Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Φίδι ρομπότ το οποίο μπορεί να τρυπώσει παντού με εκπληκτικές ικανότητες!



snake.jpg

Ερευνητές από το Carnegie Mellon University και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο ρομποτικής, κατασκεύασαν ένα φίδι -ρομπότ, το οποίο έχει εκπληκτικές ιδιότητες. Το συγκεκριμένο φίδι , μπορεί να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση , εκμεταλλευόμενο το σχήμα του , και μπορεί να ανέβει ή να εισχωρήσει σε απίθανα σημεία όπως ένας αγωγός νερού, μια αποχέτευση, να τρυπώσει σε ερείπια ενός κτιρίου ψάχνοντας για επιζώντες, να κολυμπήσει μέσα στο νερό με μεγάλη ευκολία ή ακόμα και να επιθεωρήσει γέφυρες σε δυσπρόσιτα σημεία ούτως ώστε να επισημανθεί μαι βλάβη ή πρόβλημα.

Το φίδι αποτελείται από αρθρώματα τα οποία είναι κατά τέτοιον τρόπο συνδεδεμένα ώστε να μπορούν να περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους (και όχι μόνο) ώστε να πετυχαίνουν τρόπους κίνησης οι οποίοι του δίνουν τις προαναφερθείσες ιδιότητες. Το σίγουρο είναι ότι ένα πραγματικό φίδι δεν μπορεί να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο…

Τα αρθρώματα τα οποία αποτελούν το φίδι, από τη στιγμή που παράγονται μεμονωμένα και μετά συναρμολογούνται κατά βούληση στο απαραίτητο μήκος, είναι φθηνά σχετικά κάνοντας το συνολικό κόστος του ρομπότ σχετικά οικονομικό.

Τα συγκεκριμένα φίδια-ρομπότ, δεν είναι εύκολα στην καθοδήγηση. Και αυτό λόγω του ότι ο αριθμός των αρθρωμάτων είναι τέτοιος ώστε για να κινηθεί προς μία κατεύθυνση το ρομπότ, πρέπει κάποιος να έχει τον απόλυτο έλεγχο για να κατευθύνει κάθε άρθρωμα χωριστά όπως πρέπει, ώστε να επιτευχθεί η κίνηση. Έτσι η κίνηση τους ανάλογα με το τι πρέπει να κάνουν προγραμματίζεται βάση ενός αλγόριθμου κίνησης και όχι από κάποιον χειριστή.

Επιπλέον τα συγκεκριμένα ρομπότ φίδια, μπορούν να τροποποιηθούν (στο κατάλληλο μέγεθος βέβαια) ούτως ώστε να μπορούν ανά εισχωρήσουν σε μια αρτηρία ώστε μα μπορέσουν με τηλεκατεύθυνση να φτάσουν στην καρδιά ενός ασθενούς, και να καταφέρουν να κάνουν μικροεπεμβάσεις ή να χορηγήσουν κάποια φάρμακα τοπικά . Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γλυτώσει έναν ασθενή από μια εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, και να μειώσει κατά πολύ την θνησιμότητα αυτών των επεμβάσεων, το κόστος, αλλά και την μετεγχειρητική φροντίδα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το εν λόγω φίδι σε δράση.

Share This PostΒρήκες ενδιαφέρον το παραπάνω άρθρο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: