|
Δηλητήρια
www.dogforum.gr/.../showthread.php?... - Προσωρινά αποθηκευμένη
|
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,
ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΙ ΕΓΩ, ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΑ ΧΑΣΕΙ ΣΚΥΛΙΑ ΑΠΟ ΦΟΛΕΣ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΥΧΕΣ ΣΥΜΒΑΝ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΨΑΧΝΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ, ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΑ ΑΠΟ ΦΙΛΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ. ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΔΗΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΡΩΤΗΣΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ.
ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΟΛΑΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ theo64. ΑΣΤΑΘΕΙΑ, ΣΥΕΛΛΟΡΟΙΑ, ΤΡΕΜΟΥΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ.
ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΩΣ ΕΞΗΣ:
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΕΙ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ. ΤΟ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΜΕΤΟ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΔΟΜΥΙΚΑ 1-2 ΑΜΠΟΥΛΕΣ ΑΤΡΟΠΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ 10mg STEDON ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΣΚΥΛΟ Η' 20mg ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΥΛΟ. ΤΟ STEDON ΚΑΤΑΣΤΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΠΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΦΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΣΦΥΞΙΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 10-15 ΛΕΠΤΑ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΜΕΤΟ ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΔΟΜΥΙΚΑ ΑΠΟΜΟΡΦΙΝΗ (FILTALON) ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΜΕΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΑΠΟΜΟΡΦΙΝΗ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΕΤΟ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΩΖΩΝΤΑΙ!
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΕΙΣ ΤΟ ΤΡΕΜΟΥΛΟ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ.
ΑΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΜΠΟΥΛΑ ΑΤΡΟΠΙΝΗΣ ΕΝΔΟΜΥΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ. ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΤΡΟΠΙΝΗ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΤΡΟΠΙΝΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
ΓΕΝΙΚΑ ΤΙΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΔΟΜΥΙΚΑ (ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΔΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ. ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΟΤΕ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΔΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ STEDON ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΡΦΙΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΤΡΟΠΙΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.
ΤΕΛΟΣ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΡΙΓΓΕΣ, ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΥΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΩΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ. ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΕΙΡΟ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
Επειδή πάντα υπάρχουν ασυνείδητοι που ρίχνουν φόλες γράφω παρακάτω μία σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση τους.
Μόλις ο σκύλος φάει τη φόλα και αρχίσουν τα συμπτώματα (σάλια, τρέμουλο, αστάθεια, σπασμοί) κάνουμε τα εξής.
1. κάνουμε υποδόρια την κίτρινη αμπούλα FILTALON για να κάνει εμετό. Περιμένουμε μέχρι 10 λεπτά και αμέσως μετά κάνουμε
2. την ένεση SOLU-CORTEF (κορτιζόνη) ενδομυϊκά ή υποδόρια (τραβάμε με την σύριγγα το νερό και το ρίχνουμε μέσα στη σκόνη, και όλο μαζί το τραβάμε πάλι με την σύριγγα)
3. σε μία σύριγγα βάζουμε μαζί 5 αμπούλες ATROPINE SULFATE (λευκές διαφανείς) και τις κάνουμε υποδόρια
4. μετά από 30-40 λεπτά κάνουμε άλλες 3 ATROPINE SULFATE πάλι μαζί στην ίδια σύριγγα.
5. μετά από άλλα 30-40 λεπτά κάνουμε άλλες 2 ATROPINE SULFATE πάλι μαζί στην ίδια σύριγγα.
6. δίνουμε να πιει ο σκύλος γάλα με ζάχαρη και φροντίζουμε να το δει κτηνίατρος.
Ο σκύλος είναι ουσιαστικά εκτός κινδύνου, και δεν χρειάζεται κανένας πανικός.
,ας δώσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων και κυρίως αυτών από δηλητήρια που έχουν εισαχθεί σε τρόφιμα με σκοπό το θάνατο του ζώου,τη γνωστή μας "φόλα".
Να σημειωθεί εδώ πως σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω περιπτώσεις ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΑΜΕΣΑ!
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Μόλις αντιληφθούμε ότι το ζώο μας έχει φάει κάποια δηλητηριώδη ουσία προκαλούμε έμετο.Έμετο μπορούμε να προκαλέσουμε δίνοντας γάλα,αλατόνερο ή με ένεση απομορφίνης.
Απαραίτητη προυπόθεση το ζώο να έχει τις αισθήσεις του και να διατηρεί το αντανακλαστικό της κατάποσης.Αν δεν συμβαίνει αυτό μην επιχειρήσετε να του δώσετε τίποτα από το στόμα.
ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ
ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ
Από τις πλέον συνηθέστερες ουσίες και δηλητηριάσεις.
Αν το κατοικίδιο σας φάει ποντικοφάρμακο ειδοποιήστε άμεσα τον κτηνίατρο.
Προσπαθείστε να προκαλέσετε έμετο δίνοντας στο ζώο νερό με μπόλικο αλάτι.
Το ποντικοφάρμακο περιέχει μια ουσία (κουμαρίνη) που ανταγωνίζετε την βιταμίνη Κ και την πήξη του αίματος.Με την είσοδο της λοιπόν στον οργανισμό προκαλεί αιμοραγική διάθεση και συσώρευση αίματος στις κοιλότητες (θωρακική,κοιλιακή,εγκέφαλο).
Αντίδοτο του δηλητηρίου=βιταμίνη Κ (vit. K,Konakion) στην αρχή ενέσιμο και αργότερα από το στόμα.
ΑΙΘΥΛΕΝΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ (Anti-Freeze)
Το γνωστό αντιψυκτικό αυτοκινήτων με την πολύ γλυκιά γεύση.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα.Έμετος,ταχυπνοία,σπασμοί,υποθερμία,πολυουρία και πολυδιψία.
Προκαλεί άμεσα (κατά ένα μεγάλο ποσοστό) νεφρική ανεπάρκεια.
Αντίδοτα=φομεπιζόλη και καθαρή αιθανόλη,χρησιμοποιούνται μόνο στο σκύλο.
ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ
Συχνή η χρήση της στις "φόλες".
Το ζώο εμφανίζει άμεσα συμπτώματα και ο θάνατος δεν αργεί.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα η γενικευμένοι και έντονοι σπασμοί και η δύσπνοια.
Πρέπει να προσκομιστεί ΑΜΕΣΑ στον κτηνίατρο.
ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ (Αντιπαρασιτικά,Φυτοφάρμακα,κλπ.)
Η είσοδος του δηλητηρίου γίνεται από το στόμα αλλά και από το δέρμα.Ένας λόγος που πρέπει να σεβόμαστε τις δοσολογίες όταν χρησιμοποιούμε αντιπαρασιτικά προϊόντα στο ζώο μας.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
Σπασμοί,υπερδιέγερση,δακρύρροια,σιελλόροια,διάρροια και έμετος.Ακολουθεί παράλυση και θάνατος.
Το ζώο χρειάζετε άμεση κτηνιατρική βοήθεια και ενδομυικά ατροπίνη ή διαζεπάμη.
Σε αυτή την περίπτωση αποφεύγεται η πρόκληση έμετου και συνιστάται η πλύση στομάχου (λόγω της καυστικής ιδιότητας της ουσίας).
Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα επιβάλλεται άμεσα καλό πλύσιμο του ζώου με άφθονο νερό και σαπούνι.
Η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη έκρινε πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα και η προστασία όλων των ζώων από την κακομεταχείριση χρειάζεται περαιτέρω συμπλήρωση.
Και τούτο διότι η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων γινόταν περιστασιακά και ευκαιριακά, τα καταφύγια ζώων ποτέ δεν οργανώθηκαν συστηματικά και ποτέ δεν ελέγχθηκαν, η σήμανση των σκύλων δεν προχώρησε και ο εθελοντισμός των φιλοζωικών ενώσεων και σωματείων, μια κοινωνική δύναμη ευαισθησίας και ανιδιοτέλειας, δεν αξιοποιήθηκε στον βαθμό που έπρεπε.
Ταυτόχρονα, η κακομεταχείριση των ζώων δεν έπαψε να υφίσταται, ενώ επιτρέπεται και συνεχίζεται, ως κατάλοιπο παρελθόντων χρόνων, η χρησιμοποίηση των ζώων σε τσίρκο ή άλλες δημόσιες ψυχαγωγικές, κερδοσκοπικές εκδηλώσεις.
Oδυνηρή εμπειρία
Οι «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησης, διαβίωσης και κυρίως αναγκαστικής συμμετοχής των ζώων στην «παράσταση» είναι μια οδυνηρή εμπειρία για όλα τα ζώα, άγρια και μη, τα οποία, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του θεάματος, υφίστανται αφάνταστες δοκιμασίες.
«Η ανοχή στη χρησιμοποίηση παντός είδους ζώου από οποιονδήποτε για λόγους ψυχαγωγίας αναμφίβολα δεν προάγει τον πολιτισμό μας» αναφέρεται στη σχετική εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
1 Δημιουργείται στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο οργάνωσης, διαχείρισης και προστασίας των ζώων συντροφιάς.
2 Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαιρέτως τις γάτες και τους σκύλους, δεσποζόμενα και αδέσποτα, που περισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική. Για τα αδέσποτα που περισυλλέγονται καθίσταται επιπλέον υποχρεωτική και η στείρωση.
3 Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στους δήμους -σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία- ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη των δήμων για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα. Για τον σκοπό αυτό η Μ. Αποστολάκη έστειλε επιστολές και στους δημάρχους των δύο μεγαλύτερων πόλεων, τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη.
4 Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
5 Η κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο, που είναι εξίσου αυστηρό.
6 Προβλέπεται αυστηροποίηση των διατάξεων και συγκεκριμένα προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση της κακοποίησης ζώου ή της συμμετοχής σε τσίρκο ή άλλη συναφή εκδήλωση ή έκθεση με κερδοσκοπικό σκοπό, ενώ τα διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες γίνονται πιο αυστηρά και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζονται, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
Απαγορεύσεις
Στοπ σε θιάσους με ζώα και στα… αλογάκια για φωτογράφηση
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του νέου νομοσχεδίου: «Δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού».
Επίσης «δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφόσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους».
Απαγορεύεται ρητά «η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε υπαίθρια δημόσια έκθεση ή και φωτογράφησή τους με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους».
Μονομαχίες
Εκτός νόμου τίθενται και «η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας. Επίσης δεν επιτρέπεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών».
Το νομοσχέδιο θίγει ένα ακόμη «καυτό» θέμα: την πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα του ίδιου ή άλλου είδους.
Mε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί κανόνες και όροι που αφορούν στην αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τα θέματα αυτά.