Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

το ποτο αρραβωνων

Φτιάχνει
2 1/2 λίτρα περίπου
400 γρ αμύγδαλα
3-4 πικραμύγδαλα ή μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό

ΟΔΗΓΙΕΣ

1Ζεματάμε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα και τα ξεφλουδίζουμε. Τα κοπανάμε στο γουδί λίγα-λίγα προσθέτοντας κάθε φορά 2-3 κουταλιές ζάχαρη και 3-4 νερό, μέχρι να γίνουν αλοιφή.

2Βράζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράζουμε 5 λεπτά για να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι.

3Προσθέτουμε στο σιρόπι την αλοιφή αμυγδάλων και βράζουμε άλλα 5-10 λεπτά

4Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Το περνάμε από σουρωτήρι στρωμένο με γάζα και στύβουμε τέλος τη γάζα να στραγγίσουν τα αμύγδαλα.

5Όταν κρυώσει τελείως η σουμάδα τη μοιράζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια με καπάκι.

6Σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια αραιωμένη με νερό ή ανθρακούχο νερό μετρώντας για κάθε ποτήρι 3-4 κουταλιές σουμάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: