Πρόκληση για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις πολυκατοικίες να επενδύσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ταράτσες και όχι μόνο αποτελεί ο νέος νόμος για τα φωτοβολταϊκά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρά την κατάργηση κάποιων κινήτρων. Με το νόμο αυξάνεται το ενδιαφέρον υποψηφίων μικρών και μεγάλων επενδυτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μόνο ισχυρό κίνητρο την τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θεωρείται μια σίγουρη και αποδοτική επένδυση, καθώς η τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ αφήνει κάποιο κέρδος στον επενδυτή ακόμη και όταν έχει λάβει δάνειο για να υλοποιήσει το επενδυτικό του εγχείρημα. Και αυτό γιατί εξασφαλίζει λεφτά για να πληρώσει τη δόση του δανείου και να του μείνει και ένα μικρό μηνιαίο έσοδο. Η απόσβεση της επένδυσης πραγματοποιείται σε 5-6 χρόνια ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.
Ο νέος νόμος για τα φωτοβολταϊκά απλοποιεί κάποιες από τις παλιές διαδικασίες αδειοδότησης. Συγκεκριμένα, δεν απαιτείται πλέον άδεια παραγωγής ή άλλη διαπιστωτική απόφαση (γνωστή και ως "εξαίρεση") για φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος έως 1 MWp. Για φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μεγαλύτερης του 1 MWp απαιτείται η έκδοση άδειας παραγωγής η οποία εκδίδεται από τη ΡΑΕ και όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπως ίσχυε.
Για τα συστήματα που απαιτείται άδεια παραγωγής, απαιτείται επίσης η έκδοση άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας όπως και στο παρελθόν. Δικαίωμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών έχουν οι ιδιώτες στη στέγη μονοκατοικιών, μικρών επιχειρήσεων, σε ταράτσες, σε στέγαστρα βεραντών, σε βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες αγρότες σε αγροτεμάχια, σε γήπεδα, κλπ.
Για την τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 100 KW που εγκαθιστούν οι αγρότες ισχύει ό,τι και για όλα τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά της ίδιας ισχύος. Πιο συγκεκριμένα, για το έτος 2010 η τιμή ορίζεται στα 0,45 ευρώ / KWh. Για φωτοβολταϊκά συστήματα μεγαλύτερης ισχύος, η τιμή ορίζεται στα 0,40 ευρώ / KWh. Από το Αύγουστο του 2010 και για κάθε νέο εξάμηνο η τιμή αυτή αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με πίνακα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ΦΕΚ 3851. Για τα οικιακά ΦΒΣ η τιμή ορίζεται στα 0,55 ευρώ / KWh.
Οι τιμές επίσης αναπροσαρμόζονται κάθε έτος, κατά ποσοστό 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως αυτός καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όσοι παραγωγοί έχουν συνάψει ήδη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχουν θέσει σε λειτουργία τους σταθμούς τους, μπορούν είτε να τροποποιήσουν τη σύμβασή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των ανωτέρω εδαφίων με τιμή αναφοράς που αντιστοιχεί στον Φεβρουάριο 2010 και διάρκεια ίση με το χρονικό διάστημα που υπολείπεται της εικοσαετίας από τη θέση των σταθμών σε λειτουργία είτε να συνεχίσουν την εκτέλεση της ισχύουσας σύμβασης. Εάν αναλογιστεί κανείς, πως ένα ΦΒ σύστημα με ισχύ 10KW παράγει κατά μέσο όρο ενέργεια ίση με 13.600 Κwh ετησίως, τότε το ετήσιο έσοδο από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ είναι 0,55€ x 13.600Kwh = 7.480 ευρώ.
Αυξάνονται οι αιτήσεις για τα πράσινα δάνεια
Στο μεταξύ, αυξάνονται οι αιτήσεις των ιδιωτών για πράσινα δάνεια, που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προσαρμόσει ανάλογα τα «πράσινα» χρηματοδοτικά προγράμματά τους. Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα ότι ο δανειολήπτης εισπράττει αντί να πληρώνει, καθώς το ρεύμα που παράγεται το αγοράζει η ΔΕΗ και έτσι ο δανειολήπτης με τα χρήματα που εισπράττει πληρώνει τη δόση του δανείου και του μένει και ένα μικρό έσοδο του ιδίου.
Η Εθνική, η Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Alpha, η Eurobank, η Τράπεζα Κύπρου, η Emporiki, η Αγροτική, η Marfin Egnatia προσφέρουν πράσινα δάνεια, με επιτόκια που ξεκινούν από το 4% -όταν χορηγούνται με τις προϋποθέσεις των στεγαστικών- τα οποία έχουν ως στόχο τη βελτίωση των κτιρίων και την εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.
Ειδικότερα οι τράπεζες προσφέρουν τα ακόλουθα:
Eurobank
Η τράπεζα χορηγεί το «Πράσινο Δάνειο Κατοικίας» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Ο πελάτης μπορεί να έχει ετήσιο έσοδο μέχρι και 7.500 ευρώ.
Το έσοδο αυτό, αφού υπερκαλύψει την ετήσια αποπληρωμή του σχετικού δανείου και τους ετήσιους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ, αποφέρει σε κάθε νοικοκυριό σημαντικό και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα για 25 χρόνια.
Η Eurobank σχεδίασε και παρέχει στα ελληνικά νοικοκυριά το Οικολογικό Δάνειο Κατοικίας για Φωτοβολταϊκά στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών.
• Χρηματοδότηση έως και του 100% του κόστους αγοράς και εγκατάστασης των ΦΒ συστημάτων δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ξεκινήσετε την επένδυσή σας χωρίς δικά σας κεφάλαια.
• Χαμηλό κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο, σε ευρώ.
• Δυνατότητα διάρκειας αποπληρωμής έως 25 έτη.
• Έγκριση χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
• Χορήγηση με ή χωρίς προσημείωση ακινήτου.
• Παροχή προγράμματος ασφάλισης «Φωτοβολταϊκά πάνελς» της EFG Eurolife Ασφαλιστικής, με πλήρη κάλυψη για υλικές ζημιές που θα υποστούν οι φωτοβολταικές εγκαταστάσεις από πολλαπλούς κινδύνους (π.χ. σεισμός, πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χαλάζι, χιόνι, παγετός κ.ά.). Για το χρονικό διάστημα 3 μηνών της αποκατάστασης της ζημιάς παρέχεται αποζημίωση ίση με 600 ευρώ/μήνα λόγω απώλειας εσόδων από το ΦΒ.
Εθνική Τράπεζα
Το «Πράσινο Δάνειο» προσφέρει η ΕΤΕ, με επιτόκιο που ξεκινά από 4% (όταν πρόκειται για επισκευαστικό δάνειο, καθώς χορηγείται με όρους στεγαστικού), κατά 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της τράπεζας. Το πρόγραμμα εξασφαλίζει επίσης χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι βραχυπρόθεσμα θα χρειαστούν δάνεια προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς, μέλη του ΤΕΕ, που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).
Το ποσό που χορηγείται είναι από 1.500 έως και 30.000 ευρώ και η διάρκεια του δανείου έχει ως εξής:
1. Από 36 έως 48 μήνες για ποσά από 1.500 έως και 6.000 ευρώ
2. Από 36 έως 72 μήνες για ποσά από 6.001 έως και 15.000 ευρώ
3. Από 36 έως 84 μήνες για ποσά από 15.001 έως και 30.000 ευρώ.
Τράπεζα Πειραιώς
Προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο “Green” για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
Το καταναλωτικό πρόγραμμα ιδιωτών αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 KW παρέχει:
1. Ποσό δανείου μέχρι και 20.000 ευρώ
2. Κυμαινόμενο επιτόκιο -σήμερα 8,20%
3. Εξοδα από 50 έως 180 ευρώ, ανάλογα με το ποσό του δανείου
4. Διάρκεια δανείου από 1 έως 10 έτη
5. Ειδικό προνομιακό πρόγραμμα ασφάλισης φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων “Ηλιακή Ταράτσα” προσφέρει το ΤΤ. Ο δανειολήπτης-καταναλωτής που επιθυμεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά μπορεί από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ να εισπράττει μέχρι 4.000 ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 25 έτη.
Η μόνη προϋπόθεση του προγράμματος είναι ο ενδιαφερόμενος να διαθέτει μία ταράτσα ή στέγη και να καταθέσει αίτηση στο ΤΤ. Εκείνο αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες, από τη δανειοδότηση, τη μελέτη και τον σχεδιασμό της τεχνικής λύσης μέχρι τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.
Marfin Bank
Το δάνειο «Marfin sun στο σπίτι σου» προσφέρει η Marfin. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ολοκληρωμένες προτάσεις. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τη λύση που ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες: καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις, δάνειο βελτίωσης με εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ, δάνειο βελτίωσης με προσημείωση ακινήτου και εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ. Ο δανειολήπτης εξασφαλίζει ένα σίγουρο έσοδο που φτάνει τα 7.500 ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.
Αlpha Bank
Η Alpha Bank προσφέρει δάνειο για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών δαπανών (εγκαταστάσεων και εξοπλισμού) των επιχειρήσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 150 κιλοβάτ. Το επιτόκιο είναι ανταγωνιστικό κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το Euribor μηνός / τριμήνου πλέον περιθωρίου προσαυξήσεως έως 5,00%, συν την εισφορά 0,60%.
Εμπορική Τράπεζα
Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο «home ecoλογικό» με επιτόκιο 7,22%. Η Εμπορική προσφέρει η δυνατότητα στους καταναλωτές και ειδικά στα νοικοκυριά να πραγματοποιήσουν ενεργειακές παρεμβάσεις στην κατοικία τους με χαμηλό κόστος. Επιπλέον το home ecoλογικό, διατίθεται χωρίς εξασφαλίσεις, προσφέρει υψηλό όριο χρηματοδότησης μέχρι και 30.000 ευρώ με αποπληρωμή έως και 10 χρόνια.
Τράπεζα Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 10 KW σε ταράτσες (το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ, και ο δανειολήπτης θα εξασφαλίζει ετήσιο έσοδο) με το βασικό επιτόκιο στεγαστικών συν περιθώριο. Ανάλογο δάνειο έχει λανσάρει και η Αγροτική, με κυμαινόμενο επιτόκιο 5,45% (με εμπράγματες εξασφαλίσεις) και 7,65% (χωρίς εξασφαλίσεις).
ΑΤΕ Βank
Η ΑΤΕbank προσφέρει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Πράσινη Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικίας». Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτεί την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10 kw στη στέγη του σπιτιού σας, στο πλαίσο του προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία, με προϋπόθεση την εκχώρηση της σύμβασης συμψηφισμού που υπογράφετε με τη ΔΕΗ (για την τιμή πώλησης της ενέργειας).
Το επιτόκιο που παρέχει είναι κυμαινόμενο 6,40% για δάνεια με εμπράγματη διασφάλιση και για δάνεια χωρίς εμπράγματη διασφάλιση είναι κυμαινόμενο 8,60%.
Τα παραπάνω επιτόκια επιβαρύνονται με 0,12% που αντιστοιχεί στην εισφορά του Ν.128/75.
• Για δάνεια με εμπράγματη διασφάλιση το ποσό χορήγησης μπορεί να φθάσει έως και το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού δαπανών.
• Για δάνεια χωρίς εμπράγματη διασφάλιση το ποσό χορήγησης εξαρτάται από το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα και την πιστοληπτική ικανότητα και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ.
H διάρκεια του δανείου είναι έως 20 έτη, ανάλογα με την ηλικία του υποψήφιου επενδυτή, για δάνεια με εμπράγματη διασφάλιση και έως 8 έτη, για δάνεια χωρίς εμπράγματη διασφάλιση.