Δεν είναι ούτε η μόνη, ούτε η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που η επιστήμη χρησιμοποιείται για να ισχυροποιήσει τα σιδερόφραχτα όργανα επιβολής της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά δεν παύει να έχει ενδιαφέρον. Η Υπηρεσία Προχωρημένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας των ΗΠΑ, η γνωστή DARPA, έδωσε πέρσι τα πρώτα 50 εκατομμύρια δολάρια επιχορήγηση σε μια εταιρία και δύο ερευνητικά ιδρύματα, για να κατασκευάσουν εξωσκελετούς: μηχανικά αρθρωτά συστήματα που μπορεί να φορέσει ένας άνθρωπος για να αυξήσει τη φυσική του δύναμη και γενικότερα τις επιδόσεις του.
Ενας από τους παραλήπτες της επιχορήγησης, η εταιρία «Σάρκος» του Σολτ Λέικ Σίτι (εκεί που έγιναν και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες), έχει ήδη προχωρήσει στην κατασκευή ενός εξωσκελετού (χωρίς ακόμα τα πιστόνια που θα τον κινούν), ο οποίος όταν ολοκληρωθεί το 2005 θα επιτρέπει στο στρατιώτη που τον φοράει να κουβαλάει φορτίο 200 κιλών, και συγκεκριμένα μεγαλύτερα όπλα, θωράκιση, καλύτερες συσκευές επικοινωνίας και περισσότερα τρόφιμα. Ο εξωσκελετός και μαζί του και ο στρατιώτης που τον φοράει, θα μπορούν να είναι σε... πλήρη λειτουργία επί 4 ώρες συνεχώς. Αλλοι εξωσκελετοί θα είναι προσανατολισμένοι στο να επιτρέπουν τρέξιμο πιο γρήγορο από του Ολυμπιονίκη των 100 μέτρων, πήδημα πάνω από ψηλούς φράχτες κτλ. Και με λίγη τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Στ. Τζάκομπσεν, διευθυντή της «Σάρκος», η στολή θα μπορούσε να σώσει τον τραυματία στρατιώτη. «Θα μπορούσες να της στείλεις μια εντολή να πάει τον τραυματία σε ασφαλές μέρος», λέει χαρακτηριστικά. Αν και δεν ομολογείται, το πιθανότερο είναι ότι και αν πεθάνει ο στρατιώτης, η σχετική εντολή επιστροφής θα δίνεται για μη χαθεί το πανάκριβο σύστημα. Στην περίπτωση αυτή μάλλον θα είναι σκόπιμο ο εξωσκελετός να πετάξει το περιττό βάρος, για να φτάσει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στον προορισμό του. Πάντως, το λογοτεχνικό εύρημα του νεκρού στρατιώτη, που σηκώνεται και πάλι για να πολεμήσει θα έχει γίνει περίπου πραγματικότητα.
Προς το παρόν, σοβαρότερο πρόβλημα στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών είναι εκείνο της παροχής αρκετής ενέργειας στους κινητήρες του εξωσκελετού. Αν οι μύες ενός νεαρού άντρα τοποθετούνταν παράλληλα, θα μπορούσαν σε πλήρη συστολή να σηκώσουν βάρος 20 τόνων, αλλά αντίστοιχοι μηχανικοί μύες που να μην απαιτούν τεράστια ποσά φορητής ενέργειας δεν υπάρχουν ακόμα. Υστερα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του ελέγχου του εξωσκελετού, χωρίς να κουράζεται ο άνθρωπος που τον φοράει. Στρατηγέ, οι μηχανές του πολέμου έχουν ένα ελάττωμα: χρειάζονται οδηγό, όπως θα έλεγε και ο Μπρεχτ. Προς το παρόν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου