμού ή τις διατάξεις των άρθρων 3 και 5 του Ν.3741/1929.
Β) Διατήρηση κατοικίδιων ζώων από το μισθωτή οριζόντιας ιδιοκτησίας.
1. Εάν υπάρχει ρητή απαγόρευση στον κανονισμό και προβλέφθηκε από την μισθωτική σύμβαση, η συμμόρφωση του μισθωτή με τον κανονισμό της πολυκατοικίας ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να στραφεί κατά του μισθωτή του και να ζητήσει την έξωση λόγο κακής συμπεριφοράς.
2. Εάν δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση στον κανονισμό για διατήρηση κατοικίδιων ζώων στην πολυκατοικία ή εάν υπάρχει ρητή πρόβλεψη περί διατηρήσεως ορισμένων από αυτά, πλην όμως η διατήρηση τους δημιουργεί άλλα προβλήματα (ηχορύπανσης, ρύπανσης, και γενικά ενοχλήσεων) και πάλι ο εκμισθωτής έχει το δικαίωμα να στραφεί κατά του μισθωτή του και να ζητήσει την απόδοση του μισθίου, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 594 Α.Κ. (κακή χρήση μισθίου).
3. Εάν και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις ο εκμισθωτής δεν στραφεί κατά του μισθωτή του, οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας έχουν τα εξής δικαιώματα:
Α. Να στραφούν κατά του εκμισθωτή – συνιδιοκτήτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο κατά την ειδική διαδικασία των διαφορών των άρθρων 647 και να ζητήσουν την άρση της προσβολής των δικαιωμάτων τους, που γίνεται δια του μισθωτή του και την απομάκρυνση του ζώου από το μίσθιο διαμέρισμα , και ακόμη να ζητήσουν από το ίδιο το δικαστήριο την λήψη ασφαλιστικών μέτρων, εάν υπάρχει επείγουσα περίπτωση ή επικείμενος κίνδυνος.
Β. Να στραφούν απευθείας εναντίων του μισθωτή που διατηρεί τα ζώα με τακτική αγωγή συνομολογήσεως δουλείας ή διαταράξεως της νομής τους στο κατά τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αρμόδιο καθ' ύλη δικαστήριο και ακόμη να ζητήσουν την λήψη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του στο Ειρηνοδικείο, σύμφωνα με τις διατάξεις της περί διαταράξεων της νομής ή οιονεί νομής τους.

ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΆΡΘΡΑ.
1. Όποιος βασανίζει ή κακοποιεί ή μεταχειρίζεται με σκληρότητα ή πέρα της φυσικής του αντοχής, ή χρησιμοποιεί προς εργασία ζώο ασθενές ή ανάπηρο, τιμωρείται με πρόστιμο ή κράτηση.
2. Βασανισμός ζώου θεωρείται:
Α) Η χρησιμοποίηση και ο εξαναγκασμός των σκύλων να σύρουν οποιοδήποτε φορτίο, ως και η πρόσδεση στην ουρά τους οποιουδήποτε αντικειμένου.
Β) Η μαστίγωση των ζώων στο κεφάλι ή στην κοιλιά, οι γροθιές, τα λακτίσματα και η χρησιμοποίηση ξύλων ή άλλων μέσων που μπορούν να τους προκαλέσουν πληγές ή πόνους, εκτός από ειδικό μαστίγιο από σχοινί.
Γ) Η χρησιμοποίηση θεραπευτικών μεθόδων από μη ειδικούς κτηνιάτρους που μπορούν να βλάψουν τα ζώα.
Δ) Η μη χορήγηση τροφής και νερού στα εργαζόμενα επί δωδεκάωρο ζώα και επί εικοσιτετράωρο στα μη εργαζόμενα.
Τα εισπραττόμενα πρόστιμα από την εφαρμογή του εν λόγω Νόμου θα διατίθενται για την ενίσχυση αναγνωρισμένων σωματείων για την προστασία των ζώων.Με απόφαση του υπουργείου Υγείας μπορεί να ανατεθεί σε εταιρία προστασίας ζώων η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, με την παροχή ετήσιας αποζημίωσης για τις δαπάνες και την αποσόβηση μολυσματικών ασθενειών.
Ζώο εργασίας, το οποίο καθίσταται άχρηστο λόγω ασθενείας, γήρατος, κατάγματος ή άλλης αιτίας, μπορεί να φονευθεί κατόπιν εκθέσεως του αρμοδίου κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος ορίζει και τον τρόπο θανάτωσης. Οι περιπλανώμενοι στους δρόμους σκύλοι, που «συλλαμβάνονται» από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, θεωρούνται ως αδέσποτοι. (Σημειώνεται ότι με πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας προβλέπεται ότι η περισυλλογή και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων ανήκει στους Δήμους και στις Κοινότητες που υποχρεούνται να συλλέγουν, να στειρώνουν και να εμβολιάζουν, σε συνεργασία με κτηνίατρους, τα ζώα, τα οποία στη συνέχεια δίνονται για υιοθεσία ή επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η θανάτωσή τους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ανίατη ασθένεια, επικίνδυνη για τον άνθρωπο.)

Δηλητηρίαση νομής ζώων (Άρθρο 282)
Όποιος με πρόθεση δηλητηριάσει βοσκοτόπια, λιβάδια, λίμνες ή άλλους τόπους ποτίσματος ζώων τιμωρείται με φυλάκιση, ενώ αν από την πράξη του θανατώθηκαν ή δηλητηριάστηκαν ζώα αλλού, τιμωρείται με κάθειρξη. Αν από αμέλεια τελέσει κάποιος τα παραπάνω, τιμωρείται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή.

Πρόκληση κινδύνου (Άρθρο 255)
Όποιος αφήσει να περιφέρεται ελεύθερα ζώο άγριο ή επικίνδυνο, όποιος παραλείψει να πάρει τα προφυλακτικά μέτρα για αποτροπή βλαβών από τέτοια ζώα, όποιος διατηρεί επικίνδυνο ζώο χωρίς άδεια της αστυνομικής αρχής, τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο.
ΤΑΞΙΔΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για μετακινήσεις σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της Ιρλανδίας της Σουηδίας και της Αγγλίας, το μόνο απαιτούμενο χαρτί που πρέπει να υπάρχει είναι το πιστοποιητικό του εμβολιασμού του κατοικίδιου κατά της λύσσας. Επιπλέον θα δίδεται ένα διαβατήριο στα ζώα για να τσεκάρεται από ποιες χώρες έχουν περάσει. Τα μικρά σε ηλικία ζώα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ακόμα δεν χρειάζονται τέτοιο πιστοποιητικό.
Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις χώρες-γείτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ελβετία και η Νορβηγία. Για τις χώρες Ιρλανδία, Σουηδία και Αγγλία εκτός από το πιστοποιητικό αυτό χρειάζεται και τιτλοδότηση των αντισωμάτων του ζώου.
ΤΑΞΙΔΙ από χώρα ηοποία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν πρόκειται να εισέλθει το ζώο στην Ευρώπη από κάποια χώρα εκτός Ένωσης. Όταν η χώρα από την οποία προέρχεται το κατοικίδιο έχει πρόσφατα προσβληθεί από την νόσο της λύσσας ή υπάρχουν έστω κάποια κρούσματα, τότε πρέπει το ζώο να μπει σε καραντίνα για τρεις μήνες πριν την είσοδο του. Όταν δεν υπάρχουν τέτοια κρούσματα, τότε τα κατοικίδια μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά, πάντα όμως με το πιστοποιητικό των εμβολίων τους. Αυτά όλα αλλάζουν όταν πρόκειται να ταξιδέψει κάποιος στην Αγγλία, την Σουηδία ή την Ιρλανδία όπου η καραντίνα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι μήνες.
:: ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ VS ΑΝΤΙΔΟΤΑ ::
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΕΙ
Ιατρικές & Νομικές Ενέργειες
1. ΤΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :
Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα 2 πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι. Η στρυχνίνη δε περιλαμβάνεται διότι δε πωλείται (νόμιμα…) στην Ελλάδα.
2. ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΑΝ ΕΝΑ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ :
Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη) : σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ : Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εν τούτοις για να δώσετε τη δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες.

Α) Προκαλέστε εμετό : Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 – 60 cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή τι στιγμή τις βρίσκουμε λίγο δύσκολα στην Ελλάδα.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ : Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, μη προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία εξ εισροφήσεως. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.
Β) Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει τη γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.
Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) : Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για 2 – 3 μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Η Βαρφαρίνη καταστρέφει το μηχανισμό πήξεως του αίματος και έτσι το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από τη μύτη, το στόμα, το πέος, το πρωκτό, όπως και εσωτερικά.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ : Κονάκιον (Βιταμίνη Κ) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος, σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5 – 20 mg, ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου.
Τριμμένα Γυαλιά : Η πιο θανατηφόρα μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο). Επειδή όμως συνήθως δε γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι κατά τη μεταφορά σε κτηνίατρο να έχετε το ζώο σκεπασμένο, ήσυχο και άνετο.
3. ΕΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ :
Νόμος 1197 (1981) : <<όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα>>.
Νόμος 3617 (1992) : <<Κανείς δε μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του>>.
Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ’ αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και στο φιλοζωικό σωματείο της περιοχής και εάν μπορείτε να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.
Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι :
1) Ένας μάρτυρας
2) Όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα
3) Τοξικολογική εξέταση – αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εάν ζείτε εκτός Αθηνών ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.
4. ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ :
- Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα.
- Μην προσπερνάτε όσα κουταβάκια ή γατάκια συναντάτε στο δρόμο, δε θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι’ αυτά. Μία φωτογραφία, ένα κειμενάκι που περιέχει μία μικρή περιγραφή του ζώου συν το τηλέφωνό σας και η αποστολή τους σε εφημερίδες και περιοδικά που δημοσιεύουν δωρεάν αγγελίες μπορεί να είναι αρκετά για να τους σώσουν τη ζωή !
- Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε εσάς ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει? Όχι βέβαια η μητέρα τους..!
- Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μία βόλτα.
- Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δε θα επιβιώσει στο δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.
5. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ :
Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε δώστε το όνομα και τη διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).
6. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙ ΖΩΑ :
Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.
Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο). Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, ειδοποιήστε το Φιλοζωικό Σωματείο της περιοχής και πηγαίνετε μαζί με ένα μέλος του στην Αστυνομία, όπου θα πείτε ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για τη γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο. Το γεγονός ότι έχει καταγραφή η απειλή του το πιο πιθανό είναι να τον σταματήσει. Εάν όχι τότε στο πρώτο κρούσμα μπορείτε να αξιοποιήσετε την αναφορά σας αυτή στην Αστυνομία και να τον κάνετε να ‘’πληρώσει’’ για τις πράξεις του.
7. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙΤΕ ! :
Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες και αυτό το φυλλάδιο. Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μία πλαστική σακούλα στο αυτοκίνητό σας ή στη τσάντα σας. Ρωτείστε το κτηνίατρο σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε τι ποσότητες. Μπορεί να σώσει τη ζωή του ζώου σας !
Διδάξτε στα παιδιά σας ότι η δηλητηρίαση είναι τρομερό έγκλημα !
Ας προσπαθήσουμε όλοι να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να δολοφονούν να τα ζώα !

Κείμενα :
Ελισάβετ Κουμπενά
Χρύσα Αθανασιάδου
Σοφία Ιβάνοφ

Πηγές :
ΣΠΑΖ – Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων
CIDAG
RSPC

 na pate sto daemon

ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ – ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Τα κυνηγόσκυλα… υπό νέο νόμο

Μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς διατήρησης, εκτροφής και αναπαραγωγής των κυνηγετικών σκύλων επιφέρει ο νέος νόμος για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για νομοθέτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την επίσημη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες στο κατά πόσον κάποιες διατάξεις του θα γίνει δυνατόν να εφαρμοστούν στην πράξη μέσα στις συνθήκες που βιώνει η χώρα ή θα προστεθούν κι αυτές στον «σωρό»… των ανενεργών νόμων που ψηφίστηκαν και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

Ο νέος νόμος προσπαθεί να επιβάλει ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, ωστόσο το «Εθνος Κυνήγι» θα επικεντρωθεί σε πρώτη φάση σε όσα ενδιαφέρουν κυρίως τους κυνηγούς και τους εκτροφείς κυνηγετικών –και άλλων– σκύλων…
Ως αρμόδια όργανα που μπορούν να ελέγξουν και να βεβαιώσουν τις παραβάσεις του νόμου καθορίστηκαν η Δημοτική Αστυνομία, οι υπάλληλοι των Τελωνείων, αλλά και… οι θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων!
Η αναγνώριση των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων και συλλόγων, ως «αρμοδίων οργάνων» της Πολιτείας για την εφαρμογή του νόμου, όχι μόνο τους ισχυροποιεί θεσμικά αλλά τους παρέχει και την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά στο «κεφάλαιο»… κλοπές κυνηγόσκυλων!
Οταν λοιπόν στο εξής ο θηροφύλακας, εκτός από την άδεια θήρας, τον έλεγχο του σάκου ή του αυτοκινήτου σας, ζητήσει να «σκανάρει» και τον σκύλο σας, είστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθείτε.
Αν έχετε λοιπόν παραλείψει να «τσιπάρετε» τον σκύλο σας πρέπει να το κάνετε άμεσα, αφού το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση είναι 300 ευρώ!
Ο νόμος καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση μικροτσίπ σε όλους τους σκύλους, αφού η μόνη εξαίρεση που προβλέπεται είναι… για τους ποιμενικούς.
Η τοποθέτηση των μικροτσίπ μπορεί να γίνει μόνο από τους «πιστοποιημένους» κτηνιάτρους που θα υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης στην τράπεζα δεδομένων όπου και θα καταχωρούνται τα στοιχεία των σκύλων και των ιδιοκτητών…
Μάλιστα ο κάθε ιδιοκτήτης κυνηγετικού ή άλλου σκύλου είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρό του για οποιαδήποτε «μεταβολή» που αφορά τον ίδιο (όπως π.χ. αλλαγή αριθμού ταυτότητος, διεύθυνσης κ.λπ.). Υποχρεωτική είναι και η ενημέρωση του κτηνιάτρου και της βάσης δεδομένων, για… τυχόν απώλεια, μεταβίβαση ή θάνατο του ζώου.
Ολες αυτές οι διαδικασίες είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπισθούν από μια μερίδα κόσμου ως ένα… κανονικό «φακέλωμα», ενώ πολύ πιθανό είναι ότι όλη αυτή η πρόσθετη «γραφειοκρατία» να καταστεί συν τον χρόνο ανεφάρμοστη!
Πέρα από το κόστος της σήμανσης ενός ζώου (περίπου 30-40 ευρώ με την αμοιβή του κτηνίατρου), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκτούν τη δυνατότητα να επιβάλουν έναν… έξτρα «φόρο» τριών ευρώ ανά «τσιπαρισμένο» σκύλο!
Ως δικαιολογία αυτού του πιθανού τέλους, ο νόμος επικαλείται την εξασφάλιση εσόδων για τη «διαχείριση» των αδέσποτων κάθε δήμου.
Η αφαίρεση του μικροτσίπ από το σώμα του ζώου απαγορεύεται, και το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση φτάνει τις 3.000 ευρώ.
Ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να έχει πάντα μαζί του το βιβλιάριο υγείας του σκύλου όπου, πέρα από τους πρόσφατους εμβολιασμούς, θα πρέπει να έχει επικολληθεί η ταινία σήμανσης του μικροτσίπ (ή να έχει γραφεί χειρόγραφα).
Ισως με αυτόν τον τρόπο περιοριστεί το πρόβλημα των κλοπών κυνηγόσκυλων, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει πολύ αυστηρότερες ποινές γι’ αυτό ειδικά το αδίκημα…
Συγκεκριμένα, τα κυνηγόσκυλα διαχωρίζονται ως προς αυτό από τα υπόλοιπα σκυλιά για τα οποία η κλοπή τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ, και ορίζεται ότι η κλοπή κυνηγόσκυλου τιμωρείται με πρόστιμο από 5.000 έως 8.000 ευρώ (!), καθώς και φυλάκιση ενός έτους.
Οι θηροφύλακες και τα άλλα αρμόδια όργανα θα αφαιρούν την άδεια κυνηγίου του κυνηγού, αν ο σκύλος που χρησιμοποιείτε στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί… Η άδεια θήρας θα επιστρέφεται μόνο μετά τη συμμόρφωση του κυνηγού ως προς την υποχρέωση σήμανσης του σκύλου του, και αφού πρώτα καταβληθεί το πρόστιμο των 300 ευρώ!
Ορίζεται επίσης ότι τα μέσα μεταφοράς των σκύλων πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο και αερισμό, για να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες των μεταφερόμενων ζώων.
Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι «σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές επιτρέπεται να καθορίζονται περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών», αν και εκεί εμπλέκεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος, οπότε… ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι…
Για τις κομμένες ουρές δεν αναφέρεται κάτι ρητά σε ό,τι αφορά τα κυνηγόσκυλα, όμως στο άρθρο 16 «περί κακοποίησης» απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός, ενώ το άρθρο 7 απαγορεύει τη συμμετοχή… «ακρωτηριασμένων» ζώων στις εκθέσεις, επί ποινή προστίμου 1.000 ευρώ για κάθε ακρωτηριασμένο ζώο. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιος πληρώνει το… μάρμαρο, ο ιδιοκτήτης ή ο διοργανωτής τη έκθεσης; Οι Ομιλοι Κούρτσχααρ, Επανιέλ Μπρετόν, Ντράτχααρ -και γενικά οι ιδιοκτήτες των ηπειρωτικών φυλών- έχουν οπωσδήποτε πρόβλημα, το ίδιο και οι λάτρεις των Σπάνιελς…
Πολύ περισσότερο τώρα που οι ανοιξιάτικες εκθέσεις και γέννες είναι μπροστά μας.
Τα πρόστιμα…
- Τριακόσια ευρώ πρόστιμο θα πληρώσετε αν παραλείψετε να προσκομίσετε στον οικείο δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, ή αν παραλείψετε να δηλώσετε έγκαιρα την απώλεια του ζώου.
- Στα 1.000 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο αν γεννήσουν δύο σκύλες σας μέσα σε ένα έτος χωρίς να έχετε άδεια εκτροφής, ενώ το ίδιο ποσό θα καταβληθεί αν η μοναδική σας σκύλα γεννήσει δύο φορές χωρίς να έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στους δύο τοκετούς εννέα μήνες.
- Στα 1.000 ευρώ προβλέπεται το πρόστιμο αν συμμετάσχει σκύλος σε έκθεση χωρίς να έχει μικροτσίπ ή δεν έχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, ενώ το ίδιο ποσό θα επιβληθεί για πώληση κουταβιού σε ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων.
Τα πρόστιμα αυξάνονται στις 3.000 ευρώ για όσους εκτρέφουν σκύλους για εμπορικούς σκοπούς χωρίς άδεια, και στις 5.000 ευρώ για διοργάνωση έκθεσης για την οποία δεν έχει εγκριθεί σχετική άδεια.
Εκτροφή… γραφειοκρατίας!
Ο χώρος δεν επαρκεί για να παραθέσουμε και να σχολιάσουμε όλες εκείνες τις διατάξεις που θα προκαλέσουν… ανυπέρβλητα εμπόδια γραφειοκρατίας, στην επαγγελματική και ερασιτεχνική εκτροφή κυνηγετικών σκύλων.
Θα επανέλθουμε σύντομα με πιο αναλυτικό ρεπορτάζ, ωστόσο πάρτε μια πρώτη γεύση:
- Οταν εκτρέφονται περισσότεροι από δύο θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής και σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκούς σκύλους εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά… η έκδοση άδειας αναπαραγωγής, εκτροφής και εμπορίας ζώων συντροφιάς!
- Για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής τηρούνται μητρώα.
- Κατά την πώληση ενός ζώου, υπογράφεται η «Δήλωση Αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη», μεταξύ του πωλητή και του αγοραστή-νέου ιδιοκτήτη…
diananews
όλες από υδροκυάνιο χρησιμοποιούν κάποιοι ασυνείδητοι σε χωριά του νομού Ηλείας με συνέπεια να θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή άγριων και κατοικίδιων ζώων, αλλά και των ίδιων των κατοίκων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτη της Ηλείας” πιθανότατα πρόκειται για αμπούλες υδροκυανίου, οι οποίες κυκλοφορούν παράνομα στη χώρα μας, με τόπο προέλευσης κάποια χώρα της Ασίας.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  foles-ydrokyanio-ileia.jpg Εμφανίσεις:  23 Μέγεθος:  57,3 KB 

Μάλιστα, στα Κτηνιατρικά κέντρα της Ηλείας μεταφέρονται συνεχώς ζώα που έχουν καταπιεί αμπούλες με υδροκυάνιο ενώ το δηλητήριο μπορεί να εισχωρήσει και στο πόσιμο νερό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα υπολείμματα μιας τέτοιας «τοξικής βόμβας» συνέλεξε η Γεωργία Παναγοπούλου από το Μπόρσι , η οποία λίγο έλειψε να χάσει το σκυλί της ενώ κινδύνεψε και η υγεία της (έχει υποβληθεί σε εξετάσεις και αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα).

Η κα Παναγοπούλου παρέδωσε την παγίδα δηλητηρίου στο Κτηνιατρικό Κέντρο Ανδραβίδας της Π.Ε. Ηλείας ενώ ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας καθώς και το Δασαρχείο Αμαλιάδας δεδομένου ότι πέρα από το σκύλο της διαπίστωσε ότι φρικτό θάνατο βρήκε από ένα τέτοιο δόλωμα και μία αλεπού.

Μάλιστα, όπως δήλωσε η ίδια στην «ΠΡΩΤΗ», σκέπτεται σοβαρά να υποβάλλει μηνύσεις καθώς πρέπει να αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι προμηθεύονται αυτά τα τοξικά δολώματα βάζοντας σε κίνδυνο, εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους, πέρα από τα ζώα, ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Το υδροκυάνιο είναι ένα πολύ επικίνδυνο δηλητήριο που παραμένει αναλλοίωτο στο περιβάλλον. Μόνος τρόπος καταστροφής του είναι η καύση σε θερμοκρασία 900 βαθμών.

Μάλιστα, το υδροκυάνιο μπορεί να περάσει στο νερό ή στην τροφική αλυσίδα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.


πηγη:econews.gr

2.22. Δηλητηρίαση:
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει ληφθεί, και συνήθως είναι έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, κατάρρευση και σπασμοί.
Συμβουλευθείτε το κέντρο δηλητηριάσεων ή τον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τους για το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση, πριν σας προτείνουν την απαραίτητη θεραπεία.Μην προκαλέσετε εμετό χωρίς τη σύσταση του κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει τι κατάπιε ο σκύλος σας πριν την εφαρμογή της θεραπείας. Ορισμένα δηλητήρια με τον εμετό μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα για τον σκύλο. Πάρτε μαζί σας και δείξτε στον κτηνίατρο, εφόσον είναι εφικτό, την ετικέτα ή ολόκληρη την συσκευασία (φιάλη ή κουτί) του προϊόντος που προκάλεσε την δηλητηρίαση.

2.22.1 Δηλητηριάσεις με ποντικοφάρμακο.
Η μόνη άμεση αντιμετώπιση είναι το εμετικό διάλυμα.Δυστυχώς σε τέτοια περίπτωση αργούν να φανούν τα συμπτώματα τα οποία είναι συνήθως αιμορραγίες από το στόμα, στιγματικές αιμορραγίες από το δέρμα, κυρίως του κεφαλιού, και τον πρωκτό. Μόλις αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα πρέπει να μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο. Το αντίδοτο είναι ενέσεις Βιταμίνης Κ.

2..22..2 Δηλητηριάσεις με σπασμένα γυαλιά.

Η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.Κάνετε ένα διάλυμα νερού με ζάχαρη. Παίρνετε κομματάκια βαμβάκι, τα κάνετε μπαλίτσες,
τα βρέχεται λίγο στο διάλυμα και τα βάζετε στο στόμα του ζώου κλείνοντας του ταυτόχρονα το στόμα μέχρι να τα καταπιεί. Χρειάζεται υπομονή. Όσο περισσότερο βαμβάκι καταπιεί το ζώο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σωθεί.

2.22.3 Δηλητηριάσεις με Παρακουάτ (Paraquat) http://en.wikipedia.org/wiki/Paraquat
Έχουμε
επίσης και δηλητηριάσεις με Παρακουάτ που είναι συχνές τελευταία, παρόλο που
έχει απαγορευτεί εδώ και 30 χρόνια. (Κυκλοφορεί ελεύθερα σε χώρες του πρώην
  ανατολικού μπλοκ ως φυτοφάρμακο για πατάτα)

2.22.4 Δηλητηριάσεις με Carbofuran (Furandan) http://en.wikipedia.org/wiki/Carbofuran  (Περιστατικά στην Κύπρο) http://en.wikipedia.org/wiki/Carbofuran
Carbofuran (Furandan)Tο Furandan όπως και άλλα οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα, είναι άκρως τοξικά λόγω της υψηλής πυκνότητας. Έχει χαρακτηριστεί, ως ο νέος τύπος φόλας και ότι μοιάζει σαν χοντρό αλάτι. Η ουσία έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. Ο καθένας που κατέχει η ουσίααυτή μπορεί να διωχθεί.Τα συμπτώματα δηλητηρίασης με Carbofuran (Furandan) περιλαμβάνουν αδυναμία, ίλιγγο, ναυτία,εμετός, σιελόρροια και σύσπαση των μυών.Το πρώτο στάδιο δηλητηρίασης με Furandan, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ατροπίνη. Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό (να φοράτε πάντα γάντια), δίνουμε ατροπίνη ενδομυϊκά και πηγαίνουμε στο πλησιέστερο κτηνίατρό μας, αμέσως. Σε περίπτωση που η ένωση έχει εισέλθει στα μάτια, θα πρέπει να τα πλύνουμε με ισοτονικό διάλυμα χλωριούχου νατρίου (προμηθεύεται από οποιοδήποτε φαρμακείο) ή με νερό.
Picture
Paraquat
Picture
Carbofuran (Furadan)
2.22.5 Δηλητηριάσεις με βρασμένο λίπος και δηλητήριο.
Η παρασκευή του γίνεται βράζοντας το λίπος για πολλές ώρες και το δηλητήριο εγχέεται με σύριγγα μέσα στη λιπώδη φούσκα, όποτε δεν χρειάζεται ένα ζώο να φάει τη φόλα, απλά εισέρχεται και από τη μύτη καθώς σπάει.Με αυτόν τον τρόπο από το 1924 και έπειτα,εξόντωσαν οι θηροφύλακες ένα τεράστιο κομμάτι της Ελληνικής άγριας πανίδας, αλεπούδες και λύκους, καθώς θεωρούνταν ως
επιβλαβείς. Από το1981-1984 και έπειτα έδιναν δε 300 δρχ/αλεπού και 1000δρχ/λύκο (υπήρχαν και υψηλότερες τιμές) σε όσους παρουσίαζαν πτώμα. Η εξόντωσή τους απαγορεύτηκε το1993 όταν έγινε νόμος απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσε
τη διάσωση όλης της άγριας χλωρίδας και πανίδας στην Ευρώπη.

3.0. Τι δηλητήρια χρησιμοποιούνται περισσότερο στην Ελλάδα.

Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη(ποντικοφάρμακο),παρακουάτ (Paraquat) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά και το παρακουάτ, όχι. Η στρυχνίνη δεν περιλαμβάνεται διότι δεν πωλείται στην Ελλάδα.

3.1 Πως θα καταλάβετε εάν ένα ζώο είναι δηλητηριασμένο - Τα συμπτώματα

Οργανοφωσφορικάδηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη):
έντονη σιελόρροια, έντονη δακρύρροια,μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή,
τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.
Θεραπεία: Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εν τούτοις για να δώσετε την δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες.
α. Προκαλέστε εμετό: Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού από το στόμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 -60cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή την στιγμή τις βρίσκουμε δύσκολα στην Ελλάδα.ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπωςτρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, ΜΗΝ προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία από αναρρόφηση. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.
β.Δώστε στο ζώο χάπια ενεργού άνθρακα που καθυστερούν την απορρόφηση τουδηλητηρίου.Παράδειγμα: Norrit.
γ. Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει την γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.

Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο)
Η Βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες.Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για μερικές μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από την μύτη, το στόμα,το πέος, τον πρωκτό και εσωτερικά.
Θεραπεία:  Το αντίδοτο είναι το Κονάκιον (Βιταμίνη K1) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 53- 20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη μικρότερη δυνατή βελόνα,ώστε να ελαχιστοποιηθεί η
αιμορραγία. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά για μία εβδομάδα.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψετε το.Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Βαρφαρίνη. Επειδή όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι, κατά
την μεταφορά σε κτηνίατρο,να έχετε το ζώο, σκεπασμένο ήσυχο και άνετο.

4.0. Εάν το ζώο έχει πεθάνει, μπορείτε ακόμη να κάνετε κάτι γι αυτό.

Νόμος 1197 (1981): «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα».
Νόμος 3617 (1992): «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του»
Νόμος 3170 (2003): «Όστις φονεύει, βασανίζει, κακοποιεί ζώα, περί ών ο παρών νόμος ή εγκαταλείπει ταύτα έκθετα ή αδέσποτα τιμωρείται δια των εν άρθρω 8 του παρόντος ποινών.»
Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ' αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και ζωοφιλικό σύλλογο της περιοχής και εάν μπορείτε, να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις
που χρειάζεστε είναι: 1) ένας μάρτυρας 2) όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα. 3) Τοξικολογική εξέταση -αναφορά του αιτίου του θανάτου,από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εάν ζείτε εκτός Θεσσαλονίκης ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο ΤοξικολογικόΕργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι τουζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.

5.0. Πως να αποφύγετε τον δηλητηριασμό των ζώων.
- Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα
θύματα.
- Μην αφήνετε κουταβάκια στον δρόμο, δεν θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε
σπίτια γι'αυτά.
- Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε σας
ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει;
όχι βέβαια η μητέρα τους!
- Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το
σπίτι ή σε μια βόλτα.
- Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δεν θα επιβιώσει
στον δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.

6.0. Μπορείτε να κινηθείτε εναντίων κάποιου που είδατε να τοποθετεί
  δηλητήριο.

Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση.Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε, δώστε τοόνομα και την διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).

7.0. Μπορείτε να κινηθείτε εναντίων οποιουδήποτε απειλεί να δηλητηριάσειζώα.

Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο). Δώστε το όνομα και την
διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, πείτε στην Αστυνομία ότι είστε μέλος Ζωοφιλικού Σωματείου, ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για την γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο.

ΜΕΛΕΤΗ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ: Τον Σεπτέμβριο 2002 κάποιο ανώνυμο άτομο τοιχοκόλλησε στο Καβούρι το εξής κείμενο: «Προειδοποίηση. Προς τις Ζωόφιλες της περιοχής. Επειδή η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο και εν ονόματι του νόμου περί κοινής προστασίας,εάν δεν μαζέψετε τα αδέσποτά σας μέσα σε 3 μέρες, θα προβούμε σε ανάλογες ενέργειες!!! (φόλες κλπ). Οι κάτοικοι της
περιοχής.»
Για το θέμα αυτό έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες. Αναφορά στην αστυνομία και τον ΔήμοΒουλιαγμένης. Επίσκεψη και ενημέρωση των τοπικών ξενοδοχείων για τον επικείμενοκίνδυνο. Η Αστυνομία είπε ότι θα παρακολουθεί με μόνιτορ την περιοχή.
Τοιχοκολλήθηκαν αγγελίες στην περιοχή οι οποίες προειδοποιούσαν τους κατοίκουςγια τον κίνδυνο και τους συμβούλευαν να προσέξουν πάρα πολύ τα παιδιά και τα ζώα τους. Εννέα σκυλιά είχαν πεθάνει μια εβδομάδα πριν και έτσι αυτή η απειλή ελήφθη πολύ σοβαρά από όλους. Έγινε αυτοψία σε ένα σκυλί και το δηλητήριοαναγνωρίσθηκε. Είναι υγρό εντομοκτόνο που στεγνώνοντας παίρνει κρυσταλλικήδιάφανη μορφή και μυρίζει υπόγλυκα. Ο θάνατος είναι αργός και τρομερά επίπονος.

8. Προετοιμασθείτε!
Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες . Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μια πλαστική σακούλα στο αυτοκίνητό σας ή στην τσάντα σας. Ρωτείστε τον κτηνίατρό σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες
και σε τι ποσότητες. Μπορεί να σώσει την ζωή του ζώου σας.

8.1 Θα πρέπει να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο και στο σπίτι;

1. Γάζες και επιδέσμους για τυχόν αιμορραγίες
2
. Οξυζενέ και betadine για άμεση απολύμανση ανοιχτού τραύματος/δαγκώματος από άλλο ζώο
3. Ψαλίδι
4.
Φακό
5. Αιμοστατικό βαμβάκι
6. Γάντια (χειρουργικά)
7. Τσιμπιδάκι (για αφαίρεση αγκαθιού ή τσιμπουριού)
8. Αντιφλεγμονώδη χάπια για τυχόν τσιμπήματα (πχ Medrol)
9. Εμετική ένεση - αντιεμετική για διακοπή εμετού,για περίπτωση δηλητηρίασης (από φόλα) - Αφού συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για τον τρόπο και τη δοσολογία χορήγησης! Αν δεν έχετε τέτοια εμετικά δοκιμάστε αλάτι ή σόδα σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε με σύριγγα όσο περισσότερο από το διάλυμα στο στόμα του ζώου μέχρι να κάνει εμετό.
10. Αποστειρωμένες σύριγγες 2,5 ml και 5 ml
11. Ενεργό Άνθρακα (Καρβουνάκι) Πωλείται στο φαρμακείο σε μορφή κάψουλας που την ανοίγετε και το περιεχόμενο το διαλύεται σε λίγο νερό. Με τη μεγάλη σύριγγα ρίχνετε το διάλυμα στο στόμα του ζώου. Για κάθε ζώο χρειάζονται 4-5 κάψουλες.
12. Ενέσιμο διάλυμα κορτιζόνης : Solu cortef 500 mg. Πωλείται στα φαρμακεία. Σπάτε τη γυάλινη αμπούλα με τη βοήθεια ενός χαρτιού ή πανιού για να μη κοπείτε.. Τραβάτε με τη σύριγγα τον υγρό διαλύτη από τη γυάλινη αμπούλα και το ρίχνεται μέσα στην αμπούλα με τη σκόνη. Το κουνάτε λίγο για να διαλυθεί. Το τραβάτε στη σύριγγα, αφαιρείτε τον αέρα και κάνετε ενδομυϊκή ένεση στο μπούτι του ζώου (πάνω φαρδύ μέρος ποδιού). Γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αν θέλετε να σώσετε το ζώο. Μη διστάζετε. Το ζώο εκείνη τη στιγμή υποφέρει τόσο πολύ που δεν πρόκειται καν να αισθανθεί το τσίμπημα της βελόνας.
13. Ατροπίνη Πωλείται στα φαρμακεία σε αμπούλες πλαστικές ή γυάλινες. Είναι φτηνό.Προμηθευτείτε τουλάχιστον 10 αμπούλες. Συνιστάται να έχετε πάντα μαζί ατροπίνη μαζί σας όταν παίρνετε το κατοικίδιο ζώο σας για μια βόλτα. Η ατροπίνη δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στο ψυγείο, αρκεί ν αποθηκεύεται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον. Στη περίπτωση δηλητηρίασης τραβάτε με τη σύριγγα το περιεχόμενο 2-3 αμπουλών ατροπίνης και κάνετε ενδομυϊκή ένεση, όπως με τη Κορτιζόνη. Αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν,μετά μισή ώρα επαναλαμβάνετε με ένεση δύο ακόμη αμπουλών ατροπίνης. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερες αμπούλες ατροπίνης γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στο ζώο.(Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΟ ΖΩΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΠΑΣΜΟΥΣ ,ΣΑΛΙΑ, ΤΡΕΜΟΥΛΟ, ΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΟΠΡΑΝΩΝ, ΚΩΜΑ.ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΕΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.)
14. Βιβλιάριο ζώου(Αν ο σκύλος σας έχει κάποια αλλεργία ή επιληψία ή κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, έχετε πάντα ένα κουτί από τα φάρμακα που παίρνει μέσα στο φαρμακείο πρώτων βοηθειών).

ΑΡΘΡΑ / ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΛΕΞ ...

kivotos.weebly.com/alpharhothetarhoalph... - Προσωρινά αποθηκευμένη
Κάποιος άγνωστος γείτονας ρίχνει επανειλημμένα φόλες στη γειτονιά μας τι να .... Κάντε μια θηλιά,τραβήξτε την πάνω από τη μύτη, ώστε να σφίξει, εν συνέχεια ..... το1993 όταν έγινε νόμος απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσε ...

Ελληνική Νομοθεσία για την Προστασία των Ζώων

www.zougla.gr/Uploads/iliopulu/ZwaDiamartyriaProtaseis.pdf
Μορφή αρχείου: PDF/Adobe Acrobat - Quick View
Νόμος 2017/1992 «Ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς» .... Σε περίπτωση δηλητηρίασης (φόλα) πλην των ανωτέρω ... ότι τα εν λόγω ζώα δεν υφίστανται κανένα περιττό πόνο, ταλαιπωρία ή βλάβη. . Δεν πρέπει να ...

Νόμος 1197 (1981) «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα-Νόμος 3617 (1992): «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο,

Νόμος 1197 (1981) «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα».
Νόμος 3617 (1992): «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του»
Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ' αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και ζωοφιλικό σύλλογο της περιοχής και εάν μπορείτε, να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.

Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι:
  1. ένας μάρτυρας
  2. όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα.
  3. Τοξικολογική εξέταση - αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εάν ζείτε εκτός Θεσσαλονίκης ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.
Πως να αποφύγετε τον δηλητηριασμό των ζώων
  • Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα.
  • Μην αφήνετε κουταβάκια στον δρόμο, δεν θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι' αυτά.
  • Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε σας ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει; όχι βέβαια η μητέρα τους!
  • Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μια βόλτα.
  • Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δεν θα επιβιώσει στον δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.
Πως μπορείτε να κινηθείτε εναντίον κάποιου που είδατε να τοποθετεί δηλητήριο
Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε, δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).


Μπορείτε επίσης να κινηθείτε απέναντι σε οποιονδήποτε απειλεί να δηλητηριάσει ζώα
Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.
Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο).
Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, πείτε στην Αστυνομία ότι είστε μέλος Ζωοφιλικού Σωματείου, ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για την γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο.


Μελέτη μιας περίπτωσης: Τον Σεπτέμβριο 2002 κάποιο ανώνυμο άτομο τοιχοκόλλησε στο Καβούρι το εξής κείμενο: «Προειδοποίηση. Προς τις Ζωόφιλες της περιοχής. Επειδή η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο και εν ονόματι του νόμου περί κοινής προστασίας, εάν δεν μαζέψετε τα αδέσποτά σας μέσα σε 3 μέρες, θα προβούμε σε ανάλογες ενέργειες!!! (φόλες κλπ). Οι κάτοικοι της περιοχής.»
Για το θέμα αυτό έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες. Αναφορά στην αστυνομία και τον Δήμο Βουλιαγμένης. Επίσκεψη και ενημέρωση των τοπικών ξενοδοχείων για τον επικείμενο κίνδυνο. Η Αστυνομία είπε ότι θα παρακολουθεί με μόνιτορ την περιοχή. Τοιχοκολλήθηκαν αγγελίες στην περιοχή οι οποίες προειδοποιούσαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο και τους συμβούλευαν να προσέξουν πάρα πολύ τα παιδιά και τα ζώα τους. Εννέα σκυλιά είχαν πεθάνει μια εβδομάδα πριν και έτσι αυτή η απειλή ελήφθη πολύ σοβαρά από όλους. Έγινε αυτοψία σε ένα σκυλί και το δηλητήριο αναγνωρίσθηκε. Είναι υγρό εντομοκτόνο που στεγνώνοντας παίρνει κρυσταλλική διάφανη μορφή και μυρίζει υπόγλυκα. Ο θάνατος είναι αργός και τρομερά επίπονος.


Προετοιμαστείτε!
Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες . Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μια πλαστική σακούλα στο αυτοκίνητό σας ή στην τσάντα σας. Ρωτείστε τον κτηνίατρό σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε τι ποσότητες. Μπορεί να σώσει την ζωή του ζώου σας.


Να θυμάστε:
Oι άνθρωποι που δηλητηριάζουν ζώα είναι δολοφόνοι και εγκληματίες, μην τους αφήνετε ατιμώρητους.

Δηλητηριάσεις

1. Αλλεργική αντίδραση: Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάμεσα σε δακρύρροια, ερεθισμό των ματιών, πρήξιμο του προσώπου και φτέρνισμα έως δύσπνοια, κατάρρευση και απώλεια αισθήσεων. Οδηγήστε τον σκύλο σας αμέσως στον κτηνίατρο.
2. Αιμορραγία: Επιδέστε την πληγή. Απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια αν η αιμορραγία είναι σοβαρή, ή αν δεν σταματά μετά το δέσιμο της πληγής.
3. Δυσκολία αναπνοής: Αν ο σκύλος δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αναπνέει με θόρυβο, ή εμφανίζει σχετικά συμπτώματα όπως μπλε γλώσσα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σε περίπτωση που ο σκύλος σταματήσει να αναπνέει, είναι προτιμότερο να το οδηγήσετε απευθείας στον κτηνίατρο, από ότι να χάσετε πολύτιμο χρόνο επιχειρώντας καρδιακές μαλάξεις.
4. Σπασμένο οστό: Περιορίστε όλες τις κινήσεις του σκύλου κατά τη μεταφορά του στο γιατρό και ελέγξτε κάθε σοβαρή αιμορραγία. Εάν βρίσκεστε μακριά από ιατρική φροντίδα, τυλίξτε το άκρο με ένα πανί, υποστηρίξτε τα μπροστινά ή πίσω πόδια χρησιμοποιώντας σαν νάρθηκα ένα κομμάτι ξύλο, μια διπλωμένη εφημερίδα ή κάποιο παρόμοιο αντικείμενο, και τυλίξτε χαλαρά με μια γάζα.
5. Εγκαύματα: Για πρώτου βαθμού εγκαύματα (κόκκινο δέρμα και καμένο τρίχωμα) απλώστε οποιαδήποτε αλοιφή στα εγκαύματα. Για χημικά εγκαύματα πλύνετε με νερό το δέρμα για 10 με 15 λεπτά πριν πάτε τον σκύλο στον κτηνίατρο.
6. Πνιγμός από κατάποση αντικειμένου: Ανοίξτε την κάτω σιαγόνα και σηκώστε το κεφάλι του ψηλά. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε πολύ προσεκτικά το αντικείμενο με τα δάκτυλά σας. Εάν αποτύχετε, γονατίστε από πίσω του αγκαλιάζοντας το σώμα του ακριβώς πίσω από τα πλευρά και πιέστε δυνατά μερικές φορές τραβώντας ταυτόχρονα προς τα επάνω. Εάν το αντικείμενο δεν βγει, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.
7. Πνιγμός: Κρατήστε τον σκύλο ανάποδα 10 με 15 δευτερόλεπτα. Εάν έχετε κατάλληλες γνώσεις κάνετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη ή τεχνητή αναπνοή. Κρατήστε το ζώο ζεστό τυλίγοντάς το με μια κουβέρτα και πηγαίνετε στον κτηνίατρο.
8. Ηλεκτροπληξία: Τα παιχνιδιάρικα κουτάβια μπορούν να μασήσουν ηλεκτρικά καλώδια και να πάθουν ηλεκτροπληξία. Ποτέ μην αγγίζετε ζώο το οποίο έρχεται σε επαφή με ηλεκτρικό καλώδιο. Κλείστε το γενικό διακόπτη ρεύματος και με ένα στεγνό ξύλο απομακρύνετε το σκύλο από το καλώδιο. Ζητείστε άμεσα τη βοήθεια του κτηνίατρου. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στη γλώσσα και το στόμα. Μπορεί να παρατηρηθεί έντονη σιελόρροια και αναπνευστικά προβλήματα. Πολύ έντονο ηλεκτρικό σοκ μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων ή θάνατο.
9. Τραύμα στο μάτι: Μην επιδιώξετε να βγάλετε οποιοδήποτε ξένο σώμα από το μάτι. Ακινητοποιήστε τον σκύλο για να μην αυτοτραυματισθεί και πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.
10.Κρυοπαγήματα: Ο σκύλος μπορεί να υποφέρει από κρυοπαγήματα στα αυτιά, τα πόδια και την ουρά. Συνήθη συμπτώματα είναι η χλωμή και στιλπνή επιδερμίδα που κοκκινίζει και πονάει. Βάλτε αμέσως τον σκύλο σε ένα ζεστό μέρος. Ξεπαγώστε τις προσβεβλημένες περιοχές τοποθετώντας ζεστές υγρές πετσέτες οι οποίες πρέπει να αλλάζονται τακτικά. Συνεχίστε μέχρις ότου οι προσβεβλημένες περιοχές κοκκινίσουν. Σοβαρά κρυοπαγήματα μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες σε αυτιά και πόδια και για αυτό τον λόγο θα πρέπει οπωσδήποτε ο κτηνίατρος να εξετάσει τις πληγές.
11.Ηλίαση ή Θερμοπληξία: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, υψηλό πυρετό και κατάρρευση. Κατεβάστε τον πυρετό βρέχοντας ή βάζοντας τον σκύλο σε δροσερό νερό μέχρι το λαιμό για 10 λεπτά. Βάλτε πάγο στο κεφάλι του. Πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο όταν ο πυρετός αρχίσει να υποχωρεί.
12.Κατάποση αντικειμένων: Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί ένα αντικείμενο που δεν μπορεί να το χωνέψει, οδηγήστε τον στον κτηνίατρο. Μην προκαλέσετε εμετό γιατί το αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη.
13.Σοκ: Είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάθε σοβαρό τραυματισμό, και μπορεί να αποτελέσει απειλή ακόμη και για την ζωή του ζώου καθώς περιορίζει αισθητά την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα.
Τα συμπτώματα είναι χλωμά ούλα,κρύες πατούσες, ταχυκαρδία (πάνω από 150 σφυγμούς το λεπτό) και γρήγορη αναπνοή.
Ανασηκώστε το πίσω μέρος του σώματος του σκύλου, τυλίξτε τον ζεστά και μεταφέρετέ τον άμεσα στον κτηνίατρο χωρίς να ασχοληθείτε καθόλου με οποιοδήποτε άλλο μικροτραυματισμό.
14.Δηλητηρίαση: Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει ληφθεί, και συνήθως είναι έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, κατάρρευση και σπασμοί.
Συμβουλευθείτε το κέντρο δηλητηριάσεων ή τον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τους για το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση, πριν σας προτείνουν την απαραίτητη θεραπεία.
Μην προκαλέσετε εμετό χωρίς τη σύσταση του κτηνιάτρου. Ο κτηνίατρος θα πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει τι κατάπιε ο σκύλος σας πριν την εφαρμογή της θεραπείας. Ορισμένα δηλητήρια με τον εμετό μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα για τον σκύλο. Πάρτε μαζί σας και δείξτε στον κτηνίατρο, εφόσον είναι εφικτό, την ετικέτα ή ολόκληρη την συσκευασία (φιάλη ή κουτί) του προϊόντος που προκάλεσε την δηλητηρίαση.

αχα τωρα θα δειτε αλεπουδεσ να γ@@@ και σκυλια να σας ?

 αχα τωρα θα δειτε αλεπουδεσ να γ@@@ και σκυλια να σας ?
ΕΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ :
Νόμος 1197 (1981) : .
Νόμος 3617 (1992) : .
Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ’ αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και στο φιλοζωικό σωματείο της περιοχής και εάν μπορείτε να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.
Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι :

  • Ένας μάρτυρας
  • Όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα
  • Τοξικολογική εξέταση – αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εάν ζείτε εκτός Αθηνών ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.

ΕΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ :
Νόμος 1197 (1981) : .
Νόμος 3617 (1992) : .
Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ’ αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και στο φιλοζωικό σωματείο της περιοχής και εάν μπορείτε να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.
Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι :

  • Ένας μάρτυρας
  • Όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα
  • Τοξικολογική εξέταση – αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εάν ζείτε εκτός Αθηνών ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.

4.ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ :

Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα.
Μην προσπερνάτε όσα κουταβάκια ή γατάκια συναντάτε στο δρόμο, δε θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι’ αυτά. Μία φωτογραφία, ένα κειμενάκι που περιέχει μία μικρή περιγραφή του ζώου συν το τηλέφωνό σας και η αποστολή τους σε εφημερίδες και περιοδικά που δημοσιεύουν δωρεάν αγγελίες μπορεί να είναι αρκετά για να τους σώσουν τη ζωή !
Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε εσάς ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει? Όχι βέβαια η μητέρα τους..!
Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μία βόλτα.
Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δε θα επιβιώσει στο δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.

5.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ :
Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε δώστε το όνομα και τη διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).

6.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙ ΖΩΑ :
Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.
Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο). Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, ειδοποιήστε το Φιλοζωικό Σωματείο της περιοχής και πηγαίνετε μαζί με ένα μέλος του στην Αστυνομία, όπου θα πείτε ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για τη γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο. Το γεγονός ότι έχει καταγραφή η απειλή του το πιο πιθανό είναι να τον σταματήσει. Εάν όχι τότε στο πρώτο κρούσμα μπορείτε να αξιοποιήσετε την αναφορά σας αυτή στην Αστυνομία και να τον κάνετε να ‘’πληρώσει’’ για τις πράξεις του.

Tι κάνουμε σε περίπτωση φόλας Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Strays help admin   
Δευτέρα, 09 Φεβρουάριος 2009 19:03
Τι κάνουμε σε περίπτωση φόλας;;;
alt

:: ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ VS ΑΝΤΙΔΟΤΑ ::
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΕΙ-Ιατρικές & Νομικές Ενέργειες

1.ΤΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :
Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα 2 πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι. Η στρυχνίνη δε περιλαμβάνεται διότι δε πωλείται (νόμιμα…) στην Ελλάδα.

2.ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΑΝ ΕΝΑ ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ :
Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη) : σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ : Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εν τούτοις για να δώσετε τη δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να δίνετε τις πρώτες βοήθειες.

Α) Προκαλέστε εμετό : Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 – 60 cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή τι στιγμή τις βρίσκουμε λίγο δύσκολα στην Ελλάδα.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ : Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, μη προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία εξ εισροφήσεως. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.

Β) Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει τη γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.
Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) : Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για 2 – 3 μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Η Βαρφαρίνη καταστρέφει το μηχανισμό πήξεως του αίματος και έτσι το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από τη μύτη, το στόμα, το πέος, το πρωκτό, όπως και εσωτερικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ : Κονάκιον (Βιταμίνη Κ) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος, σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5 – 20 mg, ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου.
Τριμμένα Γυαλιά : Η πιο θανατηφόρα μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο). Επειδή όμως συνήθως δε γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι κατά τη μεταφορά σε κτηνίατρο να έχετε το ζώο σκεπασμένο, ήσυχο και άνετο.
alt

3.ΕΑΝ ΤΟ ΖΩΟ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ :
Νόμος 1197 (1981) : .
Νόμος 3617 (1992) : .
Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ’ αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και στο φιλοζωικό σωματείο της περιοχής και εάν μπορείτε να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.
Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι :
  • Ένας μάρτυρας
  • Όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα
  • Τοξικολογική εξέταση – αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εάν ζείτε εκτός Αθηνών ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.

4.ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ :

Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα.
Μην προσπερνάτε όσα κουταβάκια ή γατάκια συναντάτε στο δρόμο, δε θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι’ αυτά. Μία φωτογραφία, ένα κειμενάκι που περιέχει μία μικρή περιγραφή του ζώου συν το τηλέφωνό σας και η αποστολή τους σε εφημερίδες και περιοδικά που δημοσιεύουν δωρεάν αγγελίες μπορεί να είναι αρκετά για να τους σώσουν τη ζωή !
Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε εσάς ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει? Όχι βέβαια η μητέρα τους..!
Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μία βόλτα.
Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δε θα επιβιώσει στο δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.

5.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ :
Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε δώστε το όνομα και τη διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).

6.ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙ ΖΩΑ :
Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.
Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο). Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, ειδοποιήστε το Φιλοζωικό Σωματείο της περιοχής και πηγαίνετε μαζί με ένα μέλος του στην Αστυνομία, όπου θα πείτε ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για τη γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο. Το γεγονός ότι έχει καταγραφή η απειλή του το πιο πιθανό είναι να τον σταματήσει. Εάν όχι τότε στο πρώτο κρούσμα μπορείτε να αξιοποιήσετε την αναφορά σας αυτή στην Αστυνομία και να τον κάνετε να ‘’πληρώσει’’ για τις πράξεις του.

7.ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙΤΕ ! :
Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες και αυτό το φυλλάδιο. Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μία πλαστική σακούλα στο αυτοκίνητό σας ή στη τσάντα σας. Ρωτείστε το κτηνίατρο σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε τι ποσότητες.
Μπορεί να σώσει τη ζωή του ζώου σας !

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι η δηλητηρίαση είναι τρομερό έγκλημα !

Ας προσπαθήσουμε όλοι να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να δολοφονούν να τα ζώα !

Κείμενα :
Ελισάβετ Κουμπενά
Χρύσα Αθανασιάδου
Σοφία Ιβάνοφ

Πηγές :
ΣΠΑΖ – Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων
CIDAG
RSPCA

Fridge : Φόλες: Συμπτώματα και Αντίδοτα | Zyklon B | Sci-zophrenia

fridge.gr/8103/stiles/fola/ - Προσωρινά αποθηκευμένη
15 Οκτ. 2010 – Ο Zyklon B φαντασιώνεται. Τί; Την χρήση φόλας, δηλητηρίων κοινώς που χρησιμοποιούμε για την θανάτωση ζώων, πάνω στα πιο ενδιαφέροντα ...